Van binnen en buiten je telefoon schoonmaken? Zo doe je dat!
We gebruiken onze telefoon tegenwoordig iedere dag veelvuldig, zelfs tijdens het eten en op het toilet! Zonder dat het misschien goed zichtbaar is, kan je telefoon of tablet zomaar een bron van bacteriën zijn.
De meeste telefoongebruikers maken het toestel schoon met de binnenkant van het shirt, maar is dat wel voldoende om de bacteriën er af te krijgen? En hoe vaak moet jij je smartphone eigenlijk schoonmaken? Iedere dag, week, maand of eigenlijk nooit?
In deze blog leggen we je meerdere manieren uit om je telefoon goed schoon te maken. Zo leggen we in het eerste deel uit hoe je de buitenkant goed schoonmaakt en gaan we in het tweede deel dieper in op het van binnen opschonen van jouw telefoon of tablet!
In dit artikel:
1. Waarom moet je je telefoon schoonmaken?
2. Voordat je begint met het schoonmaken van je telefoon
3. De buitenkant van je smartphone reinigen in vijf stappen!
4. Je telefoon desinfecteren/ontsmetten
5. Vijf tips voor het opschonen van de binnenkant van je telefoon
Waarom moet je je telefoon schoonmaken?
We weten allemaal dat we regelmatig onze handen moeten wassen om ziektekiemen op afstand te houden. Maar staan we er ooit bij stil om onze mobiele telefoon schoon te maken?
Volgens onderzoekers van de University of Arizona zitten er op smartphones tot wel tien keer meer bacteriën dan op toiletbrillen. Dit maakt mobiele telefoons één van de smerigste voorwerpen waarmee we dagelijks in contact komen! Het is daarom erg belangrijk om je telefoon schoon te maken en ook schoon te houden. Ook kan een vuile telefoon het gebruiksgemak en de functionaliteit van je toestel aantasten.
Voordat je begint met het schoonmaken van je telefoon
Voordat we gaan beginnen met het reinigen en fabrieksnieuw maken van je toestel, is het belangrijk om je goed voor te bereiden om tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen. Daarom hebben we de volgende do's voor je en ook wat je vooral niet moet doen bij het schoonmaken van je telefoon of tablet.
Do's en don'ts bij het schoonmaken van je toestel
Do's:
- Was voordat je begint eerst goed je handen
- Ga voor het schoonmaken in een stofvrije ruimte zitten
- Zorg voordat je begint dat je alle materialen bij de hand hebt
- Lees alle schoonmaakstappen eerst even door voordat je ze uitvoert
- Verwijder vooraf alle vuile accessoires om het beste resultaat te behalen
Don'ts:
- Gebruik geen (grote hoeveelheid) water bij het schoonmaken
- Maak alleen gebruik van voorgeschreven schoonmaakproducten en niet van zeep of andere huishoudelijke producten
- Ga niet als een gek boenen of poetsen, maar ga voorzichtig te werk
De buitenkant van je smartphone reinigen in vijf stappen!
We starten deze blog met tips voor het schoonmaken van je telefoon! Hierin gaan we verschillende stappen doorlopen met o.a. het schoonmaken van je scherm, de behuizing en de oplaadpoort.
Stap 1: Touchscreen scherm schoonmaken
De eerste stap naar een schone telefoon, is het schoonmaken van het display. Dit is namelijk van essentieel belang voor jouw gebruikersgemak van je telefoon, want zeg nou zelf, een scherm vol met vingerafdrukken is toch vervelend? En wat dacht je van de werking van je in-screen vingerafdrukscanner?
Gelukkig zijn er allerlei verschillende, succesvolle manieren mogelijk om jouw display weer blinkend schoon te krijgen met verschillende hulpmiddelen. Wij raden echter aan om je telefoon schoon te maken met droge microvezeldoekjes en eventueel een speciale telefoonreiniger. Wat ook mogelijk is, is het schoonmaken van je telefoon met brillendoekjes.
