Wat is tempered glass?
Wil jij je telefoon maximaal beschermen, dan ben je vast en zeker op zoek naar een screen protector. Al snel kom je dan ook tempered glass screen protectors tegen. Maar wat betekend tempered glass? Wat is tempered glass en wat zijn de voordelen hiervan? In dit artikel leggen we ja alles uit over deze unieke type screen protectors.
Overzicht van het blog over tempered glass
- Wat is tempered glass?
- Hoe wordt tempered glass gemaakt?
- Wat zijn de voor en nadelen van Temperd Glass?
- Wat betekent 9H hardheid?
Waar staat Tempered Glass voor?
Tempered glass is een gehard glas. Het wordt normaliter gebruikt als veiligheidsglas in bijvoorbeeld autoruiten, koelkastbakken, duikmaskers, borden, tafels en kookgerei. Dankzij een proces van hitte en chemische reactie is het tempered glass tot wel 4 keer sterker dan gegloeid glas.
Als je tegenwoordig het woord ‘tempered glass’ invoert bij Google, krijg je voornamelijk screen protectors als resultaat. Een tempered glass screen protector is zoals de naam al zegt een screen protector van hetzelfde tempered glass dat wordt gebruikt in koelkastbakken, duikmaskers of borden. Het verschil is natuurlijk wel dat het tempered glass bij een screen protector extra dun is, plakt op het toestel en op maat gemaakt is voor je specifieke telefoon.
Veel mensen geven de voorkeur aan een tempered glass screen protector over een folie. Dit komt onder andere omdat de aanraking van glas i.c.m. swipen op je smartphone scherm fijner en vloeiender gaat dan bij een folie. Maar uiteraard kiezen de meeste mensen voor een tempered glass vanwege de betere bescherming tegen impact.
Een folie is flexibel en bij een directe impact van bijvoorbeeld een kiezelsteen op de grond (als je je telefoon laat vallen), komt al die druk op één specifieke plek van je telefoonglas. Eén specifiek drukpunt op glas geeft de grootste kans op een gebroken scherm. Een tempered glass is hard en kan veel beter de druk van een impact verdelen over het hele oppervlak telefoon. Hierdoor is je dure smartphone goed beschermt. Uiteraard is het glas van je tempered glass screen protector ook niet oneindig bestendig tegen de impact vanuit één drukpunt. Het kan dus wel zijn dat je tempered glass breekt. Maar liever een kapotte screen protector dan een kapot display van je telefoon. De reparatiekosten van een kapot display kan bij dure toestellen oplopen tot wel €500,-.
Hoe wordt tempered glass precies gemaakt
De produtie van tempered glass verschilt per model. De meeste producenten van de daadwerkelijke tempered glass screen protectors ontvangen het glas al in de gewenste dikte. Het glass is dan al getempered en wordt vervolgens op maat gesneden voor het specifieke telefoon model. Vervolgens wordt het glas gepolijst en worden er verschillende coatings aangebracht. Bekijk de onderstaande video om een beeld te krijgen van de productie van tempered glass.
Wat zijn de voor en nadelen van Temperd Glass?
Ben je een tempered glass screen protector aan het overwegen, maar wil je graag weten wat de exacte voor en nadelen er van zijn? We hier kort de belangrijkste voor en tegens ten opzichte van een traditioneel folie behandelen.
Is een tempered glass screen protector duurzamer dan een folie?
Er zijn duidelijke verschillen tussen de twee soorten screen protectors als het gaat om duurzaamheid en levensduur. De beste tempered glass screen protectors hebben een hardheid van 9H. Dit is de industrie-indicator die uitstekende krasbestendigheid biedt. Een plastic screen protector zal natuurlijk niet zoveel bescherming bieden, omdat plastic gemakkelijker te krassen is dan glas. Voor een grondige bescherming en een langere gebruiksduur raden wij je aan om voor het beste resultaat naar de tempered glass te kijken.
Hoe voelt tempered glass aan?
Dit lijkt misschien niet meteen een overweging, maar je gebruikt je telefoon veel en comfort is belangrijk. Zowel folie als tempered glass screen protectors zullen anders aanvoelen dan het scherm van je smartphone. De algemene consensus in klantrecensies is, dat als het gaat om vergelijkingen van gehard glas versus plastic schermbeschermers, glas een betere gevoeligheid heeft en natuurlijker aanvoelt. Houd er ook rekening mee dat, hoewel plastic kan voorkomen dat de telefoon barst of versplintert, het erg gemakkelijk krast - zelfs een nagel kan het folie krassen!
