Schermtijd van je (android) telefoon controleren? Dat doe je zo!
De smartphone is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Wereldwijd hebben 3,5 biljoen mensen een smartphone. We gebruiken onze telefoon dagelijks steeds maar meer en meer en nemen onze smartphone overal mee naartoe om altijd bereikbaar te zijn en online niets meer te missen. In deze blog leggen we je uit waarom we dit steeds vaker doen, hoe je kunt controleren wat je schermtijd is, wat de gemiddelde schermtijd in de wereld is en wat je eventueel aan de lengte van je telefoonscherm tijd kunt doen!
Overzicht van schermtijd over de telefoon
1. Schermtijd bekijken op Android
2. Schermtijd bekijken op iOS (iPhone)
3. Wat is de gemiddelde telefoon schermtijd van andere mensen?
4. Telefoon schermtijd van kinderen
5. Is te veel schermtijd slecht voor je gezondheid?
6. Tips om je telefoon schermtijd te verminderen
7. Help! Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind minder tijd spendeert aan de telefoon?
Het eerste wat we doen als we wakker worden is de smartphone checken. Als we gaan slapen, je raad het al, checken we onze smartphone nog even. We staan er mee op en we eindigen de dag er mee. Overdag check je de telefoon een aantal keer om te kijken wat je vrienden doen, je inbox checken of om jezelf te ontdoen van verveling op het toilet. Allerlei redenen om de smartphone erbij te pakken. Maar daardoor besteden we dagelijks steeds meer tijd aan de telefoon.
Niet alle tijd die je op je op je telefoon kijkt is slecht natuurlijk. Smartphones zorgen ervoor dat we dichter bij onze (verre) familie kunnen zijn en houden ons op de hoogte van het belangrijke nieuws. Maar een groot deel van je schermtijd heeft waarschijnlijk effect op je productiviteit.
Het is niet heel raar dat de gemiddelde schermtijd op een dag steeds langer wordt. Steeds meer apps zorgen er voor dat jij je blijft focussen op je scherm. Vooral social media zorgt ervoor dat steeds meer mensen langer op de telefoon zitten. Dit komt omdat je bestookt wordt met verschillende notificaties. Of wat denk je van YouTube en Netflix? Als een video afgelopen is start de volgende video en zo blijf je lekker hanger op je telefoon. Bekijk eens dit onderstaande informatieve filmpje over schermtijd.
Je kunt waardevolle inzichten krijgen om te checken hoe lang en hoe vaak je de smartphone gebruikt. ‘Gelukkig’ zijn hier een aantal apps voor ontwikkeld om dit te checken. Dus ben je klaar om te kijken hoeveel telefoontijd jij spendeert op een werkdag? Lees dan snel door.
Schermtijd bekijken op Android
Ben je een trotse bezitter van een Android telefoon van bijvoorbeeld Samsung, Huawei, Xiaomi, Motorola of Sony? Dan zijn er meerdere manieren om de schermtijd te checken. Het makkelijkste is om de volgende stappen te doorlopen:
- Ga naar de instellingen van je android telefoon.
- Klik vervolgens op ‘Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’.
- Controleer je schermtijd.
Als je 'digitaal welzijn en ouderlijk toezicht' hebt geopend kom je vervolgens op een scherm terecht waar allerlei data staat. Denk hierbij aan:
- Hoeveel uur en minuten je op je scherm vandaag hebt gekeken en of dat meer of minder is dan de dag er voor.
- Welke apps je hebt gebruikt en voor hoelang.
- Hoeveel meldingen je hebt ontvangen vandaag
- Hoe vaak je de smartphone hebt ontgrendeld
Daarnaast is het mogelijk om een applicatie te installeren via de Play Store. Zoek simpelweg op ‘schermtijd’ en er komen diverse gratis applicaties naar voren die de schermtijd analyseren. Persoonlijk raden we de onderstaande applicaties aan.
1. Schermtijd: Beperk het telefoongebruik
Deze app is deels Nederlands en is heel simpel in gebruik. Je dient de app toestemming te geven en vervolgens verzameld de app informatie over de schermtijd en het gebruik van je telefoon. Daarnaast houdt de app bij aan welke apps je de meeste tijd besteedt en geeft een indicatie hoe veel % je van de dag besteedt aan je telefoon. Tenslotte kun je bepaalde limieten instellen zodat je je telefoontijd kan reduceren. Deze app wordt gemiddeld beoordeeld met een 4,5 door meer dan 100.000 gebruikers.
