Schermtijd van je (android) telefoon controleren? Dat doe je zo!

|

De smartphone is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Wereldwijd hebben 3,5 biljoen mensen een smartphone. We gebruiken onze telefoon dagelijks steeds maar meer en meer en nemen onze smartphone overal mee naartoe om altijd bereikbaar te zijn en online niets meer te missen. In deze blog leggen we je uit waarom we dit steeds vaker doen, hoe je kunt controleren wat je schermtijd is, wat de gemiddelde schermtijd in de wereld is en wat je eventueel aan de lengte van je telefoonschermtijd kunt doen! 


Overzicht van schermtijd over de telefoon

1. Schermtijd bekijken op Android

2. Schermtijd bekijken op iOS (iPhone)

3. Wat is de gemiddelde telefoon schermtijd van andere mensen?

4. Telefoon schermtijd van kinderen

5. Is te veel schermtijd slecht voor je gezondheid?

6. Tips om je telefoon schermtijd te verminderen

7. Help! Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind minder tijd spendeert aan de telefoon? 


Het eerste wat we doen als we wakker worden is de smartphone checken. Als we gaan slapen, je raad het al, checken we onze smartphone nog even. We staan er mee op en we eindigen de dag er mee. Overdag check je de telefoon een aantal keer om te kijken wat je vrienden doen, je inbox checken of om jezelf te ontdoen van verveling op het toilet. Allerlei redenen om de smartphone erbij te pakken. Maar daardoor besteden we dagelijks steeds meer tijd aan de telefoon.

Niet alle tijd die je op je op je telefoon kijkt is slecht natuurlijk. Smartphones zorgen ervoor dat we dichter bij onze (verre) familie kunnen zijn en houden ons op de hoogte van het belangrijke nieuws. Maar een groot deel van je schermtijd heeft waarschijnlijk effect op JE productiviteit. 

Het is niet heel raar dat de gemiddelde schermtijd op een dag steeds langer wordt. Steeds meer apps zorgen er voor dat jij je blijft focussen op je scherm. Vooral social media zorgt ervoor dat steeds meer mensen langer op de telefoon zitten. Dit komt omdat je bestookt wordt met verschillende notificaties. Of wat denk je van YouTube en Netflix? Als een video afgelopen is start de volgende video en zo blijf je lekker hanger op je telefoon. Bekijk eens dit onderstaande informatieve filmpje over schermtijd.

Je kunt waardevolle inzichten krijgen om te checken hoe lang en hoe vaak je de smartphone gebruikt. ‘Gelukkig’ zijn hier een aantal apps voor ontwikkeld om dit te checken. Dus ben je klaar om te kijken hoeveel telefoontijd jij spendeert op een werkdag? Lees dan snel door.

Schermtijd bekijken op Android

Ben je een trotse bezitter van een Android telefoon van bijvoorbeeld Samsung, Huawei, Xiaomi, Motorola of Sony? Dan zijn er meerdere manieren om de schermtijd te checken. Het makkelijkste is om de volgende stappen te doorlopen:

 1. Ga naar de instellingen van je android telefoon.
 2. Klik vervolgens op ‘Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’.
 3. Controleer je schermtijd.

Als je 'digitaal welzijn en ouderlijk toezicht' hebt geopend kom je vervolgens op een scherm terecht waar allerlei data staat. Denk hierbij aan:

 • Hoeveel uur en minuten je op je scherm vandaag hebt gekeken en of dat meer of minder is dan de dag er voor.
 • Welke apps je hebt gebruikt en voor hoelang.
 • Hoeveel meldingen je hebt ontvangen vandaag
 • Hoe vaak je de smartphone hebt ontgrendeld

Daarnaast is het mogelijk om een applicatie te installeren via de Play Store. Zoek simpelweg op ‘schermtijd’ en er komen diverse gratis applicaties naar voren die de schermtijd analyseren. Persoonlijk raden we de onderstaande applicaties aan.

1. Schermtijd: Beperk het telefoongebruik

Deze app is deels Nederlands en is heel simpel in gebruik. Je dient de app toestemming te geven en vervolgens verzameld de app informatie over de schermtijd en het gebruik van je telefoon. Daarnaast houdt de app bij aan welke apps je de meeste tijd besteedt en geeft een indicatie hoe veel % je van de dag besteedt aan je telefoon. Tenslotte kun je bepaalde limieten instellen zodat je je telefoontijd kan reduceren. Deze app wordt gemiddeld beoordeeld met een 4,5 door meer dan 100.000 gebruikers.

