Telefoon wordt warm? Laat hem niet oververhit raken!

|

De ontwikkeling van de mobiele telefoon is de afgelopen jaren razendsnel gegaan. Van ‘oude’ telefoons met een vaste kabel naar een mobiele telefoon die in je broekzak past. Vervolgens komen er steeds meer telefoons op de markt die een  groter formaat hebben.

De smartphones worden ook steeds slimmer en kunnen steeds meer. Denk aan telefoneren, beeldbellen, whatsappen, surfen op het internet en het maken van foto’s. Maar aan deze geweldige telefoonkracht zit één nadeel aan. Al deze comfortabelheden waar we dagelijks afhankelijk van zijn geworden kunnen binnen een paar seconden geruïneerd worden, simpel door het oververhitten van je smartphone.

Niet alleen in de zomer, maar ook in koelere ruimtes kan je smartphone 43° graden warm worden. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp ‘overhitte telefoon’. We leggen uit wat je moet doen als je telefoon oververhit is geraakt en hoe je dit probleem kunt voorkomen. Het maakt niet of je nou een iPhone, Samsung of Huawei toestel hebt, deze onderstaande tips werken voor iedere smartphone!


  1. Zo wordt je smartphone warm
  2. Is oververhitting van je smartphone gevaarlijk?
  3. Zo controleer je de temperatuur van je smartphone
  4. Wat je moet doen als je telefoon warm wordt
  5. Een warme telefoon voorkomen is beter dan genezen!
  6. Help, mijn telefoon wordt warm bij het opladen!

Zo wordt je smartphone warm

Er zijn verschillende oorzaken denkbaar bij oververhitting van je smartphone. Over het algemeen vind warmte plaats door de elektriciteit die door je smartphone loopt zodra het iets verwerkt. Hoe moeilijker het proces (bijvoorbeeld het runnen van een app), hoe meer elektriciteit het genereert, hoe meer warmte het produceert. Bijvoorbeeld bepaalde (grote) games kunnen veel vragen van de processor van je smartphone. Vooral wanneer je een half uur of langer aan het gamen bent. Ditzelfde geldt voor het opnemen en bekijken van video’s. Je processor kan het werk dan niet meer aan en daardoor wordt je telefoon warm.

Het wordt alleen maar erger wanneer je tijdens dit proces je smartphone aan de oplader of powerbank legt. Want je gaat naast je processor ook de batterij van de smartphone aan het werk zetten. Ook wanneer je een in stabiel Wi-Fi netwerk hebt gaat je telefoon harder aan het werk om deze connectie stabiel te laten houden. Dit zorgt er allemaal voor dat er meer 'elektriciteit' door je smartphone gaat lopen. 

Naast de warmte binnen in je smartphone, kan de zon ook vanaf de buitenkant ervoor zorgen dat je telefoon warm wordt. Daarom wordt er aangeraden om je smartphone niet in de felle zon te laten liggen. 

warme telefoon

Is oververhitting van je smartphone gevaarlijk?

Wees gerust, je smartphone zal niet snel exploderen wanneer je telefoon oververhit is geraakt. Dit kan alleen wanneer je smartphone absurd hoge temperaturen aantikt. Echter wordt je smartphone wel langzamer en zal je batterij veel sneller leegraken. Over het algemeen gaat je smartphone batterij twee jaar goed mee. Als telkens je telefoon oververhit raakt, dan kan het voorkomen dat je batterij eerder slechter gaat functioneren. Dit komt omdat je over het algemeen meer vraagt van je smartphone.

Als je telefoon heeft aangegeven dat het oververhit is geraakt, dan kunnen bepaalde functies van je smartphone minder goed werken. Bijvoorbeeld bepaalde apps en functies zoals internet, bluetooth en locatie gegevens.

Zo controleer je de temperatuur van je smartphone

Voelt je telefoon warm of heet aan? Dan kan het zijn dat je smartphone oververhit is geraakt. De meeste (nieuwere) smartphones beschikken over temperatuur sensoren. Je smartphone kan dus met behulp van deze sensoren aangeven of je telefoon oververhit is geraakt. 

De meeste smartphones schakelen zichzelf (tijdelijk) uit wanneer je telefoon oververhit is geraakt. Hierdoor kun je de smartphone even niet gebruiken. Deze beveiliging is ingebouwd zodat je smartphone geen blijvende schade krijgt door de hitte.

Hoe warm is mijn smartphone?

Je kunt de warmte van je smartphone controleren met een app. Op Android (bijv Samsung, OnePlus, Huawei) kun je in de Play Store de applicatie TempMonitor gratis downloaden. Het is de oudste CPU temperatuur monitor app op de markt en is inmiddels al meer dan een miljoen keer gedownload. We hebben momenteel nog geen goede app gevonden voor iPhone die de temperatuur van de smartphone kan meten.

temperatuur meten van je smartphone

Wat je moet doen als je telefoon warm wordt

Er zijn diverse dingen die je kunt doen wanneer je telefoon oververhit is geraakt. We hebben ze hieronder één voor één uitgelicht.