2. Screen Time – Restrain Yourself & parent control
De nummer twee vinden we net iets gebruiksvriendelijker, omdat alles volledig in het Engels is. Daarnaast kun je eigenlijk net zoveel met de app dan de nummer 1.
Schermtijd bekijken op Samsung
Zoals hierboven ook al beschreven wordt geven we aan hoe je de schermtijd kan bekijken en beheren op Android toestellen, waar Samsung ook onder valt. Toch hebben we hieronder een aantal foto's opgenomen zodat je visueel kunt zien welke stappen je moet nemen om de schermtijd te bekijken op samsung toestellen.
1, Ga naar de instellingen van je telefoon
2. Klik op digitaal welzijn en ouderlijk toezicht
3. Vervolgens kun je de schermtijd van je Samsung bekijken!
Schermtijd bekijken op iOS (iPhone)
Apple gebruikers hebben de mogelijkheid om de schermtijd te bekijken. Onlangs heeft Apple hier zelf ook al een grote handleiding voor geschreven die je hier kunt vinden. Simpelweg moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Ga naar ‘instellingen’
2. Klik vervolgens op ‘schakel schermtijd in’
3. Tik op ‘Ga Door’
4. Selecteer ‘Dit is mijn apparaat’ of ‘Dit is de apparaat van mijn kind’
Vervolgens heb je de mogelijkheid om alle belangrijke inzichten te zien. Denk hierbij aan de totale schermtijd, welke apps zijn gebruikt en hoelang je deze apps hebt gebruikt. Dit kun je op dag niveau zien maar ook van de gehele week.
Wat is de gemiddelde telefoon schermtijd van andere mensen?
Fijn, nu weet je hoelang je dagelijks spendeert aan je telefoon. Je kunt je eigen conclusies trekken of je daarmee kunt leven of dat het iets aan de grote kant is. Veel mensen vinden het fijn om te weten wat nou de gemiddelde telefoontijd is van andere mensen, want we houden er natuurlijk van om dit te vergelijken. Hier zijn diverse onderzoeken naar gedaan. De onderstaande data komt uit onderzoeken die in 2020 zijn uitgevoerd.
- Uit een onderzoek van ResueTime onder 11.000 mensen bleek dat mensen gemiddeld 3 uur en 15 minuten per dag spenderen aan de telefoon.
- Volgens eMarketer spendeert de gemiddelde volwassene uit Engeland drie uur en 43 minuten aan de mobiele telefoon. Dit komt neer op grofweg 50 dagen aan schermtijd per jaar.
- Volgens CodeComputerLove is de gemiddelde schermtijd van iemand uit Engeland drie uur en 23 minuten.
Wat is het gemiddelde aantal ontgrendelingen van de telefoon op een dag?
Naast de schermtijd, is het aantal keer dat je een telefoon vergrendeld ook een belangrijke graadmeter. Deze data kun je inzien met de apps die hierboven zijn beschreven. Hieronder een aantal conclusies die zijn gekomen uit bepaalde onderzoeken:
- De meeste mensen ontlokken de telefoon gemiddeld 58 keer per dag, vaak gebeurd dit tijdens werkuren.
- In Amerika ligt het gemiddelde op 96 keer per dag.
Andere feiten omtrent telefoongebruik
- De meeste telefoonsessies duren niet minder dan 2 minuten. Gemiddeld ligt dit grofweg op 1 minuut en 15 seconden.
- 50% van alle schermtijd sessies starten binnen drie minuten na de vorige sessie.
- Uit diverse onderzoeken blijkt dat je gemiddeld 40% van je productiviteit verliest mede door je smartphone. Dit komt omdat het weer even duurt voordat je weer in volledige focus zit na een schermtijd sessie.
