Video of scherm roteren op je smartphone? Dat is heel simpel!

|

We gebruiken onze smartphone elke dag. We maken en kijken steeds meer video's op onze smartphone. Hierbij komt het soms voor dat je het scherm graag wilt draaien, omdat je dan de video beter kunt bekijken. Hiervoor moet je het scherm roteren. In dit blog leggen we je uit hoe je de schermweergave kunt roteren, maar ook hoe je een video zelf kunt roteren. Hierin maken we onderscheid in iOS en Android apparaten. Veel van deze tips kun je ook gebruiken op tablets.

Wat is scherm rotatie?

De functie van scherm rotatie is dat je je beeld kunt draaien zodat je foto’s en video’s, maar ook andere applicaties makkelijker en eenvoudiger bekeken en gebruikt kunnen worden. Als je bijvoorbeeld een mooie liggende (horizontale) foto hebt gemaakt en je bekijkt deze in een staande weergave, dan ziet hij er minder mooi uit wanneer je hem in een liggende weergave bekijkt. Hierbij is het schermweergave of de foto cruciaal. 

Is het moeilijk om een scherm op je smartphone te laten roteren? 

Het is heel eenvoudig om je scherm of foto's te roteren op je smartphone. Er zijn veel verschillende manieren om je scherm te kunnen roteren, er zijn hier zelfs speciale apps voor gemaakt. Voor mensen die een nieuw (merk) smartphone gebruiken of mensen die voor het eerst een smartphone gebruiken begrijpen we dat het soms lastig kan zijn om het scherm te roteren. Na het bekijken van de onderstaande stappen zou dit geen probleem meer moeten zijn, maar als je het één keer gedaan hebt, dan hoef je dit blog in vervolg niet weer te gebruiken! 

Zo draai je het scherm op je IOS apparaat.

Heb je een Apple apparaat? Hieronder zie je de makkelijkste manieren om jouw beeld te roteren in welke richting je wilt. Bij de onderstaande methodes hoef je verder geen apps te downloaden. Bij manier 1 draai je het scherm zelf, manieren 2 en 3 kunnen helpen om video's of foto's te laten roteren. 

1. Scherm rotatie.

Het beeld van jouw iPhone kan draaien zodat je apps, zoals Safari en Berichten, in de staande modus of in de liggende modus kunt weergeven. Dit kan dus ook een oplossing zijn om jouw video in de juiste richting af te kunnen spelen.

 1. Swipe vanaf de rechter bovenhoek naar beneden om over te schakelen naar het snel menu.
 2. Tik op de knop Staanderichtingsslot om deze uit te schakelen.
 3. Nu is de functie scherm rotatie actief en draait het scherm een kwart slag zodra je het toestel draait.2. iMovie 

iMovie Behoord tot de standaard apps van Apple. Deze app kun je gebruiken op iOS apparaten om je video's of foto's (vast) in een andere weergave te krijgen.

Video's zijn bedoeld om horizontaal bekeken te worden, niet verticaal. Toch kan het voorkomen dat je verticaal gefilmd hebt. Soms is het de bedoeling, maar als je per ongeluk verticaal gefilmd hebt kun je de video's eenvoudig roteren met iMovie. Daarnaast kan je met IMovie ook al jouw video’s bewerken en aan elkaar plakken.

 1. Open iMovie
 2. Tik op de grote plus-knop om een project aan te maken.
 3. Klik vervolg op Film
 4. Zoek je gewenste video om deze te roteren.
 5. Tik deze aan en kies voor Maak Film
 6. Leg nu je vingers op de video om deze te roteren en draai deze de gewenste richting in.
 7. Vervolgens verschijnt er een witte pijl, die geeft aan welke richting de video gedraaid is. En druk op Gereed.
 8. Tik daarna op de deel-knop (vierkant met pijl omhoog). Kies vervolgens voor Bewaar Video om de video op te slaan in je fotobibliotheek, de originele video kun je eventueel verwijderen, deze kun je niet vervangen door de zojuist bewerkte video.


3. Fotobibliotheek

Bij Apple apparaten is het mogelijk om via de fotobibliotheek na afloop jouw video te bewerken en dus ook te roteren. Dit is de meest gebruikelijke manier om foto’s en video’s te roteren en te bewerken. 

 1. Neem een video op zoals je gewend bent.
 2. Ga naar Foto’s en zoek de gewenste video op.
 3. Druk op Wijzig en vervolgens op de Maak recht knop rechts onder
 4. Kies Draaien om de video 90 graden te kantelen.
 5. Ten slotte klik op Gereed 


Zo draai je het scherm op je Android apparaat.

Ook bij Android kan je je scherm rotatie in of uitschakelen. Dit werkt wel anders dan IOS. Manier 1 en 2 zijn makkelijkste manieren, daarmee roteer je het scherm zelf. Bij manier 3 wordt gebruik gemaakt van een foto en video bewerkingsapp. Deze manier kun je gebruiken als de bovenstaande twee manieren niet werken. 

