Meer dan 40 praktische smartphone tips!
Onze smartphone is één van de belangrijkste items van ons dagelijks leven. We spenderen ook steeds meer geld aan een mobiele telefoon. Waar de gemiddelde aankoopprijs in 2011 nog op zo ongeveer €230 euro lag, lag dit in 2020 op €530. Een flink verschil dus!
Het is daarom belangrijk dat je alles, maar ook alles uit je smartphone haalt. In dit blog artikel hebben we al onze smartphone tips bij elkaar verzameld. Niet alleen tips die het gebruik van je smartphone makkelijker maken, maar ook aanverwante accessoires waar je wellicht nog niet aan hebt gedacht. Vragen over onze tips of accessoires? Dan horen wij dat graag!
We hebben ook een speciale pagina gemaakt waar de handigste gadgets voor je smartphone worden uitgelicht!
1. Een telefoonhoesje
Het klinkt een beetje cliché, maar een goede bescherming is een must. Je wil er namelijk niet aan denken dat je een barst in je scherm krijgt of niet meer bereikbaar bent voor de buitenwereld. Je hebt verschillende soorten telefoonhoesjes, dus iedereen kan een geschikte case vinden. Sommige gebruikers vinden het zonde om er een hoesje om heen te doen omdat je dan het design niet meer ziet. Heb jij dit ook? Kies dan een hoesje met een transparant design, dan kun je het design van je smartphone blijven zien!
Vind je de stijl van het hoesje belangrijk? Neem dan eens een kijkje bij de leukste telefoonhoesjes van dit moment. Als je snel uitgekeken bent op een hoesje, raden we aan om een iets goedkopere variant aan te schaffen, dan kun je namelijk nog eens rouleren.
2. Schermtijd van je telefoon controleren
Je kunt op de meeste devices de dagelijkse schermtijd van je smartphone controleren. Naast de schermtijd, kun je ook zien welke apps je vaak gebruikt, hoeveel meldingen je ontvangt en hoe vaak je de telefoon ontgrendeld. Als je minder tijd aan je smartphone wil spenderen, kunnen app-timers of doelen hier je bij helpen!
3. Gezondheid in combinatie met je smartphone
Smartphones kunnen je helpen om inzicht te krijgen in je gezondheid. Samsung Health, Apple Health zijn applicaties op je smartphone die je dagelijkse activiteiten bijhouden. Denk aan het aantal stappen dat je hebt gezet, hoelang je hebt geslapen, wat je gewicht is, hoeveel glazen water je hebt gedronken en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Maak gebruik van deze applicatie wanneer je bewuster wil omgaan met je gezondheid!
4. Zet de belangrijkste apps op je home-screen
Per dag gebruiken we gemiddeld negen verschillende applicaties, per maand is dit ongeveer 30 verschillende applicaties. Zet de meeste gebruikte apps direct op je home-screen. Denk aan WhatsApp, e-mail, het weer en social media. Hierdoor hoef je niet telkens onnodige handelingen verrichten.
5. Controleer of je smartphone waterdicht is!
Weet jij of je telefoon waterdicht is? Nee? De meeste smartphones die in 2021 worden geproduceerd zijn waterdicht. Sommige mensen krijgen toch nog een paniek-aanval wanneer er per ongeluk water over de telefoon komt, terwijl dit nergens voor nodig is. Je kunt dit controleren door dit simpelweg te googelen. Bijvoorbeeld: ‘Is mijn Samsung Galaxy S10 waterdicht?’. Je kunt hier alle informatie vinden over IP water certificering.
6. Bijna geen stroom meer? Schakel naar spaarstand!
Heb je bijna geen stroom meer in je telefoon, maar moet hij nog wel de hele dag mee? Aj! Vervelend. Echter zorgt de spaarstand ervoor dat je de smartphone minder stroom verbruikt. Hij kan iets trager aanvoelen, of het scherm is iets meer gedimd, maar dan kun je wel langer met je telefoon. Je telefoon helemaal leeg en geen stopcontact in de buurt? Lees dan hier verder wat je kunt doen!