2. Screen Time – Restrain Yourself & parent control

De nummer twee vinden we net iets gebruiksvriendelijker, omdat alles volledig in het Engels is. Daarnaast kun je eigenlijk net zoveel met de app dan de nummer 1. 

Schermtijd bekijken op Samsung

Zoals hierboven ook al beschreven wordt geven we aan hoe je de schermtijd kan bekijken en beheren op Android toestellen, waar Samsung ook onder valt. Toch hebben we hieronder een aantal foto's opgenomen zodat je visueel kunt zien welke stappen je moet nemen om de schermtijd te bekijken op samsung toestellen.

1, Ga naar de instellingen van je telefoon

2. Klik op digitaal welzijn en ouderlijk toezicht

3. Vervolgens kun je de schermtijd van je Samsung bekijken! 

Schermtijd bekijken op iOS (iPhone)

Apple gebruikers hebben de mogelijkheid om de schermtijd te bekijken. Onlangs heeft Apple hier zelf ook al een grote handleiding voor geschreven die je hier kunt vinden. Simpelweg moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Ga naar ‘instellingen’

2. Klik vervolgens op ‘schakel schermtijd in’

3. Tik op ‘Ga Door’

4. Selecteer ‘Dit is mijn apparaat’ of ‘Dit is de apparaat van mijn kind’

Vervolgens heb je de mogelijkheid om alle belangrijke inzichten te zien. Denk hierbij aan de totale schermtijd, welke apps zijn gebruikt en hoelang je deze apps hebt gebruikt. Dit kun je op dag niveau zien maar ook van de gehele week. 

Wat is de gemiddelde telefoon schermtijd van andere mensen?

Fijn, nu weet je hoelang je dagelijks spendeert aan je telefoon. Je kunt je eigen conclusies trekken of je daarmee kunt leven of dat het iets aan de grote kant is. Veel mensen vinden het fijn om te weten wat nou de gemiddelde telefoontijd is van andere mensen, want we houden er natuurlijk van om dit te vergelijken. Hier zijn diverse onderzoeken naar gedaan. De onderstaande data komt uit onderzoeken die in 2020 zijn uitgevoerd.

 • Uit een onderzoek van ResueTime onder 11.000 mensen bleek dat mensen gemiddeld 3 uur en 15 minuten per dag spenderen aan de telefoon.
 • Volgens eMarketer spendeert de gemiddelde volwassene uit Engeland drie uur en 43 minuten aan de mobiele telefoon. Dit komt neer op grofweg 50 dagen aan schermtijd per jaar. 
 • Volgens CodeComputerLove is de gemiddelde schermtijd van iemand uit Engeland drie uur en 23 minuten.

Wat is het gemiddelde aantal ontgrendelingen van de telefoon op een dag? 

Naast de schermtijd, is het aantal keer dat je een telefoon vergrendeld ook een belangrijke graadmeter. Deze data kun je inzien met de apps die hierboven zijn beschreven. Hieronder een aantal conclusies die zijn gekomen uit bepaalde onderzoeken:

 • De meeste mensen ontlokken de telefoon gemiddeld 58 keer per dag, vaak gebeurd dit tijdens werkuren.
 • In Amerika ligt het gemiddelde op 96 keer per dag.

Andere feiten omtrent telefoongebruik

 • De meeste telefoonsessies duren niet minder dan 2 minuten. Gemiddeld ligt dit grofweg op 1 minuut en 15 seconden. 
 • 50% van alle schermtijd sessies starten binnen drie minuten na de vorige sessie. 
 • Uit diverse onderzoeken blijkt dat je gemiddeld 40% van je productiviteit verliest mede door je smartphone. Dit komt omdat het weer even duurt voordat je weer in volledige focus zit na een schermtijd sessie. 

