Oorzaken en oplossingen: mijn telefoon laadt niet meer op
Je hebt je telefoon dagelijks in gebruik en je kunt eigenlijk niet meer zonder. Je telefoon staat vol met contacten, afspraken en je onderhoudt je social media via je smartphone. Je moet er dan ook niet aan denken dat je telefoon niet meer oplaadt. Toch gebeurt het met enige regelmaat dat er een telefoon niet meer kan worden opgeladen. Niet zo gek, want het blijft natuurlijk een technisch en ingewikkeld apparaat. Laad je telefoon niet meer op? Geen paniek. In dit artikel laten we je weten wat je kunt doen als je dit probleem hebt.
Ook interessant: Laadt je Samsung tablet niet meer op?
Veelvoorkomende problemen
Als het gaat om problemen bij het opladen van je telefoon, zijn er drie problemen die we kunnen onderscheiden. Bij alle gevallen kan het aan de telefoon of de oplader liggen. Hierover vertellen we later meer. De meest voorkomende problemen bij het opladen van je telefoon zijn:
- Telefoon laadt niet meer op.
- Telefoon laadt langzaam op.
- Telefoon loopt alsnog leeg tijdens het opladen.
Hoewel we in dit artikel de focus leggen op het probleem dat je telefoon niet meer oplaadt, zijn de oorzaken en de gevolgen bij de andere omstandigheden nagenoeg hetzelfde. Dit artikel is dus ook handig als je telefoon langzaam oplaadt of wanneer je telefoon leeg loopt tijdens het opladen.
Oorzaken
Er zijn verschillende antwoorden op de vraag “Waarom laadt mijn telefoon niet meer op?”. Soms ligt de oorzaak van het probleem bij de telefoon, terwijl het in andere gevallen aan de oplader kan liggen. Hieronder benoemen we 5 situaties waarbij je problemen kunt krijgen bij het opladen van je telefoon.
- Softwarefout of storing.
- De oplader is kapot.
- Je gebruikt een verkeerde oplader.
- De batterij werkt niet meer (goed).
- Het oplaadpunt is vies.
De oorzaak dat je telefoon niet meer kan opladen
Hoe kun je erachter komen waarom je telefoon niet meer oplaadt? Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel. Je moet namelijk alle mogelijke oorzaken gaan controleren. Check of het oplaadpunt nog wel schoon is en of je wel de juiste oplader gebruikt. Je kunt zelfs op een hele simpele manier testen of een softwarefout de oorzaak is van je oplaadprobleem. Na dit artikel gelezen te hebben, weet jij hoe je ervoor kunt zorgen dat je je telefoon weer goed kan opladen.
Oplossingen voor als je telefoon niet oplaadt
We gaan de oplossingen voor als je telefoon niet (meer) oplaadt stap voor stap met je doornemen. Zo kun je nagaan wat het probleem wel is, maar ook wat het probleem niet is. Door op zoek te gaan naar de oplossing, sluit je ook direct uit waar het niet aan ligt.
Stap 1. Telefoon opnieuw opstarten
Voordat we gaan sleutelen aan de telefoon, is het goed om eerst te controleren of het oplaadprobleem te maken heeft met een fout in de software. Dit kun je controleren, door de telefoon opnieuw op te starten. Het klinkt misschien eenvoudig, maar soms komt het voor dat de telefoon na het opnieuw opstarten weer normaal kan opladen. Als dit zo is, hoef je niet door te gaan naar stap 2. Is dit niet de oplossing? Lees dan verder.
Stap 2. Reset je telefoon
Resetten? Is dat niet hetzelfde als opladen? We horen het je denken. Het lijkt wel op elkaar, maar tijdens een reset wordt de telefoon net iets ‘meer’ opnieuw opgestart. Je kunt de telefoon een soft-reset geven door de aan- en uitknop langer, ongeveer 30 seconden, in te houden dan normaal. De software wordt nog meer opgeschoond. Deze reset mag niet verward worden met een reset naar fabrieksinstellingen. Je gegevens blijven bij een soft-reset netjes op de telefoon staan.