1. Zorg ervoor dat je telefoon in de schaduw komt

Het is belangrijk dat je telefoon niet warmer wordt. Zorg er zeker voor dat je telefoon niet in aanraking komt met het zonlicht of normaal licht. Het is belangrijk dat je telefoon op een ‘koel’ plekje komt, zoals in huis of in de schaduw. Hiermee zorg je ervoor dat je telefoon kan afkoelen. 

Leg je telefoon niet in de koelkast, want dit zal niet helpen. De warmte verschillen kunnen ervoor zorgen dat je scherm kan barsten in de koelkast. Daarnaast is de koelkast een ‘nattige’ omgeving, waardoor je telefoon waterschade kan oplopen. Leg je telefoon dus nooit in de koelkast om hem te laten afkoelen!

2. Haal het telefoonhoesje van je toestel af

Het telefoonhoesje kan warmte vasthouden. Het is daarom belangrijk dat deze warmte eenvoudig uit je toestel kan. Haal je telefoonhoesje er even tijdelijk af en laat je telefoon op een veilige plek liggen. Als je de telefoon weer gaat gebruiken of op pad gaat, doe je er telefoonhoesje er dan weer om heen. Het zou zonde zijn als je hem dan laat vallen en je telefoon schade oploopt.

3. Zet je telefoon, applicaties of andere functies uit

Zoals hierboven ook al werd aangegeven, ontstaat er binnen in je smartphone ook warmte. Deze warmte wordt geproduceerd omdat je telefoon iets aan het 'verwerken' is. Zorg ervoor dat je de alle applicaties uit hebt staan. Ben je een game aan het spelen of gebruik je de applicatie zoom? Zet deze dan even uit. Zorg er ook voor dat de games die op de achtergrond draaien ook uitgezet worden.

Denk je dat er meer nodig is? Dan kun je ook gsm-functies uitschakelen. Denk hierbij aan bluetooth, GPS, Wi-Fi en internet. Met behulp van de vliegtuig (airplane mode) kun je deze functies met één knop in en uitschakelen.

Bij de bovenstaande tips zal je telefoon nog steeds warmte genereren. Als je helemaal het euvel wil verhelpen, dan is het belangrijk om je telefoon even tijdelijk uit te schakelen. Je smartphone krijgt dan eventjes rust en je device kan afkoelen. Is je telefoon koel geworden (na 10 minuten bijvoorbeeld), dan kun je de telefoon weer aanzetten.

4. Stop met het opladen van je smartphone

Als je de telefoon oplaadt, dan ontstaat er warmte. Als je telefoon heel erg warm is geworden, dan is het niet aan te raden om je smartphone tegelijkertijd op te laden. In deze omstandigheden zal het heel lang duren voordat je telefoon is opgeladen. Is het buiten helemaal niet warm, maar wordt je toestel alsnog heet bij het opladen? Controleer dan goed of je oplader (of kabel) nog in goede staat is. 

telefoon in de schaduw

Een warme telefoon voorkomen is beter dan genezen!

Er zijn talloze tips die ervoor zorgen dat je telefoon koel blijft. Heb jij nog een tip die hier niet bij staat, laat het ons dan weten in de comments!

1. Zorg dat je smartphone niet in contact komt met het directe zonlicht of licht.

Je telefoon kan niet goed tegen direct zonlicht. Leg je telefoon daarom even in de schaduw of op een andere koele plek. Vermijd daarnaast je telefoon van warmte ruimtes. Denk aan een sauna of een auto die de hele dag in de brandende zon staat. Hierdoor weet je zeker dat de warmte niet van buitenaf komt. 

2. Laadt je telefoon in de nacht op

Wanneer je de telefoon oplaadt komt er warmte vrij. Als het overdag heel warm is, dan zal de smartphone dubbel op warmte krijgen. We raden daarom aan om de telefoon op te laden op ‘koude’ momenten van de dag, zoals in de nacht. Wanneer je aan het slapen bent gebruik je de telefoon niet, waardoor je telefoon weinig (extra) warmte zal genereren. 

3. Gebruik een goede oplader en kabel

Zorg ervoor dat je een goede (gecertificeerde) oplader en kabel hebt. Minder kwalitatieve producten kunnen ervoor zorgen dat je telefoon extra warm wordt wanneer je de smartphone aan het opladen bent. Bij GSMpunt zijn alle opladers en kabels gecertificeerd. Je kunt het beste gebruik maken van de originele oplaadproducten. 