Telefoon schermtijd van kinderen

We krijgen daarnaast ook wel eens de vraag wat nou een gezonde schermtijd is voor kinderen. Belangrijk om te weten is dat de ogen bij kinderen nog in ontwikkeling zijn. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat veel schermtijd schadelijk is voor de ontwikkeling van peuters. Het oogfonds is begonnen met een nieuwe campagne speciaal voor kinderen, de 20-20-2 regel. Dit houdt in dat je kind na 20 minuten schermtijd, 20 seconden even ver weg moet kijken. Vervolgens staat de '2' voor twee uur buitenspelen. 

Volgens oudersvannu zijn er geen harde regels voor schermtijd, maar hebben ze wel een aantal tips zodat je een beetje een idee hebt wat gezond is voor een kind. Lees hier meer over hoe je de schermtijd kan 'verbeteren' van je kind

LeeftijdTelefoon schermtijd
0 - 2 jaarMaximaal 5 minuten per dag
2 - 4 jaar Maximaal 30 minuten per dag
4 - 6 jaar Maximaal 1 uur per dag (4x15 min)
8 - 10 jaar Maximaal 1 uur per dag (2x30 min)
10 - 12 jaar Maximaal 2 uur per dag
12 jaar + Maximaal 3 uur per dag

Is te veel schermtijd slecht voor je gezondheid?

Als je te veel naar het scherm kijkt, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor je lichaam en als mens. Een telefoonscherm en televisie stralen een hoog gehalte van blauw licht uit. Blauw licht onderdrukt de afscheiding van melatonine, de stof die ons slaperig maakt. Hierdoor zal je langzamer in de nachtmodus komen en daardoor minder goed slapen.

Tip: Bekijk de 'snelle instellingen' (swipe van bovenaan je scherm) van je Samsung Telefoon en klik ‘Filter blw licht’ aan.

Naast het minder slapen, kunnen de volgende problemen ontstaan als je te veel naar het scherm kijkt:

 • Oog en kijk problemen; het felle led licht, dat in veel beeldschermen zit van televisies, tablets en smartphones, is schadelijk voor je ooglens.
 • Pijnklachten in je nek en rug; doordat je vaak dezelfde houding achter een beeldscherm hebt, kunnen de nek en rug belast raken. Dit kan leiden tot nek en rugklachten.
 • Slaapproblemen; Melatonine, het stofje wat ons laat weten dat we moeten gaan slapen wordt onderdrukt. 
 • Overgewicht; kinderen en volwassenen die achter een beeldscherm zitten, die hebben op dat moment geen beweging. Hoe meer je achter een beeldscherm zit, hoe sneller je kans hebt overgewicht
 • Sociale skills blijven achter; hoe meer je achter je telefoonscherm zit, hoe meer je in je 'eigen' wereld leeft. Het sociale aspect houdt verband met de negatieve gevolgen van schermtijd.  

Tips om je telefoon schermtijd te verminderen

Ben je tot de conclusie gekomen dat je te veel tijd spendeert aan je telefoon? Dan hebben wij een aantal tips hoe jij je schermtijd kunt verminderen. Lees hieronder wat je eraan kunt doen om de schermtijd te verminderen.

1. Stel een limiet per app in

In de instellingen van je telefoon kun je een limiet per app aangeven. Als het limiet is bereikt, dan krijg je daar een melding van. Bij de meeste meldingen kun je deze wel negeren, maar het zorgt ervoor dat je bewuster wordt van de tijd.

2. Applicaties op een mindere prominente plek

Wil je eigenlijk minder tijd besteden aan bepaalde apps? Zorg er voor dat ze niet in het standaardmenu zijn opgenomen. Zo zie je ook minder snel notificaties en zal je daardoor ook minder snel de app openen. Heb je de documentaire ‘The Social Dillema’ al eens gezien? Hierin wordt precies uitgelegd hoe bepaalde apps ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk op je scherm blijft kijken. Deze documentaire kan er voor zorgen dat je bewuster omgaat met je waardevolle tijd.

3. Maak gebruik van de focusstand

Op Android kun je gebruik maken van de focusstand. Dit zorgt ervoor dat je alleen nog maar meldingen krijgt van de belangrijkste noodzakelijke apps zoals telefoonoproepen, berichten en klok. Hierdoor kun jij je concentreren op het echte werk!

4. Leg je telefoon even aan de kant

Als je telefoon dicht in de buurt is, zou je ook sneller de telefoon erbij pakken. Leg daarom de telefoon een keer weg zodat je het apparaat ook niet meer zo snel kan grijpen. Laat de telefoon bijvoorbeeld eens thuis als je uit eten gaat of een verjaardag gaat vieren. Of ga een eindje wandelen in de natuur zonder je telefoon, helemaal offline. 

