Hoe moet je AirPods schoonmaken? Bekijk ons stappenplan!
Ben jij ook zo trots op je AirPods? Dat kunnen we heel goed begrijpen. Want ze zitten lekker in de oren en er komt ook nog eens fantastisch geluid uit. Je gebruikt ze waarschijnlijk dagelijks bij het sporten, bij een video-call, als je op straat fietst of gewoon lekker als je op de bank zit. Grote kans dat je AirPods na loop van tijd vies zijn geworden. Mede omdat AirPods alleen in het wit verkrijgbaar zijn vallen viezigheden sneller op.
Vuil in je AirPods zorgen voor mindere audio prestaties. Zo hebben AirPods gebruikers last van mindere bass en een zachter volume. Als je de AirPods nooit schoonmaakt, dan zal het vuil (bijvoorbeeld oorsmeer) in de AirPods zich opstapelen en daardoor wordt het geluid geblokt.
Eerder schreven we al een blog over hoe je het beste telefoonhoesjes schoon kunt maken, nu zijn de AirPods aan de beurt. We leggen in dit blog stap voor stap uit hoe je AirPods het beste schoon kunt maken. We hebben meerdere manieren in het blog opgenomen. We raden altijd de Apple manier aan, maar als deze niet werkt, dan pas raden we onze alternatieve manieren aan. Het blog is opgedeeld in twee stukken. Het eerste deel neemt je mee om de AirPods schoon te maken, het tweede deel neemt je mee om het doosje (oplaadcase) van de AirPods schoon te maken. Dit doen we aan de hand van tekst en een schoonmaak video.
Al deze tips werken zowel voor de AirPods en de AirPods Pro. Daarnaast werken al deze stappen voor de AirPods (Pro) 1 en de AirPods (Pro) 2. We raden om het volledige blog rustig door te lezen, zodat je exact weet wat je wel en niet moet doen.
Overzicht van het schoonmaken van de AirPods
- Voordat je begint met het schoonmaken van je AirPods
- Hoe maak je AirPods schoon?
- De oplaadcase van de AirPods schoonmaken
- Apple's manier om het AirPods doosje schoon te maken
- Met een wattenstaafje of een Poster Buddy
- Tandenstoker voor de Lightning poort
- AirPods Oplaadcase hoesjes
- Dingen die je niet moet doen om je AirPods schoon te maken
- Maak je AirPods regelmatig schoon
Voordat je begint met het schoonmaken van je AirPods
Voordat je begint met het schoonmaken van de AirPods is het belangrijk om een aantal dingen te weten. Hieronder sommen we ze je even voor je op.
- AirPods is een elektronisch apparaat. Zorg er daarom voor dat je ze nooit onder water houdt. Zorg ervoor dat er geen vloeistof in de speakers of andere openingen terecht komt.
- Gebruik geen scherpe voorwerpen of schurende materialen om de AirPods schoon te maken.
- Je kunt de AirPods schoonmaken met de volgende hulpmiddelen:
- Zachte tandenborstel
- Wattenstaafje
- Een microvezel (zacht en pluisvrij) doek. Je kunt ook eventueel een brillendoekje gebruiken.
- Poster buddy (soort van kneedgum)
- Een tandenstoker kun je eventueel gebruiken als het met de eerder benoemde voorwerpen niet werkt, maar hier moet je mee oppassen omdat je iets kunt beschadigen.
Hoe maak je de AirPods schoon?
Als je alle benodigdheden bij elkaar hebt geraapt dan kunnen we starten met het schoonmaken van de AirPods. Er zijn meerdere manieren om je AirPods schoon te maken, dus per manier hebben we de juiste stappen neergezet.
Manier 1: AirPods schoonmaken aangeraden door Apple
Apple herinnert je eraan dat je de AirPods (Pro) nooit onder water mag houden. Daarnaast waarschuwen ze je voor zeep, shampoo, parfum en andere wasmiddelen. Ze raden een zachte, droge, pluisvrije doek aan om de buitenkant van de AirPods schoon te maken. Als je een schoonmaakdoekje met 70% isoprylalchol of desinfecterende Clorox schoonmaakdoekjes gebruikt, mag je daarmee het buiten oppervlak van je AirPods voorzichtig afvegen. Let op; gebruik geen bleekmiddel en zorg dat er geen vocht in de openingen terechtkomt. Daarnaast raden ze een wattenstaafje aan om oorsmeer uit het luidsprekergaas te verwijderen. Je kunt voorzichtig met het wattenstaafje over het oorsmeer dat in de luidspreker holte zit heen gaan.
