Hoe werkt het draadloos opladen precies?
Draadloos opladen wordt steeds populairder vanwege het gebruiksgemak. Je hoeft je smartphone alleen maar op een oplaadpad te leggen en de batterij wordt automatisch opgeladen zonder gedoe met kabels. De meeste nieuwe smartphones ondersteunen Qi-technologie, de technologie voor draadloos opladen. Heb je een ouder model dat deze technologie niet ondersteunt? Geen zorgen, er zijn speciale oplossingen beschikbaar om dit probleem te verhelpen. Meer hierover lees je in ons artikel over de oplossing voor telefoons die geen draadloos opladen ondersteunen.
- Wat is draadloos opladen en hoe werkt het?
- Welke smartphones ondersteunen draadloos opladen?
- Verschillende soorten draadloze opladers
- Veelgestelde vragen over draadloos laden
Wat is draadloos opladen en hoe werkt het?
Draadloos opladen werkt door middel van inductie. Hierbij wordt elektrische energie magnetisch overgebracht naar je telefoon. Deze technologie bestaat al sinds 2008, maar is de laatste jaren steeds populairder geworden. Bij inductief opladen zet de oplaadpad stroom om in een magnetisch veld, dat wordt opgevangen door de spoel in je telefoon.
Vraag je je af of draadloos opladen werkt met een hoesje? De meeste hoesjes zijn hier tegenwoordig compatibel mee, zolang ze niet te dik zijn of van metaal gemaakt.
Welke smartphones ondersteunen draadloos opladen?
Bijna alle moderne smartphones, van zowel grote merken als minder bekende, ondersteunen draadloos opladen. Dit geldt voor zowel Android-telefoons als iPhones. De meeste nieuwe toestellen hebben deze functie standaard ingebouwd. Om er zeker van te zijn of jouw specifieke telefoon draadloos opladen ondersteunt, raden we je aan om onze draadloze opladers pagina te bezoeken. Op deze pagina kun je jouw toestel in de zoekbalk invullen om te zien welke opladers er beschikbaar zijn voor jouw toestel.
Verschillende soorten draadloze opladers
Er zijn verschillende soorten draadloze opladers op de markt, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hier zijn de meest voorkomende typen:
- Standaard draadloze opladers (3-10W): Deze draadloze laders bieden een basis oplaadsnelheid. Ook zie je vaak een lagere wattage bij bijvoorbeeld smartwatch opladers.
- Draadloze snelladers (10-20W): Als je een snellere oplaad ervaring wilt, zijn draadloze snelladers de beste keuze. Ze bieden een hogere output waardoor jouw smartphone sneller vol is.
- Ingebouwde draadloze opladers: Het is tegenwoordig mogelijk om draadloze laders te vinden die zijn ingebouwd in bijvoorbeeld een meubel of houder. Wil je onderweg je telefoon draadloos kunnen opladen? Bekijk dan onze artikel over de beste draadloze opladers voor in de auto. Hiermee laad je je telefoon gemakkelijk op tijdens het rijden, zonder gedoe met kabels.
- MagSafe opladers: Veel mensen zullen het begrip MagSafe al weleens gehoord hebben, maar wat is MagSafe? MagSafe is een magnetische technologie die door Apple is ontwikkeld. Dit betekent dat de MagSafe oplader door magneten aan de telefoon bevestigd kan worden.
- Draadloze powerbanks: Wil jij jouw telefoon onderweg opladen? Dan zijn powerbanks met draadloos opladen de perfecte oplossing voor jou.
Er zijn verschillende redenen om een powerbank aan te schaffen. Powerbanks zijn de perfecte gadget voor mensen die veel onderweg zijn.
Voor- en nadelen van een draadloze oplader
- Geen kabels: Je hoeft geen kabels meer aan te sluiten, wat het opladen veel eenvoudiger maakt.
- Gebruiksgemak: Leg je telefoon simpelweg op de lader en het opladen begint automatisch.
- Minder slijtage: Doordat je de laadpoort niet gebruikt, slijt deze minder snel.
- Beperkte mobiliteit: Je kunt je telefoon lastig gebruiken terwijl deze op de lader ligt, tenzij je bijvoorbeeld een stand of MagSafe gebruikt.
- Stroomvoorziening: De draadloze oplader moet nog steeds op een stopcontact worden aangesloten, dus het is niet volledig draadloos.
Meerdere apparaten tegelijk draadloos opladen
Heb jij naast een smartphone die je wilt opladen ook oordopjes en een smartwatch? Dan raden wij aan om een draadloze oplader met meerdere oplaadpunten te bestellen.
Veelgestelde vragen over draadloos laden
1. Werkt draadloos opladen met een hoesje om mijn telefoon?
Ja, draadloos opladen werkt meestal prima met een hoesje om je telefoon, zolang het hoesje niet te dik is of gemaakt is van metaal. Wil je meer weten? Lees ons artikel over draadloos opladen met een hoesje voor een volledige uitleg en tips.
2. Wat moet ik doen als mijn telefoon geen draadloos opladen ondersteunt?
Als je telefoon geen ingebouwde Qi-technologie heeft, zijn er oplossingen zoals speciale hoesjes of adapters om draadloos opladen mogelijk te maken. Meer hierover lees je in ons artikel over de oplossing voor telefoons zonder draadloos opladen.
3. Is draadloos opladen sneller dan bedraad opladen?
Nee, over het algemeen is draadloos opladen trager dan bedraad opladen, vooral bij standaard 5W-opladers. Met draadloze snelladers van 10W tot 15W kan de oplaadsnelheid toenemen, maar bedraad opladen blijft meestal de snelste optie.
4. Hoe ver kan mijn telefoon van de draadloze oplader verwijderd zijn?
Voor standaard draadloos opladen moet je telefoon op of zeer dicht bij de oplaadpad liggen, meestal binnen een bereik van enkele millimeters. Ontwikkelingen zoals opladen via radiogolven kunnen in de toekomst meer afstand mogelijk maken.
5. Kan ik meerdere apparaten tegelijk draadloos opladen?
Ja, er zijn dual draadloze opladers waarmee je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen. Deze zijn handig voor huishoudens of werkplekken met meerdere telefoons of oplaadbare apparaten.
6. Wat is de beste draadloze oplader voor in de auto?
Er zijn verschillende draadloze opladers speciaal ontworpen voor in de auto. Deze zijn ideaal om je telefoon op te laden terwijl je rijdt. Bekijk onze aanbevelingen in ons artikel over de beste draadloze opladers voor in de auto.