5. Ga de natuur in of lees een boek!

Doe dingen waar je plezier aan hebt zodat je niet 'verveelloos' achter je telefoon hoeft te zitten. Ga een stukje wandelen in de natuur of lees een boek. Geniet van een heerlijke bak cappuccino of doe een bordspel, dit zal er alleen maar voor zorgen dat je minder tijd spendeert aan je smartphone. 

6. Filter het blauwe licht

Filter het blauwe licht, wat dat is beter voor je ogen. Dit kun je doen door de instellingen aan te passen van je telefoon of door een speciale bril te kopen. Hierdoor kun je onder andere veel beter slapen en bescherm je je ogen!


Help! Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind minder tijd spendeert aan de telefoon?

Sommige moeders zullen dit probleem herkennen, je lieftallige kind die alleen maar achter de telefoon zit. Vervelend, want je wilt liever dat hij naar buiten gaat om in de buitenlucht te spelen. Lastig, want de meeste vrienden zijn allemaal ‘online’.

Je ziet steeds meer dat ouders tijdslimieten instellen. Daarnaast moeten veel kinderen de telefoon beneden laten wanneer ze gaan slapen. Echter bestaan er bepaalde apps zodat je de schermtijd van je kind kan checken en beheren. 

Als je naar de instellingen van de telefoon gaat, dan heb je de optie op ‘ouderlijk’ toezicht aan te klikken. Dit kan met Family Link van Google, een hele interessante app voor ouders. Met deze app kun je op afstand toezicht op de telefoon houden, de schermtijd in de gaten houden en limieten instellen en beperkingen toevoegen zoals app-goedkeuringen of content filters op Google Play. Daarnaast is het ook mogelijk om het apparaat van je kind te vergrendelen. Tenslotte kun je precies zien waar je lieftallige zoon of dochter is. 

Hopelijk ben je verder geholpen!

Hopelijk ben je na het lezen van dit blog verder geholpen met je vraag. Als het goed is heb je nu inzicht in hoevaak je de telefoon gebruikt, hoelang je de telefoon gebruikt en wat je er aan kunt doen om dit te verminderen. Wist je dat GSMpunt telefoonaccessoires aanbiedt voor vrijwel iedere telefoon? Bekijk onze webshop.

Geef ons jouw mening

Verder lezen

De telefoonaccessoires trends van 2020, bekijk ze hier!

Ontwikkelingen gaan ook in 2020 razendsnel, vooral in de wereld van accessoires voor smartphones. Leveranciers en telefoonfabrikanten komen steeds met nieuwe smartphones functionaliteiten en accessoires. Het is moeilijk om deze ontwikkelingen op de voet te volgen, daarom hebben wij de zes belangrijkste telefoonaccessoires trends van 2020 overzichtelijk op een rijtje gezet.

Hoe kan ik muziek afspelen met oordopjes met 3.5 mm Jack aansluiting op mijn Samsung smartphone?

Tegenwoordig zien we steeds meer Samsung toestellen zonder 3.5mm aansluiting. Dit is erg vervelend voor als je bijvoorbeeld een goede koptelefoon of oordopjes hebt met een 3.5mm jack aansluiting. Waarom heeft Samsung hier voor gekozen en is het uberhaupt nog mogelijk om een 3.5 jack koptelefoon aan te sluiten op deze nieuwe toestellen? Daar gaan we dieper op in deze blog!

TOP 5 | De beste producten voor jouw thuiswerkuitrusting op een rij!

Tijden veranderen. Zo veranderd ook de manier waarop we werken. We leven in een tijd waarin onze vrijheid beperkt is en we niet meer kunnen gaan en staan waar we maar willen. Zo kunnen we niet meer met z’n allen tegelijkertijd op kantoor werken, maar zijn we genoodzaakt om waar mogelijk zoveel mogelijk thuis te werken. Dat is misschien best wel even wennen, maar met de juiste uitrusting went ook het thuiswerken vanzelf. Maak het jezelf dus gemakkelijk en bekijk hier onze top 5 accessoires voor jouw ideale thuiswerkuitrusting!

