Inchecken met je Smartphone

|

Met je smartphone inchecken bij het openbaar vervoer. Nooit meer je OV-Chipkaart zoeken, minder pasjes op zak en eenvoudig controleren of je niet bent vergeten uit te checken. Voor 10.000 klanten van KPN en Vodafone wordt die gedachte dit jaar al de werkelijkheid.

Vandaag werd bekend gemaakt dat Smart-OV, het OV programma voor in- en uitchecken met je smartphone, dit jaar uitgebreid wordt getest. De test is afgelopen winter al getest door een klein groepje mensen, maar straks kunnen dus 10.000 reizigers deze dienst gaan proberen. Tijd dus voor een kleine uitleg.

Openbaar vervoer met je smartphone

Smart-OV is ontwikkeld door OV-chipkaart uitgever Translink. Met deze software kunt u in- en uitchecken zoals je dat doet met je OV-chipkaart, maar dan met je smartphone. Dit wordt gedaan doormiddel van NFC en een app. NFC is een manier om draadloos verbinding tussen apparaten te maken. Zo wordt het gebruikt om contactloos te betalen met een bankpas en ook smartphones gebruiken de technologie. NFC technologie in smartphones werkt al met verschillende NFC accessoires en daar komt nu dus contactloos betalen bij.

NFC Simkaart

Om Smart-OV te gebruiken ben je een speciale NFC simkaart nodig die je gratis aan kunt vragen. Deze kaart zorgt ervoor dat je gewoon kunt blijven in- en uitchecken, zelfs als je batterij leeg is. Dat kan veen ongemakkelijke situatie voorkomen, zoals het halverwege de reis uitvallen van je smartphone zodat je wel hebt ingecheckt, maar niet meer kunt uitchecken en zo de volle prijs moet betalen. Daarnaast heeft deze simkaart ook extra beveiliging voor NFC, zodat je de transacties veilig kunt maken.

Smart-OV App

De Smart-OV app helpt je met verschillende dingen. Naast het feit dat de app nodig is om in en uit te checken (hier hoeft de app trouwens niet voor te worden geopend) geeft het je ook veel handige informatie. Je kunt met de Smart-OV app bijvoorbeeld zien hoeveel saldo je nog hebt en hoeveel de reis heeft gekost. Het lost ook het probleem op waar vele reizigers met de OV-chipkaart over klagen: verwarring met het in- en uitchecken. Met het wisselen van vervoerder gaan sommige mensen nog wel eens de mist in en uitchecken wordt soms vergeten. Met de Smart-OV app kun je altijd zien waar je hebt in- en uitgecheckt, zodat je het direct ziet als je iets verkeerd hebt gedaan. Tot slot laat de app ook nog de laatste tien transacties zien die je gemaakt hebt.


Voordelen van Smart-OV

We noemden al dat het nieuwe in-en uitchecken verwarring helpt te voorkomen, maar dat is natuurlijk niet het enigste voordeel. Naast alle handige informatie die de app geeft, heeft een OV-chipkaart in je smartphone natuurlijk ook het voordeel dat je geen apart pasje meer nodig hebt. Aangezien de smartphone zo’n belangrijk iets is in ons dagelijks leven hebben we die toch al altijd op zak. De Smart-OV app zal ook worden aangevuld met station informatie. Tijdens de eerste proef moesten reizigers het nog doen met alleen de station codes, maar namen zullen worden toegevoegd.

Ook voor de OV-diensten heeft Smart-OV een voordeel. Het kan de hoeveelheid contant geld nog verder terugdringen, iets waar het personeel al jaren om vraagt. Smart-OV maakt reizen dus niet alleen makkelijker, maar ook veiliger! Daarnaast biedt het de bedrijven meer zekerheid dat toekomstige abonnementen echt persoonlijke blijven. Je OV-chipkaart kun je nog een keer uitlenen, maar je smartphone?

Kan ik meedoen met de Smart-OV proef?

De tweede Smart-OV proef zal beginnen met 10.000 reizigers. Om mee te kunnen doen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo werkt Smart-OV alleen nog maar met Android, omdat Apple zijn NFC simkaarten alleen met Apple Pay laat werken. Daarnaast wordt de proef in het begin alleen nog met KPN en Vodafone gedaan, maar meer providers zouden zich kunnen aansluiten. Ook moet je smartphone geschikt zijn voor de NFC technologie. Dit kun je controleren met deze (oude) lijst van Vodafone voor de eerste proef. Nieuwere high-end toestellen zijn hoogstwaarschijnlijk ook geschikt. Je bent zoals gezegd nog wel een gratis NFC simkaart nodig. Tot slot was het voor de eerste proef alleen mogelijk op saldo te reizen en moest je minimaal vier keer per week met het openbaar vervoer reizen om mee te mogen doen. Of deze criteria voor de 10.000 nieuwe testers ook geldt betwijfelen wij, gezien het aantal nieuwe proefpersonen die nodig zijn.

De toekomst van het openbaar vervoer

Smart-OV ziet er veelbelovend uit. De eerste test was positief ontvangen, al is het zeker nog een project in aanbouw. Het kan dan ook nog maanden, zo niet jaren, duren voordat Smart-OV voor elke smartphonegebruiker een optie is. Daarnaast wordt er ook nog steeds gewerkt aan in- en uitchecken met je bankpas. Welke van de twee de strijd uiteindelijk wint is nog maar afwachten, al lijkt de smartphone (die soms ook al de bankpas vervangt!) wel een flinke voorsprong te hebben. De toekomst zal het leren. Wij vinden Smart-OV in ieder geval een interessante ontwikkeling voor makkelijker reizen, iets dat altijd welkom is.

