
Wat is een powerbank? Lees het hier!
Tegenwoordig zijn smartphones en tablets niet meer weg te denken tijdens het reizen. Je kunt er namelijk van alles mee, denk dan aan navigeren, films bekijken of comfortabel muziek luisteren. Maar met al deze functies vreten deze apparaten enorm veel stroom. Hierdoor is de batterij vaak in mum van tijd leeg. Als je dan geen stopcontact in de buurt hebt wordt het er niet makkelijker op.
Maar voor al deze issues is een powerbank de oplossing. Een powerbank is een oplader die je overal kunt gebruiken. Je moet het eigenlijk zien als een externe batterij, zo ziet een powerbank er ook van binnenuit. Met zo’n powerbank kun je wel een week met je smartphone zonder een stopcontact gezien te hebben. Maar niet te vergeten, een powerbank is ook maar een accu. Deze raakt dus na verloop van tijd leeg. Laadt deze dus ook op als je weer in de buurt van een stopcontact bent.
Overzicht van het blog over powerbanks
1. Waar kun je een powerbank allemaal voor gebruiken?
2. Welke powerbank is geschikt voor mijn apparaat?
4. Rendement van een powerbank
5. Hoe vaak kan ik een smartphone opladen met een powerbank?
9. De extra opties van een powerbank
10. Resterende accucapaciteit indicatie
11. Powerbank met Dual USB poort
13. Powerbank met Fast charging
14. Assortiment met Powerbanks
Waar kun je een powerbank allemaal voor gebruiken?
Een powerbank kun je voor vrijwel elk mobiel apparaat gebruiken. Denk dan aan bijvoorbeeld een smartphone, tablet, laptop of smartwatch. De meeste powerbanken worden gebruikt voor het reizen. Je hebt dan vaak geen stopcontact in de buurt. Daarnaast is een powerbank erg handig voor een dagje uit of festival. Je maakt dan vaak foto’s en video’s van alles wat er om je heen gebeurd. Dit vreet batterij waardoor je smartphone vaak snel leeg is.
![]() | ![]() | ![]() |
Welke powerbank is geschikt voor mijn apparaat?
Omdat elk mobiel apparaat een verschillende accucapaciteit heeft wordt het kiezen van de juiste powerbank er niet makkelijker op. Je moet goed kijken naar een aantal factoren die belangrijk zijn. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden.
Capaciteit
Elk mobiel apparaat heeft een andere accucapaciteit. Dit heeft te maken met de hoeveelheid stroom dat het apparaat gebruikt. Een laptop gebruikt namelijk veel meer energie dan een smartphone. Als je een powerbank wilt aanschaffen moet je dus goed kijken naar de capaciteit. Hieronder staan indicaties van de accucapaciteit van de mobiele apparaten.
- Smartwatch: 300mAh
- Smartphones: 3000mAh
- Laptop: 15000mAh
Rendement van een powerbank
Wanneer een powerbank 10.000mAh heeft zal dit nooit allemaal overgezet worden naar een mobiel apparaat. Dit komt doordat een deel van de energie tijdens het laadproces wordt omgezet in warmte. Hierdoor gaat veel energie verloren tijdens het laadproces. De nieuwste powerbanken hebben vaak een rendement van ongeveer 90%. Dit houdt in dat er 10% mAh verloren gaat tijdens het laadproces. Kijk dus goed hoeveel rendement je powerbank heeft.
Hoe vaak kan ik een smartphone opladen met een powerbank?
Aan de hand van de capaciteit van je telefoon, de capaciteit en het rendement van je powerbank kun je uitrekenen hoevaak je de smartphone kunt opladen met een volle powerbank. Stijl je voor: Je hebt een powerbank van 20.000 mAh met een rendement van 90%. De smartphone batterij heeft een capaciteit van 3000 mAh. Dan kom je op de volgende berekening:
20.000 mAh x 0,9 = 18.000 mAh / 3000 mAh = 6 keer volledig opladen.
