Inchecken met je Smartphone

|

Met je smartphone inchecken bij het openbaar vervoer. Nooit meer je OV-Chipkaart zoeken, minder pasjes op zak en eenvoudig controleren of je niet bent vergeten uit te checken. Voor 10.000 klanten van KPN en Vodafone wordt die gedachte dit jaar al de werkelijkheid.

Vandaag werd bekend gemaakt dat Smart-OV, het OV programma voor in- en uitchecken met je smartphone, dit jaar uitgebreid wordt getest. De test is afgelopen winter al getest door een klein groepje mensen, maar straks kunnen dus 10.000 reizigers deze dienst gaan proberen. Tijd dus voor een kleine uitleg.

Openbaar vervoer met je smartphone

Smart-OV is ontwikkeld door OV-chipkaart uitgever Translink. Met deze software kunt u in- en uitchecken zoals je dat doet met je OV-chipkaart, maar dan met je smartphone. Dit wordt gedaan doormiddel van NFC en een app. NFC is een manier om draadloos verbinding tussen apparaten te maken. Zo wordt het gebruikt om contactloos te betalen met een bankpas en ook smartphones gebruiken de technologie. NFC technologie in smartphones werkt al met verschillende NFC accessoires en daar komt nu dus contactloos betalen bij.

NFC Simkaart

Om Smart-OV te gebruiken ben je een speciale NFC simkaart nodig die je gratis aan kunt vragen. Deze kaart zorgt ervoor dat je gewoon kunt blijven in- en uitchecken, zelfs als je batterij leeg is. Dat kan veen ongemakkelijke situatie voorkomen, zoals het halverwege de reis uitvallen van je smartphone zodat je wel hebt ingecheckt, maar niet meer kunt uitchecken en zo de volle prijs moet betalen. Daarnaast heeft deze simkaart ook extra beveiliging voor NFC, zodat je de transacties veilig kunt maken.

Smart-OV App

De Smart-OV app helpt je met verschillende dingen. Naast het feit dat de app nodig is om in en uit te checken (hier hoeft de app trouwens niet voor te worden geopend) geeft het je ook veel handige informatie. Je kunt met de Smart-OV app bijvoorbeeld zien hoeveel saldo je nog hebt en hoeveel de reis heeft gekost. Het lost ook het probleem op waar vele reizigers met de OV-chipkaart over klagen: verwarring met het in- en uitchecken. Met het wisselen van vervoerder gaan sommige mensen nog wel eens de mist in en uitchecken wordt soms vergeten. Met de Smart-OV app kun je altijd zien waar je hebt in- en uitgecheckt, zodat je het direct ziet als je iets verkeerd hebt gedaan. Tot slot laat de app ook nog de laatste tien transacties zien die je gemaakt hebt.


Voordelen van Smart-OV

We noemden al dat het nieuwe in-en uitchecken verwarring helpt te voorkomen, maar dat is natuurlijk niet het enigste voordeel. Naast alle handige informatie die de app geeft, heeft een OV-chipkaart in je smartphone natuurlijk ook het voordeel dat je geen apart pasje meer nodig hebt. Aangezien de smartphone zo’n belangrijk iets is in ons dagelijks leven hebben we die toch al altijd op zak. De Smart-OV app zal ook worden aangevuld met station informatie. Tijdens de eerste proef moesten reizigers het nog doen met alleen de station codes, maar namen zullen worden toegevoegd.

Ook voor de OV-diensten heeft Smart-OV een voordeel. Het kan de hoeveelheid contant geld nog verder terugdringen, iets waar het personeel al jaren om vraagt. Smart-OV maakt reizen dus niet alleen makkelijker, maar ook veiliger! Daarnaast biedt het de bedrijven meer zekerheid dat toekomstige abonnementen echt persoonlijke blijven. Je OV-chipkaart kun je nog een keer uitlenen, maar je smartphone?

Kan ik meedoen met de Smart-OV proef?

De tweede Smart-OV proef zal beginnen met 10.000 reizigers. Om mee te kunnen doen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo werkt Smart-OV alleen nog maar met Android, omdat Apple zijn NFC simkaarten alleen met Apple Pay laat werken. Daarnaast wordt de proef in het begin alleen nog met KPN en Vodafone gedaan, maar meer providers zouden zich kunnen aansluiten. Ook moet je smartphone geschikt zijn voor de NFC technologie. Dit kun je controleren met deze (oude) lijst van Vodafone voor de eerste proef. Nieuwere high-end toestellen zijn hoogstwaarschijnlijk ook geschikt. Je bent zoals gezegd nog wel een gratis NFC simkaart nodig. Tot slot was het voor de eerste proef alleen mogelijk op saldo te reizen en moest je minimaal vier keer per week met het openbaar vervoer reizen om mee te mogen doen. Of deze criteria voor de 10.000 nieuwe testers ook geldt betwijfelen wij, gezien het aantal nieuwe proefpersonen die nodig zijn.

De toekomst van het openbaar vervoer

Smart-OV ziet er veelbelovend uit. De eerste test was positief ontvangen, al is het zeker nog een project in aanbouw. Het kan dan ook nog maanden, zo niet jaren, duren voordat Smart-OV voor elke smartphonegebruiker een optie is. Daarnaast wordt er ook nog steeds gewerkt aan in- en uitchecken met je bankpas. Welke van de twee de strijd uiteindelijk wint is nog maar afwachten, al lijkt de smartphone (die soms ook al de bankpas vervangt!) wel een flinke voorsprong te hebben. De toekomst zal het leren. Wij vinden Smart-OV in ieder geval een interessante ontwikkeling voor makkelijker reizen, iets dat altijd welkom is.

