Inchecken met je Smartphone

|

Met je smartphone inchecken bij het openbaar vervoer. Nooit meer je OV-Chipkaart zoeken, minder pasjes op zak en eenvoudig controleren of je niet bent vergeten uit te checken. Voor 10.000 klanten van KPN en Vodafone wordt die gedachte dit jaar al de werkelijkheid.

Vandaag werd bekend gemaakt dat Smart-OV, het OV programma voor in- en uitchecken met je smartphone, dit jaar uitgebreid wordt getest. De test is afgelopen winter al getest door een klein groepje mensen, maar straks kunnen dus 10.000 reizigers deze dienst gaan proberen. Tijd dus voor een kleine uitleg.

Openbaar vervoer met je smartphone

Smart-OV is ontwikkeld door OV-chipkaart uitgever Translink. Met deze software kunt u in- en uitchecken zoals je dat doet met je OV-chipkaart, maar dan met je smartphone. Dit wordt gedaan doormiddel van NFC en een app. NFC is een manier om draadloos verbinding tussen apparaten te maken. Zo wordt het gebruikt om contactloos te betalen met een bankpas en ook smartphones gebruiken de technologie. NFC technologie in smartphones werkt al met verschillende NFC accessoires en daar komt nu dus contactloos betalen bij.

NFC Simkaart

Om Smart-OV te gebruiken ben je een speciale NFC simkaart nodig die je gratis aan kunt vragen. Deze kaart zorgt ervoor dat je gewoon kunt blijven in- en uitchecken, zelfs als je batterij leeg is. Dat kan veen ongemakkelijke situatie voorkomen, zoals het halverwege de reis uitvallen van je smartphone zodat je wel hebt ingecheckt, maar niet meer kunt uitchecken en zo de volle prijs moet betalen. Daarnaast heeft deze simkaart ook extra beveiliging voor NFC, zodat je de transacties veilig kunt maken.

Smart-OV App

De Smart-OV app helpt je met verschillende dingen. Naast het feit dat de app nodig is om in en uit te checken (hier hoeft de app trouwens niet voor te worden geopend) geeft het je ook veel handige informatie. Je kunt met de Smart-OV app bijvoorbeeld zien hoeveel saldo je nog hebt en hoeveel de reis heeft gekost. Het lost ook het probleem op waar vele reizigers met de OV-chipkaart over klagen: verwarring met het in- en uitchecken. Met het wisselen van vervoerder gaan sommige mensen nog wel eens de mist in en uitchecken wordt soms vergeten. Met de Smart-OV app kun je altijd zien waar je hebt in- en uitgecheckt, zodat je het direct ziet als je iets verkeerd hebt gedaan. Tot slot laat de app ook nog de laatste tien transacties zien die je gemaakt hebt.


Voordelen van Smart-OV

We noemden al dat het nieuwe in-en uitchecken verwarring helpt te voorkomen, maar dat is natuurlijk niet het enigste voordeel. Naast alle handige informatie die de app geeft, heeft een OV-chipkaart in je smartphone natuurlijk ook het voordeel dat je geen apart pasje meer nodig hebt. Aangezien de smartphone zo’n belangrijk iets is in ons dagelijks leven hebben we die toch al altijd op zak. De Smart-OV app zal ook worden aangevuld met station informatie. Tijdens de eerste proef moesten reizigers het nog doen met alleen de station codes, maar namen zullen worden toegevoegd.

Ook voor de OV-diensten heeft Smart-OV een voordeel. Het kan de hoeveelheid contant geld nog verder terugdringen, iets waar het personeel al jaren om vraagt. Smart-OV maakt reizen dus niet alleen makkelijker, maar ook veiliger! Daarnaast biedt het de bedrijven meer zekerheid dat toekomstige abonnementen echt persoonlijke blijven. Je OV-chipkaart kun je nog een keer uitlenen, maar je smartphone?

Kan ik meedoen met de Smart-OV proef?

De tweede Smart-OV proef zal beginnen met 10.000 reizigers. Om mee te kunnen doen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo werkt Smart-OV alleen nog maar met Android, omdat Apple zijn NFC simkaarten alleen met Apple Pay laat werken. Daarnaast wordt de proef in het begin alleen nog met KPN en Vodafone gedaan, maar meer providers zouden zich kunnen aansluiten. Ook moet je smartphone geschikt zijn voor de NFC technologie. Dit kun je controleren met deze (oude) lijst van Vodafone voor de eerste proef. Nieuwere high-end toestellen zijn hoogstwaarschijnlijk ook geschikt. Je bent zoals gezegd nog wel een gratis NFC simkaart nodig. Tot slot was het voor de eerste proef alleen mogelijk op saldo te reizen en moest je minimaal vier keer per week met het openbaar vervoer reizen om mee te mogen doen. Of deze criteria voor de 10.000 nieuwe testers ook geldt betwijfelen wij, gezien het aantal nieuwe proefpersonen die nodig zijn.

De toekomst van het openbaar vervoer

Smart-OV ziet er veelbelovend uit. De eerste test was positief ontvangen, al is het zeker nog een project in aanbouw. Het kan dan ook nog maanden, zo niet jaren, duren voordat Smart-OV voor elke smartphonegebruiker een optie is. Daarnaast wordt er ook nog steeds gewerkt aan in- en uitchecken met je bankpas. Welke van de twee de strijd uiteindelijk wint is nog maar afwachten, al lijkt de smartphone (die soms ook al de bankpas vervangt!) wel een flinke voorsprong te hebben. De toekomst zal het leren. Wij vinden Smart-OV in ieder geval een interessante ontwikkeling voor makkelijker reizen, iets dat altijd welkom is.