1. Scherm rotatie

 1. Ga naar Instellingen en klik vervolgens Toegankelijkheid aan.
 2. Tik vervolgens op Scherm Automatisch Draaien.

1. Scherm Rotatie (2)

Om het scherm te roteren is er ook nog een andere manier. Deze manier is voornamelijk voor Samsung maar kan ook handig zijn bij andere Android apparaten.

 1. Veeg vanaf boven omlaag om het bedieningspaneel te openen.
 2. Tip op de knop Automatisch Draaien.
 3. Vervolgens krijgt de knop een blauwe kleur, dit betekend dat het ingeschakeld is.


Help, mijn Android scherm roteert steeds bij de kleinste bewegingen

Lig je lekker horizontaal in bed een serie te kijken, heb je de telefoon net op een bepaalde stand waardoor je Android telefoon steeds verwisseld van de horizontale weergave naar de verticale weergave, dat is natuurlijk super vervelend. Wil je Android vast zetten op de horizontale weergave? Dat kun je op de volgende manier doen.

 1. Roteer je scherm naar de horizontale weergave. Hiervoor moet je de functie 'automatisch draaien' aan hebben staan. Niet alle apps beschikken over een horizontale weergave, maar whatsapp bijvoorbeeld wel.
 2. Vervolgens zet je de functie 'automatisch draaien' uit. Nu staat het beeld vast op een liggende (horizontale) weergave. 

2. Galerij

De makkelijkste en meest voorkomende manier om je video in de gewenste resolutie te krijgen is om de video bij te werken in de galerij. 

 1. Neem een video op zoals je gewend bent.
 2. Zoek het filmpje in de galerij en tik erop.
 3. Druk op de drie mengpaneel-iconen aan de onderkant, of op het potloodje
 4. Kies Draaien om de video 90 graden te kantelen of druk op de instellingen waar een pijltje bij staat, als het goed is staat er een teken waar je kunt draaien.
 5. Tik rechtsboven op Opslaan


3. Inshot 

Deze Methode kan zowel gebruikt worden bij Android als bij IOS. Om gebruik van Inshot te kunnen maken moet je wel eerst de app er voor downloaden. Dit is een hele gebruiksvriendelijke app die met goede kwaliteit jouw foto’s en video’s roteert en/of bewerkt.

 1. Download Inshot.
 2. Tik vervolgens op de app als het downloaden voltooid is.
 3. Klik op Foto of Video, dat ligt eraan wat je zou willen roteren.
 4. Selecteer de gewenste foto of video en klik vervolgens op de vinkje.
 5. Swipe onderaan de balk totdat je Rotate ziet en klik daar vervolgens op.
 6. Ten slotte klik rechtsboven op de knop Delen en tik vervolgens op Save.

Scherm stabiel laten draaien met een telefoonhoesje

Wist je dat er ook hoesjes zijn met een zogenaamde stand functie? Deze zorgen er voor dat je smartphone mooi horizontaal blijft staan. Hierdoor hoef je de telefoon niet telkens in je handen houden. Ga naar onze telefoonhoesjes en zoek je smartphone op. De meeste book-cases beschikken over een stand functie. Het maakt niet uit of je een Samsung, Oppo, huawei toestel of iPhone hebt, we hebben voor vrijwel iedere telefoon een hoesje. Indien je al een back cover hebt, dan kun je wellicht ook kiezen voor een popsocket. Hier lees je wat een popsocket is.Altijd een stabiel beeld met een telefoonhouder!

Telefoonhouder voor een stabiel beeld

Wil je lekker relaxed naar je telefoonscherm kijken? Gebruik dan een telefoonhouder. Het voordeel van een houder is dat je de telefoon zelf niet meer hoeft vast te houden, waardoor je geen last meer krijgt van een stijve hand. Je hebt overigens een stabiel beeld, waardoor de telefoon niet blijft roteren. Zo is een telefoonhouder voor in bed ook super handig. Bekijk al onze telefoonhouders in onze webshop. Je kunt de telefoon of tablet zowel horizontaal als verticaal in de houder plaatsen.


Vragen over scherm roteren?

Hopelijk heb je nu je video of het scherm van je telefoon of tablet gerouteerd. Mocht je er toch niet uit zijn gekomen, dan horen we dat graag hieronder in de comments. Veel plezier met je smartphone! 

Geef ons jouw mening

Verder lezen

Op deze manieren kun je een telefoon traceren

Herken je die paniekmomenten als je je smartphone kwijtraak? Je bent dan zeker niet de enige. Uit onderzoek van Kensington verloren 70 miljoen smartphone gebruikers hun smartphone in 2016. Niets is namelijk zo kostbaar als je smartphone. We hebben het dan niet alleen al over de prijs van je toestel, maar natuurlijk ook over alle opgeslagen data. Het geeft je vaak een gerust gevoel als je je smartphone kunt traceren.