U kunt in de toekomst de website Smart-OV.nl in de gaten houden voor de laatste informatie.

Geef ons jouw mening

Verder lezen

Olympische Spelen Rio 2016: Handige Apps

De Olympische Spelen in Rio zijn in volle gang. TeamNL heeft al meerdere medailles, waaronder een gouden, en is op weg naar nog meer topprestaties op dit prestigieuze toernooi. De spelen zijn elke 4 jaar een groot evenement voor iedereen, sportliefhebber of niet. Om je te helpen optimaal van deze spelen te genieten, vind je in deze blog alles wat je moet weten om je smartphone te gebruiken om de spelen te volgen. Wat doen de verschillende apps? Welke kun je het beste gebruiken? GSMpunt vertelt het je.

Beste vijf hoesjes voor de Samsung Galaxy Note 7

Omdat Samsung opnieuw met een populaire uitvoering van de Galaxy Note komt, is het wel net zo handig om te weten wat de beste Samsung Galaxy Note 7 hoesjes zijn. Voor iedereen is het natuurlijk verschillend wat mooi of handig is. Daarom hebben wij vijf hoesjes uitgelicht die wij het beste vinden. Zo weet je welk hoesje wij daadwerkelijk het beste vinden voor de Samsung Galaxy Note 7.

De Samsung Galaxy Note 7, alles wat je moet weten!

Samsung heeft zijn een nieuwe versie van zijn bekende vlaggenschip aangekondigd met hun persconferentie in New York. De Samsung Galaxy Note 7. De Note 7 heeft veel nieuwe functies zoals de Iris scanner en is geheel waterdicht. Ook heeft de Note 7 een nieuw jasje gekregen met gecurved scherm en glazen achterkant. Net zoals zijn voorgangers loopt de Samsung Galaxy Note 7 op de nieuwste versie van Android.

Alles wat je moet weten over de iPhone 7 (Plus)!

September komt er al weer bijna aan en dat betekent een nieuwe iPhone. Het gerucht gaat dat de iPhone 7 op 16 september in de winkels ligt en in de eerste week van september wordt aangekondigd. Tijd dus om de balans op te maken: wat weten we tot nu toe? Wat kunnen we verwachten? Je leest het hier!

De Xiaomi Yi Action Camera, een goedkope GoPro

De Xiaomi Yi Action Camera is een compacte camera waarmee je Full-HD video’s kunt maken. Door het compacte design en goede kwaliteit video's is het net een GoPro voor een lagere prijs met meer functionaliteit. Met de Xiaomi Yi Action Camera kun je draadloos met Bluetooth of WiFi foto’s en video’s maken zonder de camera vast te houden. De camera is ideaal om activiteiten zoals sporten vast te leggen op video.

Nieuwste artikelen

TOP 5 | De beste producten voor jouw thuiswerkuitrusting op een rij!

Tijden veranderen. Zo veranderd ook de manier waarop we werken. We leven in een tijd waarin onze vrijheid beperkt is en we niet meer kunnen gaan en staan waar we maar willen. Zo kunnen we niet meer met z’n allen tegelijkertijd op kantoor werken, maar zijn we genoodzaakt om waar mogelijk zoveel mogelijk thuis te werken. Dat is misschien best wel even wennen, maar met de juiste uitrusting went ook het thuiswerken vanzelf. Maak het jezelf dus gemakkelijk en bekijk hier onze top 5 accessoires voor jouw ideale thuiswerkuitrusting!

Top 10 | De beste iPhone 12 hoesjes op een rij!

Ze hebben langer op zich laten wachten dan we gewend zijn, maar de nieuwe iPhones van 2020 zijn verkrijgbaar! De vier toestellen uit de iPhone 12-serie van Apple hebben o.a. een nieuw design, verbeterde camera’s en grotere OLED-displays. Dit wil je natuurlijk allemaal zo goed mogelijk beschermen met een telefoonhoesje. Daarom lees je in deze blog wat de beste hoesjes zijn voor jouw iPhone 12!

Alles wat je moet weten over de nieuwe iPhone 12-Serie van Apple

Op dinsdag 15 september stond het jaarlijkse Special Event van Apple op het programma, dé grote presentatie waarin Apple ieder jaar de nieuwste producten lanceert. Helaas lieten de nieuwe iPhones van 2020 nog even op zich wachten. Tijd om het eens te hebben over deze nieuwe iPhones 12! In deze blog lees je alles wat je moet weten en wat wij verwachten over en van de iPhone 12!

De nieuwe Pixel 5 is eindelijk hier!

Gisteren was het dan eindelijk zo ver. De presentatie van de nieuwe Google Pixel 5! Deze nieuwe Pixel 5 is over twee weken al leverbaar in Duitsland, maar zal officieel niet in de Benelux beschikbaar zijn. Ontdek alles over deze nieuwe telefoon.

Wat is een FM Transmitter? Lees er hier alles over!

Je herkent het vast wel, je hebt een (gedateerde) auto die niet beschikt over een autoradio met bluetooth verbinding of een andere poort waarmee jij je telefoon kunt verbinden. Vervelend als je na een drukke werkdag niet je eigen muziek kan luisteren op de terugweg naar huis. Gelukkig is daar iets op bedacht, namelijk de FM transmitter! We gaan in dit blog dieper in op de handige oplossing en leggen precies uit hoe de FM transmitter werkt, welke soorten er zijn en welke transmitter je moet kiezen die voor jou geschikt is.

Cookies: Informatie Copyright © 2020 - GSMpunt B.V. E-mail: info@gsmpunt.nl
Beoordelingen van GSMpunt.nl 9,5 uit 10 op basis van 1.030 beoordelingen