Telefoon schermtijd van kinderen
We krijgen daarnaast ook wel eens de vraag wat nou een gezonde schermtijd is voor kinderen. Belangrijk om te weten is dat de ogen bij kinderen nog in ontwikkeling zijn. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat veel schermtijd schadelijk is voor de ontwikkeling van peuters. Het oogfonds is begonnen met een nieuwe campagne speciaal voor kinderen, de 20-20-2 regel. Dit houdt in dat je kind na 20 minuten schermtijd, 20 seconden even ver weg moet kijken. Vervolgens staat de '2' voor twee uur buitenspelen.
Volgens oudersvannu zijn er geen harde regels voor schermtijd, maar hebben ze wel een aantal tips zodat je een beetje een idee hebt wat gezond is voor een kind. Lees hier meer over hoe je de schermtijd kan 'verbeteren' van je kind.
Leeftijd | Telefoon schermtijd |
0 - 2 jaar | Maximaal 5 minuten per dag |
2 - 4 jaar | Maximaal 30 minuten per dag |
4 - 6 jaar | Maximaal 1 uur per dag (4x15 min) |
8 - 10 jaar | Maximaal 1 uur per dag (2x30 min) |
10 - 12 jaar | Maximaal 2 uur per dag |
12 jaar + | Maximaal 3 uur per dag |
Is te veel schermtijd slecht voor je gezondheid?
Als je te veel naar het scherm kijkt, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor je lichaam en als mens. Een telefoonscherm en televisie stralen een hoog gehalte van blauw licht uit. Blauw licht onderdrukt de afscheiding van melatonine, de stof die ons slaperig maakt. Hierdoor zal je langzamer in de nachtmodus komen en daardoor minder goed slapen.
Tip: Bekijk de 'snelle instellingen' (swipe van bovenaan je scherm) van je Samsung Telefoon en klik ‘Filter blw licht’ aan.
Naast het minder slapen, kunnen de volgende problemen ontstaan als je te veel naar het scherm kijkt:
- Oog en kijk problemen; het felle led licht, dat in veel beeldschermen zit van televisies, tablets en smartphones, is schadelijk voor je ooglens.
- Pijnklachten in je nek en rug; doordat je vaak dezelfde houding achter een beeldscherm hebt, kunnen de nek en rug belast raken. Dit kan leiden tot nek en rugklachten.
- Slaapproblemen; Melatonine, het stofje wat ons laat weten dat we moeten gaan slapen wordt onderdrukt.
- Overgewicht; kinderen en volwassenen die achter een beeldscherm zitten, die hebben op dat moment geen beweging. Hoe meer je achter een beeldscherm zit, hoe sneller je kans hebt overgewicht
- Sociale skills blijven achter; hoe meer je achter je telefoonscherm zit, hoe meer je in je 'eigen' wereld leeft. Het sociale aspect houdt verband met de negatieve gevolgen van schermtijd.
Tips om je telefoon schermtijd te verminderen
Ben je tot de conclusie gekomen dat je te veel tijd spendeert aan je telefoon? Dan hebben wij een aantal tips hoe jij je schermtijd kunt verminderen. Lees hieronder wat je eraan kunt doen om de schermtijd te verminderen.
1. Stel een limiet per app in
In de instellingen van je telefoon kun je een limiet per app aangeven. Als het limiet is bereikt, dan krijg je daar een melding van. Bij de meeste meldingen kun je deze wel negeren, maar het zorgt ervoor dat je bewuster wordt van de tijd.
2. Applicaties op een mindere prominente plek
Wil je eigenlijk minder tijd besteden aan bepaalde apps? Zorg er voor dat ze niet in het standaardmenu zijn opgenomen. Zo zie je ook minder snel notificaties en zal je daardoor ook minder snel de app openen. Heb je de documentaire ‘The Social Dillema’ al eens gezien? Hierin wordt precies uitgelegd hoe bepaalde apps ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk op je scherm blijft kijken. Deze documentaire kan er voor zorgen dat je bewuster omgaat met je waardevolle tijd.
3. Maak gebruik van de focusstand
Op Android kun je gebruik maken van de focusstand. Dit zorgt ervoor dat je alleen nog maar meldingen krijgt van de belangrijkste noodzakelijke apps zoals telefoonoproepen, berichten en klok. Hierdoor kun jij je concentreren op het echte werk!