Door middel van een microvezeldoek kan je eenvoudig en veilig vuil van je telefoon af poetsen. Het is om te beginnen belangrijk om deze microvezeldoek zo droog mogelijk te houden of te gebruiken in combinatie met een speciale reinigingsspray voor telefoons of beeldschermen, om waterschade aan je smartphone te voorkomen. Door met de microvezeldoek ronde, zachte poetsbewegingen te herhalen op je beeldscherm, poets je je telefoon schoon van vuil en vingerafdrukken. Een speciale beeldscherm- en telefoonreiniger kan dit proces verbeteren en versnellen. Nog beter? Een eenvoudige, handige set dat zowel de spray als een microvezeldoek(je) bevat, zoals de twee in één Splash Pure Reinigingsset!
LET OP: Je display schoonmaken met huishoudelijke schoonmaakproducten raden wij ten strengste af! Hiermee kunnen beschermlagen van je telefoon afbreken en kan je je display beschadigen.
Stap 2: Behuizing en achterzijde reinigen
Nu het scherm weer blinkend schoon is, gaan we beginnen met het reinigen van de behuizing van je smartphone. Hiervoor beginnen we met het verwijderen van het hoesje, wanneer deze in gebruik is. Wanneer deze al voor een langere tijd om je smartphone zit, zal je zien dat er veel vuil aan de achterzijde van je telefoon te vinden is, dat is opgehoopt in je telefoonhoesje. Vervolgens zie je vaak dat een groot deel van het vuil dat het hoesje is binnengedrongen, zich heeft vastgeklampt rondom de camera uitsparing van je telefoon en kan ook de achterzijde van je telefoon vol vingerafdrukken en kleine vlekjes zitten. Dit vuil gaan wij weer verwijderen om de volledige behuizing weer blinkend schoon krijgen!
Voor het reinigen van de volledige behuizing is het allereerst belangrijk dat je handen weer goed schoon zijn. Vervolgens is de behuizing van je smartphone is vergelijkbaar schoon te maken als het beeldscherm. Zo raden wij ook hiervoor wederom een microvezeldoek aan, eventueel in combinatie met een speciale telefoonreiniger. Met deze zachte microvezeldoek zijn de vingerafdrukken en kleine vlekjes eenvoudig te verwijderen door met ronde bewegingen de behuizing van je smartphone te poetsen. Om ook het overgebleven vuil zowel goed als veilig te verwijderen, kan je de microvezeldoek iets vochtig maken met speciale telefoonspray of telefoonreiniger, waarmee ook het overgebleven vuil voorzichtig kan worden weggepoetst.
Nu je de behuizing van je telefoon weer volledig blinkend hebt schoongemaakt, zou het zonde zijn om deze weer te bedekken met een vuil telefoonhoesje. Neem deze dus mee, nu je toch aan het schoonmaken bent en reinig ook je telefoonhoesje! Wil jij weten hoe? Lees onze speciale blog: hoe kun je (doorzichtige) telefoonhoesjes schoonmaken!
Stap 3: Oplaadpoort schoonmaken/stofvrij maken
In je telefoon bevinden zich vele kleine ingangen waar stof en vuil zich graag verzamelt en ophoopt. De grootste hiervan is natuurlijk de oplaadpoort van je telefoon. Een herkenbaar en veel voorkomend gevolg van dit stof en vuil is dat je telefoon niet meer goed oplaadt of dat je telefoonoplader niet goed blijft zitten. Tijd dus om dit stof en vuil te verwijderen!
Niet al het stof en alle kruimeltjes komen je telefoon al uit door hard in de oplaadpoort te blazen. Vooral stof kan zich namelijk stevig vastbijten op deze plek. Gelukkig hebben wij hiervoor een goede tip. Je kan namelijk van een klein pinnetje (naald, houten prikker of paperclip) je eigen schoonmaaktool maken voor je oplaadpoort! Door het uiteinde van dit pinnetje te voorzien van enkele plakbandlaagjes die met de plakkende zijde naar buiten wijzen, kan jij al het stof losmaken en een groot gedeelte van het stof ook opnemen en verwijderen uit je telefoon. Gebruik voor het resterende vuil een wattenstaafje of kleine kwast om het stof los te maken en verwijder dit vuil door nog een laatste keer in de poort te blazen of eventueel weg te zuigen met behulp van een stofzuiger. Nu is je oplaadpoort weer volledig stofvrij en zal je oplaadkabel weer als vanouds in je telefoon klikken!