7. Maak je telefoon regelmatig schoon
Volgens diverse onderzoeken zitten er op smartphones wel tien keer meer bacteriën dan op een toiletbril. Wanneer heb jij je telefoon voor het laatst schoongemaakt? We hebben onlangs een heel blog artikel geschreven over hoe je de telefoon het beste schoon kan maken. Overigens hebben we ook hulpmiddelen waarmee je de smartphone makkelijk kan schoonmaken. Heb je daarnaast een telefoonhoesje die geel en verkleurd is? Die kun je ook makkelijk schoonmaken!
8. Extra lange kabels
Soms zitten we op een plek en willen we de smartphone opladen. Helaas.. geen stopcontact in de buurt binnen één meter. Gelukkig hebben we bij GSMpunt kabels die wel drie meter lang zijn. Hierdoor hoef je nooit meer je telefoon op een aparte plek te leggen. Deze kabels komen niet in de knoop, omdat ze vervaardigd zijn uit gevlochten materiaal.
9. Verloopstukjes
In de afgelopen jaren zijn er steeds meer verschillende laadaansluitingen op de markt gebracht. Eerst had je mini usb, toen kwam micro-usb en nu is USB – C de standaard. Daarnaast heeft Apple de eigen Lightning aansluiting. Overigens beschikken de nieuwste smartphones niet meer over een 3,5mm jack poort. Kortom: de kans is groot dat oudere producten (kabels, oortjes) niet meer op je nieuwe smartphone passen. Met behulp van een verloopstukje kun je er voor zorgen dat je telefoon toch compatibel wordt met je oude accessoires.
Help, ik wil mijn oortjes aansluiten met een koppelstuk
Wil jij je oortjes of koptelefoon aansluiten met een tussenstukje op je iPhone, lees dan ons blog. Beschikt je Samsung toestel niet meer over een 3,5mm jack poort, bekijk dan ons andere blog.
10. Telefoon draadloos opladen
Kabels, kabels, kabels en nog eens kabels. Soms zitten ze in de weg, hebben een kabelbreuk, passen niet meer in je smartphone of hebben een knoop. Gelukkig kun je de nieuwste smartphones draadloos opladen. Hierdoor hoef je geen kabel meer in je smartphone pluggen.
Overbodige luxe? Misschien denk je dat het voor nu in de nacht draadloos opladen onzin is, maar als je de smartphone op kantoor even op de plaat kan leggen of een auto houder die je telefoon draadloos kan opladen, dan wordt het al eerder een leuk hulpmiddel. Bekijk al onze draadloze opladers in onze webshop.
11. Blauw licht filteren
Urenlang kijken naar een beeldscherm, dat is zoals we weten niet goed voor je ogen. Dit is voornamelijk slecht wanneer het licht ‘fel’ is, zoals in bed of als het donker begint te worden. Blauw licht zorgt er ook voor dat je nacht ritme wordt verstoord. Filter daarom het blauwe licht om zoveel mogelijk schade aan je ogen te voorkomen. Je zult dan zien dat je scherm ‘geler’ wordt.
12. Items terugvinden met je smartphone
Ben je een sloddervos en ben je nog wel eens je sleutels of andere belangrijke items kwijt? Gelukkig kun je met je smartphone deze producten makkelijk terug vinden. Samsung heeft onlangs de Samsung Smart Tag op de markt gebracht. De Smart Tag bevestig je aan het item, vervolgens kun je met behulp van bluetooth op je telefoon zien waar de Smart Tag zich bevindt. Hier kun je direct de Samsung Smart Tag kopen. Heb je een iPhone apparaat? Kijk dan eens naar de AirTag!
13. Zo maak je goede foto’s met je smartphone
Wist je dat als je twee keer op een Android telefoon op de power button klikt de camera wordt geopend? En wist je dat de volumeknop ervoor kan zorgen dat er een foto wordt gemaakt? Hierdoor kun je veel sneller en stabielere foto’s maken. We hebben een heel blog artikel geschreven met tips hoe je de beste foto maakt op je smartphone.
