Hoe oud is mijn telefoon? Achterhaal het met deze tips!
Ben je van plan om een nieuwe telefoon aan te schaffen, maar wil je daarvoor weten hoe lang je je huidige toestel hebt? Je bent niet de enige die zich dat afvraagt! Omdat refurbished telefoons steeds populairder worden, is het handig om de exacte leeftijd van je telefoon te achterhalen. In dit blog leggen we uit hoe je de leeftijd van je smartphone kunt controleren.
- Waarom zou je willen weten hoe oud je telefoon is?
- Zo kom je erachter hoe oud jouw telefoon is
- Nieuwe telefoon of huidige smartphone behouden?
- Veelgestelde vragen over het achterhalen van de leeftijd van je telefoon
Waarom zou je willen weten hoe oud je telefoon is?
Het weten van de leeftijd van je telefoon kan om verschillende redenen belangrijk zijn. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen:
- Waardebepaling voor verkoop
Als je overweegt je telefoon door te verkopen of in te ruilen voor een nieuw model, is het handig om te weten hoe oud je toestel is. De leeftijd van een telefoon speelt namelijk een grote rol in de waardebepaling. Oudere toestellen leveren over het algemeen minder op. - Bepalen van de levensduur
Smartphones hebben net als andere elektronische apparaten een beperkte levensduur. Naarmate een toestel ouder wordt, kunnen de prestaties afnemen en kunnen defecten vaker voorkomen. Door te weten hoe oud je telefoon is, kun je een beter inzicht krijgen in de resterende levensduur en overwegen of het tijd is voor een upgrade. - Garantie
Veel fabrikanten bieden een standaard garantieperiode van één tot twee jaar. Als je telefoon binnen deze periode nog in gebruik is, kun je eventuele garantieclaims indienen bij problemen.
Zo kom je erachter hoe oud jouw telefoon is
Er zijn verschillende methoden om erachter te komen hoe oud jouw telefoon is. We zullen een aantal van deze methoden hieronder uitlichten.
1. Controleer de leeftijd met een bankafschrift
Weet je nog ongeveer hoeveel je telefoon heeft gekost? Dan kun je op je bankrekening zoeken naar een specifiek bedrag om te zien wanneer je het toestel hebt gekocht. Dit is een eenvoudige manier om snel de aanschafdatum van je smartphone te achterhalen. Heb je het toestel via een abonnementscontract aangeschaft? Ook dan kun je gemakkelijk de aanschafdatum via je bankafschriften vinden door te kijken wanneer de eerste afschrijving heeft plaatsgevonden.
2. Zoek in je facturen en E-mails
Als je je telefoon via een webshop hebt aangeschaft, heb je waarschijnlijk e-mails ontvangen met facturen en bestelbevestigingen. Je kunt in je e-mailaccount zoeken op specifieke termen zoals de merknaam van je telefoon of het ordernummer. Dit kan je helpen om de aanschafdatum van je telefoon te achterhalen. Kijk ook eens in je account van de webshop, daar kun je vaak je bestelgeschiedenis vinden.
Tip: Heb je plannen om je telefoon te verkopen? Lees dan hoe je je telefoon leegmaakt voor verkoop.
3. Gebruik het IMEI- of Modelnummer om de leeftijd te bepalen
Als de bovenstaande opties niet werken en je de productie- of aanschafdatum wilt weten, kun je het IMEI-nummer gebruiken. Het IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity) is een unieke code die aan elke smartphone is toegewezen. Met dit nummer kun je verschillende gegevens van je toestel achterhalen, zoals de productiedatum, kleur, serienummer, batterijcapaciteit en meer. Zo controleer je het IMEI- of modelnummer:
Samsung
Ga naar instellingen > Tik op Info telefoon of Info apparaat > Details over je IMEI- en modelnummer worden hier weergegeven.
Voor Samsung gebruikers zijn er derde partijen die informatie bieden op basis van het IMEI-nummer. Wees echter voorzichtig en kies een betrouwbare partij om te voorkomen dat je toestel op een ‘blacklist’ belandt. Deze lijst wordt door de overheid gebruikt om gestolen telefoons onbruikbaar te maken.
Apple
Ga naar instellingen > Tik op algemeen > Tik op info > Details over je IMEI- en modelnummer worden hier weergegeven.
Vervolgens kun je met deze gegevens jouw toestelinformatie bekijken via de pagina van Apple.
4. Check de bedrijfstijd op je Samsung-toestel
Heb je een Samsung-smartphone en wil je weten hoe lang je je toestel al gebruikt? Je kunt de bedrijfstijd van je telefoon controleren. Dit geeft aan hoelang je telefoon onafgebroken aanstaat. Als je je toestel nooit hebt uitgeschakeld, kun je de bedrijfstijd gebruiken om de gebruiksperiode te schatten.
Zo check je de bedrijfstijd van je Samsung-smartphone:
- Open Instellingen.
- Ga naar Status.
- Scroll naar beneden en bekijk de bedrijfstijd.
Wil je ook inzicht krijgen in hoe vaak je je telefoon gebruikt? Bekijk dan ons artikel over schermtijd voor meer informatie.
5. Zoek de introductiedatum van het toestel op
Heb je je smartphone gekocht toen deze net op de markt kwam? Zoek dan op Google naar de naam van je telefoon in combinatie met "release date" of "introductiedatum." Google geeft je dan de exacte datum waarop het toestel werd uitgebracht. Dit kan een handige referentie zijn om de leeftijd van je telefoon te bepalen.
Nieuwe telefoon of huidige smartphone behouden?
Nu je weet hoelang je je telefoon al gebruikt, kun je beslissen of het tijd is voor een nieuwe smartphone. Maar misschien kan je huidige telefoon nog wel een tijdje mee. Overweeg om je smartphone een opfrisbeurt te geven met een telefoonhoesje of een ander accessoire. Dit kan je toestel een compleet nieuwe uitstraling geven en verlengt vaak de levensduur.
Wil je meer tips om je telefoon langer mee te laten gaan? Lees dan ons artikel tips om je telefoon sneller te maken voor handige trucjes.
Veelgestelde vragen over het achterhalen van de leeftijd van je telefoon
1. Hoe kan ik controleren hoelang ik mijn telefoon al heb?
Je kunt de leeftijd van je telefoon controleren via bankafschriften, facturen, e-mails of door het IMEI-nummer te gebruiken om informatie op te zoeken.
2. Wat is de bedrijfstijd van een telefoon?
De bedrijfstijd van een telefoon geeft aan hoelang het toestel onafgebroken aanstaat. Bij Samsung-toestellen kun je dit vinden in de instellingen onder ‘Status’.
3. Kan ik zien wanneer mijn telefoon is geproduceerd?
Ja, met het IMEI-nummer kun je onder andere de productiedatum achterhalen. Dit is handig als je wilt weten hoe oud je toestel echt is.
4. Hoe kan ik de schermtijd van mijn telefoon controleren?
De schermtijd kun je eenvoudig controleren via de instellingen van je telefoon. Wil je meer weten over schermtijd? Lees ons artikel over schermtijd controleren op je telefoon.
5. Is het veilig om het IMEI-nummer te delen?
Wees voorzichtig met het delen van je IMEI-nummer. Kies alleen betrouwbare partijen om je IMEI-nummer te controleren, om te voorkomen dat je toestel op een ‘blacklist’ terecht komt.