LET OP: Ga voorzichtig te werk om beschadigingen aan je telefoon en fragiele oplaadpoort te voorkomen.
Stap 4: Klaar… Maar vergeet niet te herhalen!
Nu je jouw smartphone volledig hebt weten te reinigen, betekent het nog niet dat je helemaal klaar bent. Nu is het ook zaak dat je deze ook schoon probeert te houden. Een telefoon die vrij is van vuil en bacteriën is namelijk erg belangrijk.
Hiervoor kunnen wij aanraden om al deze stappen te regelmatig herhalen, maar hoe vaak moet je je telefoon schoonmaken? Wij raden aan dit in ieder geval wekelijks te doen om jouw smartphone zo veilig en schoon mogelijk te houden. Verder geldt voor ons: hoe vaker, hoe beter!
Stap 5: Je telefoon schoon houden
Wil je nou niet iedere week weer je telefoon volledig schoonmaken? Dat kan! Je kan namelijk voorzorgsmaatregelen treffen en je telefoon behoeden voor het verzamelen van bacteriën. Hiervoor is de beste tip om structureel en vaak je handen goed te wassen voordat je je telefoon gaat gebruiken. Zo ben jij bacteriën en vuil op je telefoon voor! Andere aanraders zijn verder:
- Houd je telefoon buiten de wc om bacteriën te voorkomen en verminderen.
- Print je recepten voor het koken uit om vieze vingers op je telefoon te voorkomen.
- Gebruik een sporthoesje om bacteriën van de sportschool niet op je telefoon achter te laten.
- En... Gebruik een telefoonhoesje! Deze zijn makkelijker schoon te maken, kan je waar nodig eenvoudig vervangen en hier blijven bacteriën minder goed op zitten!
Je telefoon desinfecteren/ontsmetten
Wanneer jij je telefoon weer blinkend schoon hebt gekregen, betekent dit niet dat omgevingsbacteriën (voorgoed) weg zijn en blijven van je telefoon of tablet. Hiervoor dien je het schoonmaken structureel te herhalen, maar… Is dat genoeg?
Uit verschillende onderzoeken van virologen blijkt dat bacteriën en virussen kunnen overleven op het glazen materiaal van je telefoon. Soms kunnen deze tot wel 28 dagen lang besmettelijk blijven op een temperatuur van 20 graden! Om ook deze bacteriën en virussen van je toestel te verwijderen, kan je je telefoon naast grondig schoonmaken het best ook regelmatig nog eens desinfecteren. Hiervoor kan je een desinfectie of brillendoekje gebruiken, al raden wij wederom de eerdergenoemde (antibacteriële) reinigingsspray aan, die je op je telefoon kan spuiten of op je toestel kan aanbrengen door middel van een microvezeldoek(je).
LET OP: Je telefoon schoonmaken met zeep, handgel of water is af te raden. Hiermee kunnen beschermlagen van je telefoon afbreken of kunnen bacteriën zelfs sneller gaan groeien.
Vijf tips voor het opschonen van de binnenkant van je telefoon
Je kent het probleem vast wel... De steeds maar herhalende melding: "Opslagruimte bijna vol” of het probleem dat je geen foto's, video's of bestanden meer kan opslaan, omdat er geen geheugen meer vrij is. Daarom hebben we ook een aantal tips op een rijtje gezet voor het van binnen opschonen van jouw telefoon!
Tip 1: Laat eerst je telefoon het werk doen!
Je iPhone of Android telefoon houden zelf al nauwkeurig bij waardoor het opslagruimte in beslag wordt genomen. Deze gegevens kan je dan ook eenvoudig inzien, waardoor jij eventuele grootverbruikers de das om kan doen door ze te verwijderen! Dit hoef jij gelukkig niet allemaal zelf te doen, je smartphone kan je namelijk hierbij helpen...
iOS:
Op je Apple iPhone of -iPad kan je dus ook eenvoudig inzien welke geïnstalleerde apps of bestanden de meeste opslagruimte in beslag nemen en in welke hoeveelheid ze dit doen. Om dit te kunnen bekijken ga je op je Apple iOS toestel allereerst naar de "Instellingen" van het toestel. Vervolgens ga je naar "Algemeen" en daar weer binnen op "(iPhone-/iPad-)opslag".