Soort powerbank
Er zijn natuurlijk verschillende soorten powerbanken. Met enkele powerbanken is het zelfs mogelijk om draadloos te laden. Zo heb je geen bedrading nodig voor het laadproces. Wil je het liefst je powerbank opladen zonder stopcontact? Neem dan een zonne-energie powerbank. Zo kun je oneindig door met je powerbank tijdens een reis of festival. Natuurlijk zijn de standaard powerbanken ook ideaal voor een lange reis.
Aansluiting
Standaard worden er vaak Micro-USB datakabels bij de Powerbanken geleverd. Als je een smartphone met deze aansluiting hebt, heb je geluk. Deze kabel is namelijk niet bijgeleverd om je smartphone op te laden, maar om de powerbank op te laden. Als je dus geen Micro-USB aansluiting in je smartphone of tablet hebt, schaf dan een extra datakabel aan.
Grootte van de powerbank
Voor een dagje uit of festival is een grote powerbank natuurlijk niet praktisch. Het nadeel van kleinere powerbanken is vaak dat ze minder mAh hebben. Wil je zoveel mogelijk capaciteit omdat je toch stilzit tijdens het reizen? Dan maakt de grootte van de powerbank in principe niet zoveel uit. Bekijk dus goed waarvoor je de powerbank wilt gebruiken.

De extra opties van een powerbank
Bijna elk apparaat heeft wel extra opties, zo ook een powerbank. Hierdoor zijn de prijsverschillen vaak groot terwijl de powerbanken dezelfde accucapaciteit hebben. Hoe meer opties de powerbank heeft, hoe duurder de aanschaf.
Resterende accucapaciteit indicatie
Wanneer de batterij van je smartphone of tablet bijna leeg is laadt je het apparaat logischerwijs op. Bij een powerbank is dit vaak niet het geval omdat je de resterende capaciteit niet weet. De nieuwste powerbanken hebben daarom ook een klein display met de resterende accucapaciteit. De wat oudere powerbanken hebben LED-lampjes zodat je ongeveer ziet wat de resterende accucapaciteit is.
Dual USB poort
Twee USB poorten is natuurlijk veel handiger dan één. Zo kun je zelfs met twee personen tegelijkertijd je mobiele apparaat laden. Je moet er dan wel voor zorgen dat je een extra datakabel aanschaft om dit mogelijk te maken. Er wordt namelijk maar één datakabel bij de powerbanken geleverd.
Smart off systeem
Als je een powerbank niet gebruikt wil je natuurlijk niet dat die capaciteit verliest. Het handige Smart off systeem maakt dit mogelijk. Als een powerbank aanstaat, maar 10 seconden geen energie hoeft over te dragen, wordt deze automatisch uitgeschakeld. Zo voorkom je energieverspilling van de powerbank.
Fast charging
De nieuwste smartphones zijn vaak voorzien met een fast charge functie. Dit houdt in dat het toestel nog sneller op wordt geladen. In no time is je batterij volledig opgeladen. Powerbanks beschikken ook over deze functie. Omdat een powerbank natuurlijk veen mAh opslaat, duurt het lang voordat deze volledig is opgeladen. Bij een powerbank met bijvoorbeeld 16.000mAh kan dat wel tot 8uur duren voordat deze volledig is opgeladen. Wanneer je een powerbank met fast charge functie hebt, is het een fluitje van een cent. De powerbank is dan snel opgeladen zodat deze weer bruikbaar is.
Assortiment met Powerbanks
Benieuwd welke powerbanks we allemaal voor je smartphone hebben? Bekijk dan ons gehele assortiment. Xiaomi, Samsung en Cygnett zijn de grootste producenten van powerbanken. Gebruik de handige filter aan de linkzijde om de perfecte powerbank te selecteren. Zo kun je uren/dagen/weken met je smartphone i.c.m. een powerbank!