U kunt in de toekomst de website Smart-OV.nl in de gaten houden voor de laatste informatie.

Geef ons jouw mening

Verder lezen

Olympische Spelen Rio 2016: Handige Apps

De Olympische Spelen in Rio zijn in volle gang. TeamNL heeft al meerdere medailles, waaronder een gouden, en is op weg naar nog meer topprestaties op dit prestigieuze toernooi. De spelen zijn elke 4 jaar een groot evenement voor iedereen, sportliefhebber of niet. Om je te helpen optimaal van deze spelen te genieten, vind je in deze blog alles wat je moet weten om je smartphone te gebruiken om de spelen te volgen. Wat doen de verschillende apps? Welke kun je het beste gebruiken? GSMpunt vertelt het je.

Beste vijf hoesjes voor de Samsung Galaxy Note 7

Omdat Samsung opnieuw met een populaire uitvoering van de Galaxy Note komt, is het wel net zo handig om te weten wat de beste Samsung Galaxy Note 7 hoesjes zijn. Voor iedereen is het natuurlijk verschillend wat mooi of handig is. Daarom hebben wij vijf hoesjes uitgelicht die wij het beste vinden. Zo weet je welk hoesje wij daadwerkelijk het beste vinden voor de Samsung Galaxy Note 7.

De Samsung Galaxy Note 7, alles wat je moet weten!

Samsung heeft zijn een nieuwe versie van zijn bekende vlaggenschip aangekondigd met hun persconferentie in New York. De Samsung Galaxy Note 7. De Note 7 heeft veel nieuwe functies zoals de Iris scanner en is geheel waterdicht. Ook heeft de Note 7 een nieuw jasje gekregen met gecurved scherm en glazen achterkant. Net zoals zijn voorgangers loopt de Samsung Galaxy Note 7 op de nieuwste versie van Android.

Alles wat je moet weten over de iPhone 7 (Plus)!

September komt er al weer bijna aan en dat betekent een nieuwe iPhone. Het gerucht gaat dat de iPhone 7 op 16 september in de winkels ligt en in de eerste week van september wordt aangekondigd. Tijd dus om de balans op te maken: wat weten we tot nu toe? Wat kunnen we verwachten? Je leest het hier!

De Xiaomi Yi Action Camera, een goedkope GoPro

De Xiaomi Yi Action Camera is een compacte camera waarmee je Full-HD video’s kunt maken. Door het compacte design en goede kwaliteit video's is het net een GoPro voor een lagere prijs met meer functionaliteit. Met de Xiaomi Yi Action Camera kun je draadloos met Bluetooth of WiFi foto’s en video’s maken zonder de camera vast te houden. De camera is ideaal om activiteiten zoals sporten vast te leggen op video.

Nieuwste artikelen

Samsung komt met de opvolgers van de Galaxy S10 en de Galaxy Note 10

In januari en februari komen er veel nieuwe toestellen. Met name Samsung is erg actief als het gaat om het lanceren van nieuwe speeltjes. Na de Galaxy A51 en A71 komen ze eind januari ook nog eens met de Samsung Galaxy Note 10 Lite en de Galaxy S10 Lite. Dit zijn de goedkopere varianten van respectievelijk de Note 10 en de S10.

Alles over de nieuwe iPhone 11 Pro

Op 10 September 2019 heeft Apple de nieuwe iPhones gepresenteerd. Een paar dagen later, 13 september, zijn ze te bestellen en vanaf 20 september zijn ze daadwerkelijk beschikbaar. Qua design verschilt deze nieuwe iPhone niet veel van zijn voorganger, maar toch zijn er daadwerkelijk noemenswaardige verschillen tussen de iPhone 11 en de vorige iPhone. In dit artikel kun je de relevantste specs vinden van de opvolger van de iPhone XS, de iPhone 11 Pro.

Lees alles over nieuwe Samsung Galaxy Note 10 (Plus)

Gisteren heeft Samsung de nieuwe Galaxy Note 10-serie gepresenteerd in New York. Voor het eerst brengt Samsung een Note-serie in twee modellen uit. De Note 10 wordt net als zijn voorgangers een grote smartphone, met daarbij een extra grote Note 10 Plus variant. Bekijk hieronder een samenvatting van de Note 10 lancering.

Spullen die niet mogen ontbreken tijdens jouw schooljaar

Op school maak je veel gebruik van je telefoon, en vaak komt er ook een tablet aan te pas. Tijdens het schooljaar ben je vaak onderweg. Of je nu van huis naar school gaat of net andersom, bepaalde spullen zijn altijd welkom. Natuurlijk heb je de standaard schoolspullen nodig voor in je etui, zoals een pen, liniaal, potloden of een rekenmachine. Omdat je telefoon eigenlijk altijd wordt meegenomen naar school, zijn er genoeg accessoires die nuttig kunnen zijn op school of onderweg naar school. Om je schooljaar een stuk leuker te maken hebben wij een aantal producten op een rijtje gezet waarmee jij er weer volop tegenaan kunt.

Uitgelekt: Beelden van de Samsung Galaxy Note 10 en de Galaxy Note 10 Pro

Binnenkort worden de Galaxy Note 10 en de Note 10 Pro op de markt gebracht door Samsung. Ben je benieuwd hoe de camera en de telefoon eruit komt te zien? Hier vind je de eerste beelden al!

Cookies: Informatie Copyright © 2020 - GSMpunt B.V. E-mail:
Beoordelingen van GSMpunt.nl 9,5 uit 10 op basis van 1.030 beoordelingen