Top 10 | De beste iPhone 12 hoesjes op een rij!

Ze hebben langer op zich laten wachten dan we gewend zijn, maar de nieuwe iPhones van 2020 zijn verkrijgbaar! De vier toestellen uit de iPhone 12-serie van Apple hebben o.a. een nieuw design, verbeterde camera’s en grotere OLED-displays. Dit wil je natuurlijk allemaal zo goed mogelijk beschermen met een telefoonhoesje. Daarom lees je in deze blog wat de beste hoesjes zijn voor jouw iPhone 12!

Telefoon oplader blijft niet goed zitten? Dit zijn de beste tips!

Voordat je gaat slapen druk je snel nog even de oplader in je smartphone zodat je de volgende dag kunt genieten van een volle batterij. Het is vervelend als je er in de ochtend achter komt dat je telefoon niet goed is opgeladen. De reden: De oplader valt tekens uit de telefoon of de oplader blijft niet goed zitten in je telefoon. In dit blog geven we je de beste tips zodat je rustig kunt slapen! ;) We raden aan om eerst het gehele blog te lezen voordat je overgaat tot actie..

Nieuwste artikelen

Heeft de Samsung Galaxy S21 een microSD slot voor geheugenkaarten?

Het is officieel bevestigd door Samsung; de Samsung Galaxy S21 Familie beschikt niet meer over een micro SD kaart waar jij je een geheugenkaart in kunt stoppen. Het gaat specifiek om de Samsung Galaxy S21, S21+ en de S21 Ultra. Dit betekent dus dat je het geheugen niet meer kunt uitbreiden. Maar waarom doet Samsung dit? Verschillende experts uit de markt zeggen het volgende over.

De beste Samsung Galaxy S21 hoesjes op een rij

Wat zijn de beste Samsung Galaxy S21 hoesjes. Als jij een S21 hebt, is dat waarschijnlijk een vraag die je graag beantwoord wilt hebben. Er zijn heel veel verschillende hoesjes voor de Samsung S21 gemaakt, dus het is lastig om te bepalen welk hoesje het beste bij jouw levensstijl past. Populaire Galaxy S21 hoesjes zijn de backcovers, gevolgd door de book cases. Als je een dun hoesje wilt, kies je voor een backcover. Heb je liever een hoesje met ruimte voor pasjes, dan schaf je een book case aan.

Dit is de nieuwe Samsung Galaxy S21

Hoewel Samsung normaliter in februari zijn S-Serie aankondigt, hebben ze dit jaar besloten de nieuwe Samsung Galaxy S21 lijn al op 14 januari te presenteren. De Samsung S-Serie is ook niet meer de productlijn van Samsung met de meest luxe specs, want Samsung pakt steeds verder uit met hun foldable lijn van producten. Waar past de Samsung Galaxy S21 dan binnen dit plaatje? In dit artikel vertellen we je alles over de nieuwe Samsung Galaxy S21 specs en leggen we uit waarom Samsung hiervoor gekozen heeft.

Hoe moet je AirPods schoonmaken? Bekijk ons stappenplan!

Ben jij ook zo trots op je AirPods? Dat kunnen we heel goed begrijpen. Want ze zitten lekker in de oren en er komt ook nog eens fantastisch geluid uit. Je gebruikt ze waarschijnlijk dagelijks bij het sporten, bij een video-call, als je op straat fietst of gewoon lekker als je op de bank zit. Grote kans dat je AirPods na loop van tijd vies zijn geworden. Mede omdat AirPods alleen in het wit verkrijgbaar zijn vallen viezigheden sneller op.

De beste sport apps voor je telefoon of smartwatch!

Wil je individueel gaan sporten? Daar kunnen handige sport apps jou daarbij helpen. Sport apps helpen je motiveren te sporten, houden je prestaties bij en zorgen ervoor dat je de prestaties kunt delen met je vrienden of familie. Maar welke sport apps zijn nou handig bij het sporten? Dat leggen we uit in dit blog! Al deze sport apps zijn gratis te installeren maar kunnen wel in-app aankopen bevatten.

Cookies: Informatie Copyright © 2021 - GSMpunt B.V. E-mail: info@gsmpunt.nl
Beoordelingen van GSMpunt.nl 9,5 uit 10 op basis van 1.030 beoordelingen