AirPods Pro
De AirPods Pro zijn voorzien van oorkussentjes dat zorgt voor een perfecte pasvorm. De oorkussentjes kun je van de AirPods Pro verwijderen en omspoelen in water, maar dan zonder zeep of andere schoonmaakmiddelen. Maak ze schoon en laat ze volledig drogen voordat je de zogenaamde ‘ear tips’ er weer opzet.
Onze ervaring
We hebben de Apple-methode getest en het wattenstaafje gebruikt, alleen bepaald vuil zakte steeds dieper weg. Vervolgens hebben we een oude tandenborstel gebruikt om het grote vuil te verwijderen, maar dit had niet echt vele betere resultaten. Los van het feit dat het bij ons niet heel goed heeft gewerkt, kan deze methode natuurlijk wel voor andere mensen werken. Dit is ook afhankelijk hoe ‘vies’ je AirPods zijn.
Apple heeft de stappen zo opgesteld dat ze zeker weten dat je de AirPods niet zult beschadigen. Echter kan deze handleiding er ook voor zorgen dat je AirPods ook niet volledig schoon zijn gemaakt. Kort samengevat zijn dit de stappen die je volgens Apple moet doorlopen:
- Haal de AirPods uit de oplaadcase
- Maak de buitenkant van de AirPods schoon met een microvezel pluisvrije doek. Deze worden standaard meegeleverd als je bijvoorbeeld een screenprotector hebt aangeschaft.
- Maak met het droge wattenstaafje het luidsprekergaas schoon. Zorg daarbij ook voor dat je de andere openingen schoonmaakt. Bovenop en an de zijkanten zitten namelijk ook luidsprekertjes. Tenslotte is er ook nog een opening voor de microfoon. Waarschijnlijk zitten in alle openingen vuil.
Alternatieve manier: Houten tandenstoker
De luidspreker is het meest gevoelige onderdeel van de AirPods en hebben daarom ook de meeste zorg nodig. Zorg er daarom voor dat je niet te veel druk uitoefent op het luidsprekergaas. Hierdoor kan het vuil dieper in het oordopje worden geduwd en kan het luidsprekergaas zelfs helemaal loskomen, dat wil je natuurlijk voorkomen.
Probeer eerst de manier van Apple op te volgen met een wattenstaafje. Als dat niet lukt, dan raden we een houten tandenstoker aan. Een tandenstoker is puntig genoeg om makkelijk bij het vuil te komen. Daarnaast is het veel veiliger dan een scherp metalen voorwerp.
Gebruik de punt om het vuil geleidelijk uit het luidspreker gaas te schrapen. Nogmaals, zorg ervoor dat je niet te hard drukt. Maar door rustig met het puntje over het vuil heen te schrapen zal het vuil een beetje los moeten komen.
- Probeer eerst met een wattenstaafje het vuil uit het luidsprekergaasje te halen.
- Lukt het niet met een wattenstaafje? Probeer dan heel rustig met een houten tandenstoker het vuil eruit te schrapen, zodat het iets loskomt.
Alternatieve manier: Poster buddy (soort van kneedgum)
Is alle viezigheid na de bovenstaande stappen nog niet uit de luidspreker verwijderd? Dan raden we aan om een poster buddy of kneedgum te gebruiken. Een posterbuddy gebruik je normaliter om iets aan de muur te bevestigen, maar werkt ook ideaal om stof of andere viezigheid te verwijderen. Een poster buddy is heel flexibel materiaal. Maar let wel goed op dat er geen stukjes in je luidspreker terecht komt. Wellicht kun je voor de zekerheid twee poster buddy’s op elkaar plakken zodat je voldoende oppervlak hebt en dat het materiaal niet vast kan komen te zitten in de luidspreker.
Pak een poster buddy. Warm het een beetje op met je handen. Vervolgens stop je de poster buddy in de holte van de AirPods luidspreker. Dit proces kun je een aantal keer herhalen. Als het goed is moet nu de viezigheid aan de poster buddy zitten en is je luidspreker schoon gemaakt.
- Pak een poster buddy, maak het warm, stop het vervolgens in de holte van de AirPods luidspreker en zorg ervoor dat het vuil aan de poster buddy blijft kleven. Dit proces kun je een paar keer herhalen.