14. Telefoon oververhit? Volg dan de volgende tips
Wordt je telefoon vaak warm wanneer je hem aan het opladen bent? Daar hebben de meeste smartphones last van. We raden daarom ook aan om je smartphone zo min mogelijk te gebruiken wanneer je hem aan het opladen bent. Wil je meer weten wat je moet doen bij een oververhitte telefoon? Lees dan snel verder.
15. Personaliseer je smartphone met een achtergrond
Heb je nog een standaard achtergrond? Overweeg dan om je smartphone een nieuwe look te geven. Dat kan natuurlijk met een fris telefoonhoesje, maar ook met een nieuwe smartphone achtergrond. Denk aan een achtergrond van de natuur, dieren, je favoriete superheld of de club wat je support. De keuze is reuze!
16. Streamen naar de televisie
Je vakantiefoto’s laten zien aan een groot gezelschap? Dan kun je het beste je scherm ‘casten’ (spiegelen) met je televisie. Hierdoor hoeft niet iedereen mee te kijken op je kleinere scherm. Dit kan ook handig zijn wanneer je een filmpje wilt laten zien of als je online aan het gamen bent op je smartphone. Binnenkort lees je op ons blog hoe het casten naar de televisie in zijn werk gaat!
17. Zorg ervoor dat je telefoon telkens update
Software updates zijn een verzameling van kleine en grote verbeteringen van je smartphone. De meeste verbeteringen zal je niet zo snel merken. Maar aan de achterkant wordt je telefoon doorgaans wel beter beveiligd, gaat de batterijduur langer mee en zijn er visuele aanpassingen. Zorg er voor dat je telefoon altijd is upgedate naar de nieuwste versie!
18. Gebruik de vingerafdrukscanner
Je kunt je telefoon op verschillende manieren ontgrendelen. Met een code, patroon of de vingerafdrukscanner. We hebben een tip voor de mensen die vingerafdrukscanner gebruiken. Je kunt bij de instellingen van de vingerpatroon ook dezelfde vinger vaker laten scannen. Hierdoor is de kans groter dat je de telefoon sneller en makkelijker wordt unlockt. Dit komt omdat de kans groter is dat een vingerafdruk overeenkomt. Gebruik je dus vaak de wijsvinger? Scan die dan vaker!
19. Focusstand
Word je soms afgeleid door allerlei meldingen van je smartphone en kun jij je daardoor niet goed concentreren? Probeer dan eens de focusstand. Niet storen betekent rust op je toestel. Je kunt zelf aangeven hoelang je niet gestoord wil worden. App meldingen komen bovendien binnen zonder geluid en/of trillingen.
20. Autorotatie
Horizontaal en verticaal, twee weergaven die je kunt gebruiken op je smartphone. Verticaal gebruik je normaal voor bijvoorbeeld whatsappen, terwijl de liggende horizontale weergave vaak gebruikt wordt voor het kijken van video’s. Lig je soms in bed en blijft je smartphone telkens veranderen van weergave? Zet deze functie dan uit! Je leest hier hoe je de schermweergave van de smartphone kunt roteren.
21. Hoeveel opslaggeheugen heb ik nog over?
Powerpoints, foto’s, berichten, applicaties en andere bestanden, ze worden allemaal op onze website opgeslagen. We raden aan om eens te controleren hoe veel ruimte je nog over hebt op je smartphone. Verwijder de applicaties die je niet meer gebruikt. Daarnaast zijn er nog veel meer tips die zorgen voor meer opslaggeheugen op je smartphone.
22. Muziek en series offline downloaden
Een tip die veel data kan besparen op je telefoon. Heb je niet zo grote internet bundel? Ga er dan zuinig mee om. Dit kun je doen door afspeellijsten en series alvast te downloaden wanneer je op het WI-FI netwerk zit. Daarnaast weet je zeker dat de video of muziek niet begint te bufferen (haperen).
