Ga je een tweedehands telefoon kopen? Hier moet je op letten!
Een nieuwe telefoon kopen is altijd spannend. Je doet je best om een zo goed mogelijke telefoon te krijgen voor een prijs die daar bij past. Je gaat reviews lezen en je bekijkt de eigenschappen van verschillende toestellen. Je weet dat de telefoon nieuw is, dus je hoeft het toestel dat je gaat kopen niet meer te checken. Maar wat als je een tweedehands telefoon gaat kopen? Bij het aanschaffen van een gebruikte telefoon moet je wel goed letten op wat je precies koopt. Voordat je overgaat op de aankoop van een tweedehands toestel, is het een goed idee om het één en ander uit te zoeken. Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een tweedehands telefoon.
Een betrouwbare verkoper
Allereerst is het belangrijk om kritisch te kijken naar de partij van wie je de tweedehands telefoon wilt kopen. Neem je een telefoon over van je familie of een goede vriend? Dan mag je verwachten dat de verkoper betrouwbaar is. Als je op bijvoorbeeld Marktplaats op zoek gaat naar een gebruikte telefoon, dan bestaat er een kans dat je een verkeerde verkoper treft. Controleer dus altijd de beoordeling van de verkoper en of die verkoper al langer actief is. Is het de eerste telefoon die de verkoper verkoopt, of is het misschien iemand die in tweedehands toestellen handelt? Doe dus goed onderzoek naar de betrouwbaarheid van de verkoper.
Vergelijk de prijzen
Het verschil in een gebruikte en nieuwe telefoon kan qua prijs erg groot zijn. Toch worden er vaak nog redelijk hoge prijzen gevraagd voor tweedehands toestellen. Dit heeft soms te maken met de hoeveelheid vraag en het beschikbare aanbod, maar vaak probeert de verkoper gewoon het maximale voor de telefoon te krijgen. Aan jou de taak om de prijzen van tweedehands telefoons te vergelijken. Bedenk dan of het prijsverschil groot genoeg is om de keuze te maken voor een tweedehands toestel, of dat je liever iets meer betaalt en een nieuwe telefoon hebt.
Een derde optie is ook nog om op zoek te gaan naar een refurbished telefoon. Dit is een gebruikte telefoon die uitgebreid gecontroleerd is en waarbij de onderdelen, als dat nodig was, vervangen zijn. Vaak zit de prijs van een refurbished telefoon tussen de prijs van een nieuwe en die van een tweedehands telefoon in.
De conditie van de batterij
Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk gebruik kunnen maken van je telefoon, zonder dat je hem constant moet opladen. Voordat je de tweedehands telefoon gaat kopen is het aan te raden om de conditie van de batterij te controleren. Je kunt de capaciteit van de batterij controleren op verschillende manieren. Het handigste is om het te controleren via een app. Voor Apple toestellen is dit de app Battery Life. Voor Android toestellen werkt de app AccuBattery het beste. Via deze apps kun je de capaciteit van de batterij die in de telefoon zit controleren. Als de capaciteit laag is, is de batterij dus in slechte staat. De kans is groot dat je de batterij (binnen korte tijd) moet vervangen. Hier moet je rekening mee houden bij het bepalen wat je maximaal wilt uitgeven aan de telefoon.
Hoeveelheid geheugen
De verkoper heeft waarschijnlijk aangegeven hoeveel geheugen er in de telefoon zit. Het is goed om dit nog eens extra te na te kijken. Klopt de hoeveelheid geheugen? Controleer dan welk deel hiervan daadwerkelijk beschikbaar is. Na verloop van tijd kan er namelijk geheugen verloren gaan. Dit komt door het doorlopend downloaden en verwijderen van app, foto’s en video’s. Bij de instellingen van de telefoon kun je een gedetailleerder inzicht krijgen van het geheugen. Hier kun je ook zien of de telefoon helemaal leeg is gemaakt door de verkoper. Het is natuurlijk niet wenselijk dat er nog apps of gegevens van de vorige eigenaar op je ‘nieuwe’ telefoon staan.
Terugzetten naar de fabrieksinstellingen
Om er zeker van te zijn dat de telefoon helemaal ‘schoon’ is van binnen, kun je de telefoon het beste terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Dan zijn namelijk écht alle gegevens van de telefoon verwijderd. De kans is groot dat de verkoper dit al heeft gedaan. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het heel eenvoudig zelf te doen. Voordat je een telefoon gaat resetten, is het verstandig om het toestel aan de oplader te leggen. Je moet namelijk voorkomen dat de telefoon uitvalt tijdens de reset. Daarna verschilt het per type telefoon hoe je de instellingen terugzet naar de fabrieksstand.
Voor de iPhone gaat dit als volgt: ’Instellingen’ -> ‘Algemeen’ -> ‘Stel opnieuw in’ -> ‘Wis alle inhoud en instellingen’ -> ‘Wis nu’ -> Toegangscode invoeren
Bij een Android telefoon is dit ook eenvoudig: ’Instellingen’ -> ‘Systeem’ -> Opties voor resetten’ -> ‘Alle gegevens wissen’ of ‘Fabrieksinstellingen terugzetten’ -> ‘Telefoon resetten’ -> Ontgrendelingscode invoeren
Nadat je de reset hebt gestart, duurt het even voordat de telefoon weer helemaal gereset is. Zodra dit gebeurd is, is de telefoon qua gegevens weer helemaal als nieuw!