U kunt in de toekomst de website Smart-OV.nl in de gaten houden voor de laatste informatie.

Geef ons jouw mening

Verder lezen

Olympische Spelen Rio 2016: Handige Apps

De Olympische Spelen in Rio zijn in volle gang. TeamNL heeft al meerdere medailles, waaronder een gouden, en is op weg naar nog meer topprestaties op dit prestigieuze toernooi. De spelen zijn elke 4 jaar een groot evenement voor iedereen, sportliefhebber of niet. Om je te helpen optimaal van deze spelen te genieten, vind je in deze blog alles wat je moet weten om je smartphone te gebruiken om de spelen te volgen. Wat doen de verschillende apps? Welke kun je het beste gebruiken? GSMpunt vertelt het je.

Beste vijf hoesjes voor de Samsung Galaxy Note 7

Omdat Samsung opnieuw met een populaire uitvoering van de Galaxy Note komt, is het wel net zo handig om te weten wat de beste Samsung Galaxy Note 7 hoesjes zijn. Voor iedereen is het natuurlijk verschillend wat mooi of handig is. Daarom hebben wij vijf hoesjes uitgelicht die wij het beste vinden. Zo weet je welk hoesje wij daadwerkelijk het beste vinden voor de Samsung Galaxy Note 7.

De Samsung Galaxy Note 7, alles wat je moet weten!

Samsung heeft zijn een nieuwe versie van zijn bekende vlaggenschip aangekondigd met hun persconferentie in New York. De Samsung Galaxy Note 7. De Note 7 heeft veel nieuwe functies zoals de Iris scanner en is geheel waterdicht. Ook heeft de Note 7 een nieuw jasje gekregen met gecurved scherm en glazen achterkant. Net zoals zijn voorgangers loopt de Samsung Galaxy Note 7 op de nieuwste versie van Android.

Alles wat je moet weten over de iPhone 7 (Plus)!

September komt er al weer bijna aan en dat betekent een nieuwe iPhone. Het gerucht gaat dat de iPhone 7 op 16 september in de winkels ligt en in de eerste week van september wordt aangekondigd. Tijd dus om de balans op te maken: wat weten we tot nu toe? Wat kunnen we verwachten? Je leest het hier!

De Xiaomi Yi Action Camera, een goedkope GoPro

De Xiaomi Yi Action Camera is een compacte camera waarmee je Full-HD video’s kunt maken. Door het compacte design en goede kwaliteit video's is het net een GoPro voor een lagere prijs met meer functionaliteit. Met de Xiaomi Yi Action Camera kun je draadloos met Bluetooth of WiFi foto’s en video’s maken zonder de camera vast te houden. De camera is ideaal om activiteiten zoals sporten vast te leggen op video.

Nieuwste artikelen

Hoe werkt Face ID op iPhone? Je telefoon veilig ontgrendelen

Vanaf de iPhone X zijn de meeste iPhone toestellen standaard voorzien van Face ID. Dit is een manier om je iPhone te ontgrendelen met je gezicht. Je iPhone kan je gezicht herkennen en op die manier kun je toegang krijgen tot je telefoon. Face ID is ontwikkeld door Apple en is dus exclusief beschikbaar voor de iPhone en iPad. In dit artikel vertellen we je of Face ID veilig is en of je gezicht bijvoorbeeld ook wordt herkend in het donker.

Dit zijn de beste telefoonhouders voor op de fiets van 2020!

Tegenwoordig kan het vasthouden van je telefoon op de fiets je duur komen te staan. Je riskeert namelijk een boete van maar liefst €95,-. Een telefoonhouder is dan een ideale oplossing om je smartphone veilig te gebruiken. Daarnaast kun je met enkele navigatieapps de mooiste fietsritten door Nederland maken. Door het grote aanbod kun je door de bomen het bos niet meer zien. In dit blog lichten wij de beste telefoonhouders voor je uit.

Doorzichtige telefoonhoesjes die geel worden schoonmaken?

Tegenwoordig behoort onze smartphone tot één van de eerste levensbehoeftes. Niet gek dat je deze wilt beschermen met een leuk telefoonhoesje. Bij aanschaf van een transparant hoesje blijft het mooie design van je smartphone zichtbaar. Toch begint deze te vergelen na enkele maanden. Wat nu te doen? Zonde om het hoesje weg te gooien, maar het vergeelde hoesje maakt het design van je smartphone niet mooier. Tijd om het hoesje grondig te schoonmaken. Hieronder hebben wij enkele tips voor je hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Komt Apple met een over-ear koptelefoon?

Geruime tijd zijn er geruchten dat Apple met een over-ear koptelefoon komt. Naar verluidt wordt dit de Apple AirPods Studio. Dit zal niet zomaar een koptelefoon worden, maar de slimste ooit.

Welke iPad heb ik?

Sinds 2010 is Apple bezig met produceren van iPads, je kunt je wel voorstellen dat er onderhand heel veel verschillende soorten en maten op de markt zijn. Veel van de iPads lijken op elkaar maar zijn stiekem toch heel erg verschillend.

Cookies: Informatie Copyright © 2020 - GSMpunt B.V. E-mail: info@gsmpunt.nl
Beoordelingen van GSMpunt.nl 9,5 uit 10 op basis van 1.030 beoordelingen