In de onderstaande video worden de alternatieve schoonmaak manieren uitgelegd (houten tandenstoker en poster buddy (vanaf 2:01 en tekst gaat door onder de video)
De oplaadcase van de AirPods schoonmaken
Hopelijk hebben de bovenstaande stappen ervoor gezorgd dat je AirPods (Pro) er weer helemaal als nieuw uit zien. We zien ook dat de oplaadcase veel vuil aantrekt. Vooral aan de randen en de uitsparing waar de AirPods inzitten zie je al snel vieze randjes ontstaan. De hoogste tijd om deze ook even schoon te maken! Bekijk hieronder onze tips.
Manier 1: AirPods doosje schoonmaken op de manier van Apple
Apple raadt je aan om de oplaadcase schoon te maken met een zachte, droge, plusvrije doek. Je kunt de doek nog een beetje vochtig maken met alcohol, maar zorg er voordat er geen vloeistof in de poorten komen. Daarnaast raden ze aan om een droge, zachte borstel te gebruiken. Denk hierbij aan een oude tandenborstel. Tenslotte geven ze aan om niets in de oplaadpoorten te steken zodat je metalen contacten niet worden beschadigd.
Manier 2: Met een wattenstaafje of poster Buddy
Je zult waarschijnlijk merken dat je met de borstel en het doek net niet bij alle hoekjes kunt komen van de oplaadcase. Probeer het dan vervolgens met een wattenstaafje. Spray iets alcohol op het wattenstaafje (spray nooit direct alcohol in de case!!). Vervolgens kun je met het wattenstaafje makkelijk in alle hoekjes komen.
In de holtes van de oplaadcase waar je de AirPods mee oplaadt zitten metalen oplaad pinnetjes. Deze pinnetjes zorgen ervoor dat je AirPods worden opgeladen. Je wilt natuurlijk niet dat deze worden beschadigd, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je deze holtes ook goed wilt schoonmaken. Je kunt dit gebied schoonmaken met een droge wattenstaaf. Maar wees voorzichtig en zet vooral niet te veel druk op de pinnetjes.
Wil dit niet lukken? Of heb je geen wattenstaafjes in huis? Kijk dan of je poster buddy’s in huis hebt. Met dit flexibele materiaal kan je in alle hoekjes komen. Maar zorg er wel voor dat je de poster buddy in alle tijden kan verwijderen. Wil je meer weten over deze methode? Zoek dan op YouTube op “Fun tak AirPods”.
Tandenstoker voor de lightning poort
Als het goed is kun je met de bovenstaande methoden de buitenkant en de binnenzijde van de AirPods case schoonmaken. Echter heb je aan de onderkant of aan de achterkant nog een lightning poort. Grote kans dat hier ook viezigheid in is gekomen. Deze poort kun je schoonmaken met een houten tandenstoker. Maar let er ook hier weer bij op dat je niet teveel druk zet, want in deze poort zitten ook oplaadpinnetjes.
AirPods Oplaadcase hoesjes
Wist je dat er ook specifieke hoesjes op de markt zijn gebracht om je AirPods oplaadcase te beschermen tegen de buitenwereld? Denk aan krassen, vallen of andere stoten. Daarnaast kun je de oplaadcase omtoveren naar jouw specifieke smaak. Ze zijn in verschillende kleuren zoals roze, blauw, zwart. Daarnaast zie je ook dat AirPods hoesjes met een marmeren print trendy zijn. Al onze AirPods hoesjes vind je in onze webshop.
Dingen die je niet moet doen om je AirPods schoon te maken!
Je kunt met heel veel verschillende dingen je AirPods schoon maken. Maar het allerbelangrijkste is dat je voorzichtig bent. Pas voornamelijk op met water en andere vloeistoffen. Daarnaast zie je soms dat mensen perslucht willen gebruiken, vooral rond het luidsprekergaas en de oplaadpoort. Doe dit niet! Lucht met hoge snelheid kan componenten beschadigen en Apple waarschuwt klanten om het niet te gebruiken om hun producten schoon te maken. Een waargeschuwd mens telt voor twee!
Maak je AirPods regelmatig schoon!
Je ziet dat veel gebruikers de AirPods één keer in het jaar schoonmaken. Als je de AirPods vaak gebruikt, dan raden we aan om minimaal één keer de AirPods in het kwartaal schoon te maken. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat het veel moeilijker is om alle vuil van één jaar uit de AirPods te halen. Als je de AirPods maandelijks schoonmaakt, dan zal je dit op den duur veel tijd besparen. Daarnaast hou je de AirPods natuurlijk veel mooier en frisser!