4. Laadt je smartphone niet op over de max

Is je telefoon een beetje warm en ben je ‘m aan het opladen? Dan kun je het beste de kabel er uitpluggen wanneer de batterij capaciteit op 90 á 95% zit. Als je de volle opgeladen telefoon gaat gebruiken wanneer je hem nog aan de oplader hebt liggen, dan zal er extra warmte vrij komen. 

5. Leren telefoonhoesje? Liever niet op een hitte zomerdag

Beschik je over een leren telefoonhoesje en heb je vaak last van een verhitte telefoon? Dan kun je beter kiezen voor een TPU of silliconen hoesje. Leer (zoals leren jassen in de winter) houden warmte vast. Dat is niet ideaal in de zomer.

6. Sluit je achtergrond apps regelmatig

Apps die op de zogenaamde ‘achtergrond’ draaien kunnen ervoor zorgen dat je smartphone warm wordt. Sluit deze dan ook regelmatig af, voornamelijk wanneer je een ‘lange’ telefoonsessie hebt gehad. De achtergrond apps kun je zien wanneer je op de drie (|||) streepjes klikt op je smartphone. Vervolgens kun je op ‘Alle sluiten’ klikken. 

7. Update je smartphone en applicaties naar de nieuwste versie

Telefoon software en applicaties (uit de playstore/app store) worden regelmatig verbeterd. Deze verbeteringen zorgen ervoor dat je de smartphone zo efficiënt kan gebruiken. Zo worden er ook verbeteringen doorgevoerd op het gebied van werkgeheugen en batterij. Al deze kleine verbeteringen worden samengevoegd in een zogenaamde ‘update’. Zorg ervoor dat je smartphonesoftware en applicaties bijgewerkt is naar de laatste versie!

8. Zet functies uit en verlaag je schermhelderheid

Hoe meer je vraagt van je smartphone, hoe meer vermogen je smartphone nodig heeft, hoe meer warmte je device zal genereren. Alles wat je doet om het vermogen te verminderen zal helpen tegen de warmte. Als je de schermhelderheid omlaag doet, zal je telefoon minder werk hoeven te verzetten. Tenslotte is dit ook fijn voor je batterij. Win-win situatie dus!

Gebruik je de bluetooth, locatie wi-fi of gegevensverbruik niet? Zet deze functies dan uit. Hierdoor ga je efficiënter om met het werkgeheugen en wordt je telefoon veel minder snel warm.

9. Neem contact op met de fabrikant

Heb je een nieuwe smartphone en komt het telkens voor? Kijk dan even of je telefoon nog in de garantietermijn valt. De meeste fabrikanten geven een jaar a twee jaar garantie vanaf de leverdatum. Wellicht kunnen zij je verder helpen met het terugkomende euvel.

10. Oude telefoon? Overweeg een nieuwe!

De nieuwste smartphones zijn veel beter beschermd tegen oververhitting dan smartphones die twee a drie jaar geleden op de markt zijn gebracht. Dus heb je vaak het probleem van een warme telefoon? Overweeg dan om een nieuwe aan te schaffen. 

zomer telefoon

Help, mijn telefoon wordt warm bij het opladen!

Wordt je telefoon warm bij het opladen van je smartphone? Dan ben je gelukkig niet de enige. Dit komt vaak voor bij het opladen van een device. Zorg er voor dat je de bovenstaande tips hebt gelezen. Sluit bijvoorbeeld applicaties af die veel van je device vragen. Hopelijk is het probleem met de tips verholpen. Je kunt altijd de applicatie installeren om te kijken hoe warm je smartphone daadwerkelijk is en vergelijken met een andere smartphone. 

Indien de telefoon warm blijft tijdens het opladen, dan is het goed om te controleren of de oplader/kabel in goede staat is. We raden aan om de originele opladers te gebruiken van de fabrikant. Blijft je telefoon oplader niet goed zitten? Lees dan de beste tips!

Hopelijk blijf je smartphone lekker koel!

Hopelijk hebben de bovenstaande tips je verder geholpen om je telefoon koel te houden. Ben je toch niet tevreden over de temperatuur van je smartphone? Laat er dan een professional naar kijken. Wees zuinig op je smartphone zodat je er jarenlang van kan genieten!

Geef ons jouw mening

Verder lezen

Telefoon of tablet opladen in de auto, dat doe je zo!

Iedereen heeft een angst voor een lege batterij van je smartphone. Want wellicht gebruik je de telefoon of tablet tijdens een autorit voor het bekijken van een video of het navigeren naar je bestemming. Daarom is het fijn dat je een aantal mogelijkheden hebt om je smartphone op te kunnen laden. We gaan je alles vertellen over het opladen van je telefoon in de auto. Welke mogelijkheden zijn er allemaal om je smartphone op te kunnen laden? Het maak niet uit of je nou een Samsung telefoon of een iPhone hebt, al deze onderstaande tips zijn geschikt voor iedere smartphone.