Het opschonen doet je Apple iOS toestel grotendeels automatisch. Wanneer je echter weer die melding "Opslagruimte bijna vol" krijgt, dien je zelf nog keuzes te maken om enkele aanbevelingen in te schakelen of om zelf apps of bestanden te verwijderen.
Android:
Op je Android toestel van bijvoorbeeld Samsung, Huawei of Xiaomi is dit vrijwel net zo eenvoudig. Je Android telefoon beschikt namelijk ook standaard over een app waarmee je telefoon zichzelf eenvoudig kan opschonen. Alleen dien je op je Android toestel nog wel zelf op de knop te drukken.
Hiervoor ga je op je Android telefoon naar je "Instellingen", druk je vervolgens binnen "Apparaatonderhoud" op het tabblad "Opslag" en het opschonen kan beginnen wanneer je op "Opschonen" drukt! Ook kan je op je Android smartphone of tablet er zelf voor kiezen om zelf (onnodige) apps of bestanden te verwijderen.
Bekijk voor al deze stappen nog eens onderstaande video, waarin je door al deze stappen wordt gesleept.
Tip 2: Geheugen en gesprekken van WhatsApp
Zoals je via de eerste tip misschien wel hebt gezien, kan WhatsApp heel wat van jouw geheugen innemen. Door jouw WhatsApp overzichtelijk in te delen en juist in te stellen kan je dan ook al heel wat van deze opslagruimte besparen.
WhatsApp-gesprekken verwijderen
We maken steeds meer gebruik van WhatsApp en sturen ook steeds meer foto's en video's naar elkaar versturen, kan de gespreksgeschiedenis van je WhatsApp een grote impact hebben op je opslagruimte. Onze tip is dan ook: wis je oude gesprekken! Zo beperk jij de opslagruimte die je gesprekken innemen, worden je gesprekken overzichtelijker en vind je ook nog eens je belangrijkste gesprekken sneller terug.
WhatsApp-opslag beheren
Naast het verwijderen van WhatsApp-data, kan je deze data, net als dat van je toestel ook eenvoudig beter beheren. Door binnen WhatsApp naar de "Instellingen" te gaan zie je binnen "Opslag en data" eenvoudig binnen één oogopslag welk gesprek of bestand hoeveel geheugen inneemt. Ook kan je hier eenvoudig grote bestanden uit je WhatsApp-geschiedenis verwijderen om snel opslagruimte vrij te maken, zoals bijvoorbeeld lange video's!
Tip 3: Niet downloaden, maar streamen!
Een andere tip om je volle opslaggeheugen op te schonen is om in plaats van het downloaden van hele films, series of afspeellijsten van je favoriete muziek, gebruik te gaan maken van het streamingdiensten.
Door je favoriete films en series voortaan te bekijken op Netflix of Videoland en je favoriete muziek af te spelen via Spotify, hoef je geen grote video- of geluidsbestanden meer te op te slaan op je telefoon. Hoewel je voor deze oplossing wel dient te beschikken over verschillende betaalde abonnementen van deze streamingplatformen, helpt het je wel om je opslagruimte te besparen!
Tip 4: Geheugen uitbreiden
Wanneer je er alles aan hebt gedaan om je iPhone of Android telefoon op te schonen, maar nog steeds opslaggeheugen te kort komt. Dan hebben wij nog een tip, namelijk het uitbreiden van je geheugen! Hiervoor zijn er meerdere manieren mogelijk.