23. Vind mijn telefoon
Het kan gebeuren dat je de telefoon kwijtraakt of gestolen wordt. Het is daarom belangrijk dat je de instellingen van ‘vind mijn telefoon’ goed hebt ingesteld. Het is ook belangrijk dat je contacteren, of je naam, op het startscherm staat. Hierdoor kan de vinder weten van wie de telefoon is. Deze functie vind je ook in de instellingen.
24. Koop een krachtigere oplader
De laadtechnieken van de telefoon zijn in de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Je kunt bijvoorbeeld binnen een half uur de 50% van je telefoon al opladen. Het is daarom de moeite waard om geld te investeren in een goede oplader. Al onze snelladers vind je in onze webshop!
Oja, voor we het vergeten te vermelden. Wil je het huis uit, maar heeft je telefoon nog maar een aantal % batterij? Als je de telefoon uitzet of vliegtuigstand inschakelt wordt je telefoon nog sneller opgeladen!
25. Telefoonhouder voor elk moment
Een telefoonhouder is echt een ideaal hulpmiddel. Geef je telefoon een vaste plek voor iedere situatie. Als je nou op de weg zit, dan is een telefoonhouder voor de fiets of een autohouder ideaal. Maar ook telefoonhouders voor in bed kunnen handig zijn bij het kijken van video’s.
26. Split screen
Android smartphones hebben de beschikking tot de split-screen functie. Ben je net een video aan het kijken, appen je vrienden telkens. Wat doe je dan? Hele tijd de video stopzetten is ook vervelend. Je kunt daarom het scherm splitten. Hierdoor kun je twee applicaties tegelijkertijd gebruiken. Ideaal!
27. Screen protector lastig plakken? Niet met dit product!
Een screen protector beschermt je display tegen krassen. Screen protectors van glas, ook wel tempered glass genoemd, kan je display ook beschermen tegen grote barsten. Sommige mensen schaffen er geen één aan omdat ze de screen protector altijd scheef plakken. Gelukkig is daar iets op bedacht, de screenprotector met installatieframe. Hierdoor is het plakken van een screen protector nog nooit zo makkelijk geweest!
28. Geen bluetooth radio in de auto?
Bluetooth, we kunnen er bijna niet meer zonder. Vaak gebruiken we het door muziek te luisteren via draadloze oordopjes of via een draadloze speaker. Wil je ook je favoriete muziek afspelen in de auto maar heb je nog geen autoradio die bluetooth ondersteund? Dan is de FM-transmitter echt iets voor jou. Hierdoor kun je alsnog je eigen muziek afspelen in de auto!
29. Telefoon gebruiken als portemonnee
De telefoon kun je ook gebruiken als portemonnee. Hierdoor hoef je niet altijd een losse portefeuille meenemen als je de deur uit gaat. Je kunt bijvoorbeeld briefgeld of je ID kaart achter het hoesje bewaren. Tenslotte kun je ook al betalen met je smartphone via de NFC-technologie. Probeer deze techniek eens uit en kijk of het iets voor jou is!
30. Popsocket voor meer grip
Een popsocket is een universeel, uitschuifbare telefoongrip vervaardigd uit hard plastic. Je hebt meer grip, je kunt makkelijker selfie’s en video’s maken en kan je gebruiken als standaard. Het voordeel is dat je ze in verschillende printjes kunt aanschaffen. Hierdoor krijg je telefoon ook nog een persoonlijke twist! Hier vind je meer informatie over de popsocket.
31. Probeer een andere browser
Gebruik jij de standaard browser app? Kijk dan eens naar een andere browser. Google Chrome en Firefox staan soms niet standaard op je telefoon, maar kunnen wel veel beter zijn dan de browser die je nu gebruikt.