4. Leg je telefoon even aan de kant
Als je telefoon dicht in de buurt is, zou je ook sneller de telefoon erbij pakken. Leg daarom de telefoon een keer weg zodat je het apparaat ook niet meer zo snel kan grijpen. Laat de telefoon bijvoorbeeld eens thuis als je uit eten gaat of een verjaardag gaat vieren. Of ga een eindje wandelen in de natuur zonder je telefoon, helemaal offline.
5. Ga de natuur in of lees een boek!
Doe dingen waar je plezier aan hebt zodat je niet 'verveelloos' achter je telefoon hoeft te zitten. Ga een stukje wandelen in de natuur of lees een boek. Geniet van een heerlijke bak cappuccino of doe een bordspel, dit zal er alleen maar voor zorgen dat je minder tijd spendeert aan je smartphone.
6. Filter het blauwe licht
Filter het blauwe licht, wat dat is beter voor je ogen. Dit kun je doen door de instellingen aan te passen van je telefoon of door een speciale bril te kopen. Hierdoor kun je onder andere veel beter slapen en bescherm je je ogen!
Help! Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind minder tijd spendeert aan de telefoon?
Sommige moeders zullen dit probleem herkennen, je lieftallige kind die alleen maar achter de telefoon zit. Vervelend, want je wilt liever dat hij naar buiten gaat om in de buitenlucht te spelen. Lastig, want de meeste vrienden zijn allemaal ‘online’.
Je ziet steeds meer dat ouders tijdslimieten instellen. Daarnaast moeten veel kinderen de telefoon beneden laten wanneer ze gaan slapen. Echter bestaan er bepaalde apps zodat je de schermtijd van je kind kan checken en beheren.
Als je naar de instellingen van de telefoon gaat, dan heb je de optie op ‘ouderlijk’ toezicht aan te klikken. Dit kan met Family Link van Google, een hele interessante app voor ouders. Met deze app kun je op afstand toezicht op de telefoon houden, de schermtijd in de gaten houden en limieten instellen en beperkingen toevoegen zoals app-goedkeuringen of content filters op Google Play. Daarnaast is het ook mogelijk om het apparaat van je kind te vergrendelen. Tenslotte kun je precies zien waar je lieftallige zoon of dochter is.
Wat is schermtijd?
Je gebruikt meerdere schermen op een dag dan alleen die van je telefoon. Schermtijd betekent eigenlijk hoeveel tijd je achter een scherm besteedt. In dit blog zijn we dieper in gegaan op de schermtijd van je telefoon, maar je moet niet de schermtijd van je tablet, laptop, computer, televisie, navigatiemiddel, smartwatch en spelcomputer vergeten. Al deze apparaten zorgen gezamenlijk er voor dat je wel soms wel meer dan 10 uur per dag achter je scherm besteed. Daarom is het bewustzijn van hoelang je een scherm gebruikt erg belangrijk.
Ook voor in de toekomst, want we gebruiken steeds meer schermen. Waar we eerst nog een boekje hadden voor een agenda, hebben we die nu al standaard in onze telefoon geprogrammeerd. Of herinner je vroeger nog het kaartlezen wanneer je op vakantie ging? Dat doe je nu met een navigatiescherm of je telefoon. Of denk aan het buiten spelen wat vervangen wordt door de spelcomputer of social media. De krant lezen op de tablet in plaats van een papieren versie, talloze situaties waar schermen steeds belangrijker worden in ons leven. Is al dat schermtijd noodzakelijk? Dat moet iedere persoon voor zichzelf bepalen.
Wees zuinig op je smartphone!
We kunnen wel concluderen dat we niet meer zonder telefoon kunnen. De meeste smartphone gebruikers spenderen dus wel meer dan twee uur op een dag aan de telefoon. Het zou zonde zijn als je scherm kapot gaat of andere schade ontstaat aan je smartphone. Bescherm hem daarom goed met een telefoonhoesje of een screen protector. Hierdoor weet je zeker dat je lang kunt genieten van je (dure) smartphone.
Hopelijk ben je verder geholpen!
Hopelijk ben je na het lezen van dit blog verder geholpen met je vraag. Als het goed is heb je nu inzicht in hoevaak je de telefoon gebruikt, hoelang je de telefoon gebruikt en wat je er aan kunt doen om dit te verminderen. Wist je dat GSMpunt telefoonaccessoires aanbiedt voor vrijwel iedere telefoon? Bekijk onze webshop.