Het Samsung Galaxy A52 Unpack event is aangekondigd!

Samsung zal op 17 maart 2021 de nieuwe Samsung Galaxy A52 onthullen. De Samsung Galaxy A52 is de opvolger van de Galaxy A51. De onthulling is een groot moment in de telefoonwereld, omdat de Samsung Galaxy A51 één van de bestverkochte (Android) telefoon was van 2020. Veel telefoon fanaten zijn benieuwd of de Samsung Galaxy A52 het net zo goed gaat doen als zijn voorganger!

Verschillen tussen de Samsung Galaxy A32 4G en het 5G model

In dit blog gaan we dieper in op dit toestel en de verschillen tussen de 4G en 5G variant. Wat we namelijk al wel weten is dat de accessoires voor beide toestel op maat worden gemaakt. Het is dus van belang om hier alvast rekening mee te houden als je bijvoorbeeld een telefoonhoesje gaat bestellen, want wellicht is het niet compatibel. Lees hier alles wat je moet weten over dit nieuwe toestel van Samsung!

De mooiste en leukste telefoonhoesjes van dit moment!

Voorheen was de belangrijkste functie van een hoesje om je toestel goed te beschermen tegen de buitenwereld. In de afgelopen jaren zien we dat er steeds meer vraag is naar leuke en mooie telefoonhoesjes. Gelukkig zijn er diverse merken hier mee aan de slag te gaan om je telefoon fashionable te maken. In dit blog geven we je inspiratie van de leukste telefoonhoesjes.

Kun je facetimen op android toestellen? Je leest er hier alles over!

Videobellen is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Videobellen is voornamelijk bekend geworden door Apple. Die introduceerde in 2010 de app ‘FaceTime’. Met FaceTime kunnen Apple gebruikers onderling met elkaar beeldbellen. Maar wat als je nou een Android telefoon hebt? Kun je dan ook een FaceTimen met Apple-gebruikers of Android-gebruikers? We gaan in dit blog alles uitleggen over facetimen in combinatie met Android telefoons.

Nieuwste artikelen

Een screen protector plakken is nog nooit zo makkelijk geweest!

Het plakken van screen protectors is voor de meesten van ons een lastig karwei. Dit komt omdat we dit maar één keer in de twee jaar hoeven te doen. Vaak besteden we dit liever uit aan een vriend, een broer of een bedrijf die hier (meer) ervaring mee heeft. Met behulp van een installatieframe zorg je ervoor dat je de de tempered glass kaasrecht op je scherm plakt en geen last meer krijgt van luchtbellen.

Win Samsung producten | Summer Sale weken bij GSMpunt

Zeg je zomer, dan zeg je zon. Wat is er nou fijner dan bruinen in de zon of lekker aan het zwembad genieten van een cocktail. Om je zomer nog beter te maken kun je tussen 19 juli 2021 tot en met 8 augustus 2021 bij GSMpunt profiteren van zomerse aanbiedingen. Daarnaast kun je een JBL Charge of Samsung USB - C Powerbank tijdens deze weken winnen!

Geheugen vol van je smartphone? Dit zijn de beste tips!

Bijna iedereen heeft wel eens de melding “Opslagruimte bijna vol” op de smartphone gehad. Gelukkig kun je al met een aantal handige en gratis tips eenvoudig ruimte vrijmaken op je smartphone. In dit artikel nemen wij je mee in de opslagruimte en geheugen op je smartphone. Na het lezen van dit blog heb jij de telefoon opgeschoond en zijn deze vervelende meldingen verleden tijd.

De beste AirTag houders, hangers en hoesjes

Een AirTag is een ronde lichtgewichte schijf. Vaak wil je de AirTag bevestigen aan een item, zoals je kat of portemonnee. Daarnaast is de schijf aardig krasgevoelig. Natuurlijk niet heel ideaal als je ‘m elke dag gebruikt. Wil je de AirTag ergens aan bevestigen en goed beschermen? Schaf dan een houder, sleutelhanger of een case aan. Hierdoor weet je zeker dat de AirTag dicht bij je waardevolle item blijft en minder krassen oploopt. In dit artikel vind je een overzicht!

Wat is de beste screen protector? Wij leggen je alles uit.

Het niet beschermen van het beeldscherm je smartphone kan je duur komen te staan. Een reparatie van het beeldscherm loopt al snel in de papieren. Uit onderzoek van SquareTrade komt naar voren dat elk uur 5.761 smartphone schermen sneuvelen in de U.S. Met een screen protector kun je grotendeels van de schade voorkomen.

Cookies: Informatie Copyright © 2021 - GSMpunt B.V. E-mail: info@gsmpunt.nl
Beoordelingen van GSMpunt.nl 9,4 uit 10 op basis van 43.469 beoordelingen