Welk type screen protector breng je makkelijker aan?
We hebben allemaal screen protectors gehad waar die luchtbellen gewoon niet weg willen gaan. Dat is met vaak het geval met flexibel plastic screen protectors. Tempered glass screen protectors zijn echter stijf en houden daarom vrijwel geen luchtbellen vast. Ze zijn meestal ook gemakkelijker aan te brengen, en veel van de beste hebben afgeschuinde randen voor een betere pasvorm, dus we geven hier de voorkeur aan de tempered glass versie.
Wat kost een tempered glass screen protector?
Als we tempered glass vergelijken met folie, dan is tempered glass duurder. Een tempered glass screen protector begint vaak rond een prijs van 13 tot 15 euro, waarbij een folie vaak al voor de helft van het geld beschikbaar is. Binnen alle soorten tempered glass is er nogal prijsverschil. Er bestaan bepaalde type tempered glass die extra sterk zijn en met speciale UV lampen en vloeistof aangebracht moeten worden. Deze ultra “luxe” screen protectors kunnen tot wel 70 euro in aanschaf zijn. Deze bieden dan ook wel de beste bescherming, zijn extreem comfortabel in gebruik en lijken soms wel onzichtbaar wanneer deze gemonteerd zijn.
Een aantal tips om wat te besparen bij de aanschaf van een screen protector in het algemeen:
- Let op duo-packs. Dan heb je twee screen protecors in één verpakking. Altijd handig om één screen protector als backup te hebben.
- Kijk naar eventuele bundels bij de aanschaf van bijvoorbeeld een telefoonhoesje. Bij GSMpunt.nl zijn bij alle telefoonhoesjes screen protectors voordelig bij te bestellen binnen een voordeelbundel.
Conclusie:
Een tempered glass screen protector is op de meeste gebieden beter dan een folie. Het is daarbij natuurlijk wel de duurdere optie. Een tempered glass screen protector is makkelijker aan te brengen, biedt meer bescherming en voelt comfortabeler aan. Het enigste nadeel buiten de prijs is dat het net iets dikker is.
Hoe breng ik een tempered glass aan?
Het aanbrengen van een tempered glass screen protector is vaak een stuk eenvoudiger dan een folie. Het is echter wel per model verschillend. Er zijn protectors die je handmatig plaatst, met speciale uitlijn stickers plaats of met een speciale tool aanbrengt. De meest verkochte tempered glass screen protector bij GSMpunt is die van Rosso. Hieronder vind je de video van hoe deze aangebracht wordt.
Als je bij GSMpunt een screen protector besteld, ontvang je via de email altijd een bijpassende videohandleiding voor de montage toegezonden. Wel zo makkelijk!
Wat betekent 9H hardheid?
Vrijwel alles wat er te vertellen is over tempered glass is wel zo ongeveer behandeld in dit artikel. Eén ding echter nog niet. “Wat betekent 9H precies?” Dat is een vraag die wij dagelijks krijgen.
Veel mensen gebruiken tegenwoordig gehard glas zonder te weten wat de hardheid van 9h inhoud. 9h verwijst naar de schaal van Moh van minerale hardheid. Friedrich Mohs vond deze schaal uit in 1812 en varieert van 1 tot 10 met glas rond 5 en diamant bovenaan de schaal met 10.
De schaal wordt alleen weergegeven door cijfers zonder het achtervoegsel "H". Het achtervoegsel betekent de hardheid van een potlood. Om een beoordeling te vinden, gebruik je de potloodtest, die de relatieve hardheid van een scherm vergelijkt. Wanneer een fabrikant beweert dat hun scherm 9H is, betekent dit dat het scherm krassen van het hardste potlood kan weerstaan. Er bestaan speciale tools om dit te meten en te testen.
Het heeft natuurlijk geen zin om een glasmateriaal te vergelijken met een potlood. Daarom analyseren we de hardheid op basis van de kras die het hardste potlood op het scherm heeft. Van zacht tot hard potlood, de potloodhardheid varieert van 9b tot 9h. Bij het testen van verschillende displays gebruiken we potloden met een loodhardheid van 6b tot 9h, die in een hoek van 45 graden tegen het oppervlak worden gedrukt. De codes worden gegeven op basis van het hardste potlood dat geen krassen op het oppervlak maakt.
Vragen over tempered glass?
Wij hebben in dit artikel ons best gedaan om alles over tempered glass te vertellen. Is jouw vraag hiermee nog niet beantwoord, laat het dan weten in een comment onder dit artikel. We zullen dit artikel altijd proberen te updaten met de meest relevante informatie.