Bestanden opslaan in de Cloud
Allereerst zijn er genoeg mogelijkheden om je foto’s, video's en bestanden op te slaan buiten je toestel, namelijk in de cloud. Dit raden we altijd aan, omdat dit de makkelijkste en veiligste manier is voor het verplaatsen van je bestanden. Op je iPhone kan je zelfs gebruiken van Apple's eigen iCloud-service waarin bestanden automatisch al in de cloud worden opgeslagen, wanneer jij dit wil. Andere bekende clouddiensten die wij kunnen aanraden, voor zowel Apple iOS en Android zijn: Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive en bijvoorbeeld: Box.
Geheugenkaart of USB-C stick gebruiken
Een andere mogelijkheid voor vooral Android-smartphones is het uitbreiden van je geheugen met behulp van een Micro-SD geheugenkaart of USB-C stick. Hiermee kun je alle bestanden vanuit het interne opslaggeheugen verplaatsen naar de geheugenkaart of USB-C stick die in je telefoon kan plaatsen of aan je telefoon kan koppelen. Al deze geheugenkaarten vind je eenvoudig op onze website!
Tip 5: Terugzetten naar fabrieksinstellingen
Als laatste tip, kan je ook eens helemaal met een schone lei beginnen en echt je volledige opslaggeheugen met al je gegevens van je telefoon verwijderen! Dit kan soms erg fijn zijn voor een volledig nieuwe start, maar is ook de manier om je telefoon eventueel klaar te maken voor de verkoop.
Deze manier van opschonen, heet het terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Deze fabrieksinstellingen zijn de standaard instellingen van je telefoon, dus hoe de telefoon staat ingesteld als je hem voor de eerste keer uit de doos haalt en opstart. Hiermee verwijder je dus alle persoonlijke gegevens en geïnstalleerde apps. Zowel Apple iOS als Android beschikt over deze functie, dus kan je zowel je iPhone, iPad, Samsung en bijvoorbeeld je Huawei-toestel helemaal als nieuw opfrissen en resetten.
iOS
Ben je voornemens je iPhone of iPad te gaan verkopen? Dan gaan we als allereerst de persoonlijke gegevens vanuit iCloud verwijderen, door hierop uit te loggen. Hiervoor gaan we naar "Instellingen", tik je bovenaan op je naam, log je helemaal beneden aan de pagina uit en schakel je je iPhone of iPad uit.
Wil jij alleen een frisse start maken met je iPhone of iPad met Apple iOS en hem later zelf weer gebruiken? Dan kan je deze bovenstaande stap overslaan en meteen beginnen met het terugzetten van je telefoon naar fabrieksinstellingen. Hiervoor gaan we wederom naar "Instellingen", vervolgens naar "Algemeen", waar we gaan tikken op "Stel opnieuw in". Hier kunnen we vervolgens tikken op "Wis alle inhoud en instellingen" en "Wis nu". Door hier akkoord te geven door middel van je toegangscode op Apple-ID account, kun je nu echt alle fabrieksinstellingen herstellen door nogmaals te klikken op "Wis", waarna je iPhone of iPad volledig wordt opgeschoond.
Android
Op je Android telefoon, zoals bijvoorbeeld je Samsung A51, Samsung S20 of misschien wel je Huawei P30 gaat dit net even anders. Ook hier ga je eerst naar "Instellingen" en vervolgens "Algemeen (beheer)". Op je Android toestel kun je echter op dit scherm onderaan meteen de keuze maken voor "Resetten". Door hier op "Fabrieksgegevens herstellen" en onderaan wederom op "Resetten" te drukken, kan je al je persoonlijke gegevens en geïnstalleerde apps wissen door op "Alles verwijderen" te drukken. Nu start je Android telefoon opnieuw op en is hij weer fabrieksnieuw opgeschoond!
Bekijk voor al deze stappen nog eens onderstaande video, waarin je door al deze stappen wordt gesleept.
Vragen over deze blog?
Zit jij naar aanleiding van deze blog nog met vragen of ben je benieuwd naar de producten uit ons assortiment? Volg GSMpunt via FaceBook, Instagram, Twitter of meld je eenvoudig aan voor onze nieuwsbrief om geen enkele informatie of actie meer te missen! Voor andere vragen kun je ook gerust contact opnemen met onze productexperts, die jou zo goed en zo snel mogelijk zullen helpen.