32. Praat jij wel eens tegen je smartphone?
Spraak gestuurde opdrachten worden steeds vaker gebruikt. ‘Hej Google, zet de lichten aan’. Je zal misschien denken, die technologie heb ik niet nodig en ik loop zelf wel naar de schakelaar, maar het kan voor veel mensen erg handig zijn. Verdiep er eens in en kijk of de technologie ook iets voor jou is.
33. Identificeer liedjes met een app
Lig je lekker aan het zwembad, wordt er een leuk muziekplaatje gedraaid en je wilt graag weten hoe het liedje heet. Vervelend, want je kan moeilijk de badmeester gaan vragen hoe het lied heet. Gelukkig zijn daar verschillende applicaties op bedacht. Kijk eens in de Play Store naar de App Shazam. De app kan het geluid herkennen en geeft precies aan hoe het lied heet!
34. Nooit nat worden met een weer – app!
Nat worden door de regen doen we niet graag. Je kunt simpelweg een buienradar of een andere weer applicatie downloaden op je telefoon. Vaak geeft de app ook aan wanneer er regen wordt verwacht. Hierdoor heb je minder kans op een nat pak!
35. Werkt je vingerafdrukscanner niet meer goed?
Werkt je vingerafdruk scanner niet meer goed met bijvoorbeeld een screen protector? Kijk dan eens naar ons blogartikel die hier een oplossing voor biedt. Je kunt de aanraakgevoeligheid van een scherm aanpassen. Hierdoor reageert je scherm veel eerder en soepeler.
36. Privacy op je telefoon
Je ziet steeds meer dat systemen gehackt worden. Het is daarom belangrijk dat je de privacy van je telefoon goed in de gaten houdt. Installeer eventueel een virusscanner zodat virussen buiten de deur blijven. Gebruik zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden. Zet locatie uit wanneer je deze functie niet gebruikt, voorkom het gebruik van openbare hotspots zoveel mogelijk. Meer tips weten over privacy op je smartphone? Bekijk dan ons blog artikel.
37. Sluit applicaties regelmatig af
Deze tips geldt voornamelijk bij Android smartphones. Als jij een applicatie niet volledig afsluit, dan draait die nog op de achtergrond. Dit kost allemaal energie van je batterij. Druk eens links onderin op de drie streepjes. Hier zie je precies welke applicatie op de ‘achtergrond’ nog draaien. Als je ze naar boven swiped worden ze volledig afgesloten!
38. Teksten vertalen met behulp van je camera!
Sta je in een buitenlands land, zie je allerlei borden in een vreemde taal. Hoe kun je nou weten wat er op het bord staat? Gelukkig heb je applicaties die je daarbij kunnen helpen. Download de ‘Google Translate’ app op je smartphone. Vervolgens kun je de camera openen met de app. Vervolgens richt je de camera op de vreemde taal, daarna zal er op je beeldscherm de vertaling van de zin of woorden komen. Exit wordt bijvoorbeeld vertaald naar uitgang!
39. QR-codes scannen
Je ziet steeds meer QR-codes. Als je op het terras zit, bij standbeelden of het betalen van een bestelling. Met behulp van je telefoon camera kun je heel eenvoudig een QR-codes scannen. Hierdoor heb je de informatie gelijk op je smartphone en je helpt het milieu er ook nog eens bij!
40. Bekijk eens YouTube video’s over je nieuwe smartphone!
Je nieuwe toestel kan vaak meer dan je oudere toestel. Het is daarom belangrijk dat je weet wat uniek is aan je nieuwe toestel. Zoek dan eens op YouTube op bijvoorbeeld: ‘Samsung Galaxy S10 Tips and Tricks’. Je zal versteld zijn welke unieke functionaliteiten jouw nieuw toestel heeft!
41. Oude telefoons kunnen geld opleveren!
Wat doe jij met je oude smartphone? Dwarrelt die nog ergens in huis rond in een kast? Geschat wordt dat 75% van de gebruikers de telefoon niet inlevert en momenteel stof zit te verzamelen. Als jij je telefoon inlevert, dan kunnen onderdelen weer herbruikt worden. Daarnaast krijg je er ook nog wat geld voor terug!