Stap 3. Een andere oplader gebruiken
Als je tot de conclusie bent gekomen dat je telefoon (waarschijnlijk) niet de oorzaak dat je telefoon niet meer oplaadt, kun je gaan kijken naar de oplader. Hierbij is het belangrijk om te kijken welke oplader je gebruikt, en of de telefoon eerst wel oplaadde met die oplader. Probeer eens een andere oplader te gebruiken. Als je telefoon wel oplaadt met een andere oplader, kunnen er 2 dingen aan de hand zijn:
- Je eigen oplader is defect.
- De oplader die je wilt gebruiken is niet geschikt voor je telefoon.
Mocht je huidige oplader het probleem zijn, dan kun je ervoor kiezen om je oplader te vervangen. Bij GSMpunt vind je veel opladers voor verschillende telefoons.
Stap 4. De batterij kalibreren
Je kunt je batterij om meerdere redenen je batterij kalibreren. Als je telefoon aan de oplader ligt, maar niet in percentage oploopt kan het lijken dan je telefoon niet meer oplaadt. Een andere reden is dat je batterij de verkeerde waardes aangeeft. Je telefoon laadt dus wel op, maar dit is niet goed zichtbaar. Als je telefoon niet oplaadt nadat je stap 1, 2 en 3 hebt uitgevoerd, kun je ervoor kiezen om je batterij te kalibreren. Bij een Android telefoon gaat dit anders dan bij een iPhone.
Android batterij kalibreren
- Zorg dat je telefoon volledig leeg is. Zo leeg, dat het toestel zichzelf uitschakelt.
- Wacht dan, zodat de overgebleven stroom ook uit het toestel gaat. Dit duurt ongeveer 3 uur.
- Laad je telefoon op tot 100% en laat je telefoon dan nog ongeveer 1,5 uur aan de oplader liggen.
- Na het uitvoeren van deze stappen, is je Android telefoon volledig gekalibreerd.
iPhone batterij kalibreren
Een iPhone kalibreren gaat net iets anders. De stappen vind je hieronder.
- Leg je iPhone aan een originele iPhone lader.
- Voer een harde reset uit op je telefoon.
- Laad de iPhone op tot 100% en laat het toestel nog ongeveer 1 uur aan de oplader liggen.
Stap 5. Oplaadpunt van je telefoon schoonmaken
Soms komt het voor dat je oplader geen contact kan maken met het oplaadpunt. De oorzaak hiervan is vuil in het oplaadpunt. Zeker als je al langere tijd dezelfde telefoon hebt, kan er (veel) stof in het oplaadpunt komen. Het is dan ook belangrijk om je telefoon goed schoon te maken. Probeer je oplaadpunt zo schoon mogelijk te maken, zodat de oplader weer contact kan maken met je telefoon.
Stap 6. Maak gebruik van draadloos opladen
Als laatste kun je nog controleren of je telefoon überhaupt nog wel kan opladen. Door een technisch defect kan het zo zijn dat je telefoon niet meer kan opladen. Door de telefoon draadloos op te laden, kun je testen of je telefoon nog wel opgeladen kan worden. Als dit het geval is, kun je ervoor kiezen om de telefoon vanaf nu op te laden met een draadloze oplader.
Andere opties
Heb je de oplossing gevonden? Super! Nu kun je weer op een normalere manier gebruik gaan maken van je telefoon, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je telefoon niet meer oplaadt.
Als geen van de bovenstaande oplossingen werkt, dan is de kans groot dat de batterij of een onderdeel in de telefoon kapot is. Het is dan verstandig om de telefoon na te laten kijken door een professional. Uiteindelijk kun je dan bepalen of het de moeite waard is om de telefoon te laten repareren of dat je je telefoon beter kunt vervangen.