Controleer het IMEI-nummer
Via het IME-nummer kun je veel dingen te weten komen. Het IMEI-nummer is een unieke code die alle telefoons hebben. Het is een reeks dat bestaat uit 15 cijfers. Als je een Dual SIM telefoon koopt, heeft het toestel 2 IMEI-nummers. Het IMEI-nummer is te vinden in de telefoon zelf, door naar de instellingen te gaan en dan de informatie over de telefoon weer te geven. Verder staat het nummer ook op de verpakking van het toestel.
Checken of de telefoon gestolen is
Via het IMEI-nummer kun je er onder andere achter komen of het toestel gestolen is of niet. Via Stopheling kun je het serienummer of IMEI-nummer van het toestel doorgeven. Als je twijfelt of een telefoon wel zó goedkoop kan worden aangeboden, is het zeker aan te raden om het toestel te (laten) scannen op basis van het serienummer.
De leeftijd van de telefoon controleren
Naast het checken of de telefoon gestolen is, kun je ook zien wanneer het toestel geproduceerd is. Via het IMEI-nummer kun je ook nog eens bekijken wanneer de telefoon precies is geactiveerd. Dit is handig, omdat de lanceringsdatum van het model niets zegt over de leeftijd van de specifieke telefoon die je gaat kopen. Via het IMEI-nummer kun je dus precies zien hoe lang het toestel al in gebruik is. Ook dit speelt mee bij het bepalen of je de tweedehands telefoon gaat kopen of niet.
Een werkende oplader
Veel mensen controleren de telefoon uitvoerig, maar vergeten daarbij te controleren of er überhaupt een oplader bij de telefoon zit. Als er wel een oplader bij de telefoon wordt geleverd, wordt er lang niet altijd gekeken of de oplader ook daadwerkelijk werkt. Als je een tweedehands telefoon koopt met daarbij een defecte oplader, dan betekent dat dat je alsnog een oplader moet kopen. Dit zijn allemaal extra kosten. Als je er tijdens de check achter komt dat de oplader niet werkt, kun je hier rekening mee houden bij het uitbrengen van een bod. Mocht je een tweedehands telefoon zonder oplader hebben gekocht, dan biedt GSMpunt zonder twijfel meerdere opladers aan voor jouw toestel.
Het aankoop-/garantiebewijs
Vraag bij het kopen van een tweedehands telefoon altijd om het aankoopbewijs. Dit geldt vaak ook als garantiebewijs. Als de telefoon nog niet zo oud is, is er een kans dat je nog garantie hebt op de telefoon. Mocht er dus toch iets mis zijn met het toestel, dan kan dit onder garantie worden gerepareerd. Het aankoopbewijs is ook nog een bewijs dat de telefoon ook echt gekocht is. Je mag dan verwachten dat de het toestel niet is gestolen door de persoon die het toestel aanbiedt.
De functies van de telefoon
Wees niet bang om te vragen of je de telefoon even mag testen. Jij bent namelijk degene die dagelijks gebruik moet maken van het apparaat. Voordat je de tweedehands smartphone koopt, wil je natuurlijk zeker weten of bijvoorbeeld de (selfie)camera naar behoren werkt. Ook kan er iets anders mis zijn waardoor het toestel niet meer goed kan functioneren. Denk hierbij aan de WiFi, het touch screen of de draadloos oplaadfunctie. Elk onderdeel dat niet werkt, moet vervangen worden. Dit brengt allemaal weer extra kosten met zich mee. Als je van tevoren weet dat iets niet werkt, kun je de verkoper hierop aanspreken.
De staat van de behuizing
Als laatste punt waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands telefoon, bespreken we de staat van de behuizing. De telefoon moet er natuurlijk niet helemaal verwaarloosd uitzien. Er is niets vervelender dan een scherm vol met krassen of een barstje in de hoek. Je kijkt namelijk constant naar het scherm en dat is dan juist het onderdeel dat er strak uit moet zien. Een kras op de achterkant van de telefoon is ook niet gewenst. Als je beschadigingen aan de behuizing ontdekt, probeer dan iets van de vraagprijs af te praten. Ook als de beschadiging aan de achterkant van de telefoon zit. Een kras op de achterkant is wel minder vervelend. Helemaal omdat je die kras of beschadiging gemakkelijk kunt bedekken met een telefoonhoesje.
Wees alert
Omdat je je telefoon dagelijks gebruikt, kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om zorgvuldig met je toestel om te gaan. Helemaal als je een tweedehands telefoon gaat kopen, moet je rekening houden met alles. De kans dat er iets mis is met de telefoon is namelijk veel groter dan wanneer je een nieuwe telefoon koopt. We hopen dat je met deze tips weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een tweedehands toestel.