Alle telefoonhoesjes met magneet op een rij!

In dit blog artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten hoesjes met een magneet. Daarnaast geven we een stappenplan hoe jij eenvoudig het juiste telefoonhoesje met magneet voor jouw toestel kan vinden. Vragen? Laat het ons gerust weten!

Wat is MagSafe en wat kan je er op je iPhone mee?

Op dinsdag 13 oktober werden op de Apple Event o.a. de nieuwe Apple iPhone 12-modellen gelanceerd. Deze zijn, zoals in het Apple Event geïntroduceerd werd, voorzien van MagSafe. MagSafe is een speciale oplaadtechniek van Apple die we misschien nog wel kennen van verschillende MacBooks. Voor de Apple iPhone 12-serie is deze techniek volledig onder handen genomen en herontworpen om jouw iPhone 12 de allerbeste laadoplossing op de markt te bieden! In deze blog lees je alles over MagSafe, namelijk wat het is, wat je ermee kan op je iPhone, maar ook welke accessoires er beschikbaar zijn voor MagSafe!

Inspiratie voor leuke achtergronden voor op je smartphone

Geef je telefoon een persoonlijke touch met een achtergrond dat bij jou past! In dit blogartikel leggen we uit hoe je de achtergrond van je smartphone kunt veranderen en geven we inspiratie om je alvast op weg te helpen. Wat is jouw favoriete achtergrond? Laat het ons weten in de comments!

Samsung telefoons en hun opladers - Een terugblik

Samsung heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten als het gaat om het ontwikkelen van laadtechnologie. In 12 jaar tijd is het vermogen waarmee Samsung gebruikers hun telefoon kunnen opladen ver-12-voudigd. Een overzicht vind je in dit blog.

Nieuwste artikelen

Win Samsung producten | Summer Sale weken bij GSMpunt

Zeg je zomer, dan zeg je zon. Wat is er nou fijner dan bruinen in de zon of lekker aan het zwembad genieten van een cocktail. Om je zomer nog beter te maken kun je tussen 19 juli 2021 tot en met 8 augustus 2021 bij GSMpunt profiteren van zomerse aanbiedingen. Daarnaast kun je een JBL Charge of Samsung USB - C Powerbank tijdens deze weken winnen!

Geheugen vol van je smartphone? Dit zijn de beste tips!

Bijna iedereen heeft wel eens de melding “Opslagruimte bijna vol” op de smartphone gehad. Gelukkig kun je al met een aantal handige en gratis tips eenvoudig ruimte vrijmaken op je smartphone. In dit artikel nemen wij je mee in de opslagruimte en geheugen op je smartphone. Na het lezen van dit blog heb jij de telefoon opgeschoond en zijn deze vervelende meldingen verleden tijd.

De beste AirTag houders, hangers en hoesjes

Een AirTag is een ronde lichtgewichte schijf. Vaak wil je de AirTag bevestigen aan een item, zoals je kat of portemonnee. Daarnaast is de schijf aardig krasgevoelig. Natuurlijk niet heel ideaal als je ‘m elke dag gebruikt. Wil je de AirTag ergens aan bevestigen en goed beschermen? Schaf dan een houder, sleutelhanger of een case aan. Hierdoor weet je zeker dat de AirTag dicht bij je waardevolle item blijft en minder krassen oploopt. In dit artikel vind je een overzicht!

Wat is de beste screen protector? Wij leggen je alles uit.

Het niet beschermen van het beeldscherm je smartphone kan je duur komen te staan. Een reparatie van het beeldscherm loopt al snel in de papieren. Uit onderzoek van SquareTrade komt naar voren dat elk uur 5.761 smartphone schermen sneuvelen in de U.S. Met een screen protector kun je grotendeels van de schade voorkomen.

Oortjes aansluiten op je iPhone met een tussenstuk

Oordopjes zijn er in verschillende kleuren en maten. Denk aan een over-ear koptelefoon, de AirPods, headsets, in-ear headphones. Sommige iPhone-bezitters gebruiken ze iedere dag. Echter is er een trend gaande, de 3,5mm koptelefoon aansluiting verdwijnen steeds meer bij de nieuwe iPhone’s en smartphones. Geen paniek! Er zijn verschillende oplossingen voor dit probleem. In dit blog gaan we je exact uitleggen waarom Apple deze aansluiting heeft weggehaald. Daarnaast geven we je allerlei tips zodat je alsnog lekker kunt genieten van je favoriete muziek.

Cookies: Informatie Copyright © 2021 - GSMpunt B.V. E-mail: info@gsmpunt.nl
Beoordelingen van GSMpunt.nl 9,4 uit 10 op basis van 43.469 beoordelingen