Telefoon gebruiken in het vliegtuig, je leest er hier alles over!
Je kent het wel, je gaat op reis met het vliegtuig en wil graag gebruik maken van je mobiele apparaten gedurende vlucht. Het is dan wel handig dat je precies weet welke regels er allemaal zijn en welke functies je wel of niet mag gebruiken. Daarnaast is het handig om te weten of je gebruik kunt maken van het wi-fi of andere internet netwerken in het vliegtuig. Alles wat je moet weten over je telefoon in combinatie met een vliegreis lees je meer over in dit blog.
Goed voorbereiden op de vliegreis!
Voordat je op reis gaat moet je er natuurlijk voor zorgen dat je goed bent voorbereid. Het is belangrijk dat je de juiste apps hebt gedownload zodat jij je niet hoeft te vervelen op zo'n reisdag. Daarnaast zijn er handige telefoonaccessoires die niet mogen ontbreken tijdens de vlucht. We hieronder dieper in op deze onderwerpen.
Download de juiste (offline) apps en online bestanden
De smartphone of tablet een ideaal vermakingsmiddel. Op het vliegveld en in het vliegtuig heb je geen goede internet of wifi verbinding. Daarom is is het handig om je films en series van te voren thuis te downloaden zodat je deze zonder storingen of haperingen op de reisdag kan bekijken. Bij de populaire website Netflix is dit bij de meeste films en series mogelijk.
Daarnaast is het ook fijn om even muziek te luisteren. Je kunt gehele afspeellijsten en albums thuis al downloaden. Als je dan in het vliegveld zit dan kan je deze zonder problemen beluisteren.
Overigens zijn e-books ook steeds populairder geworden. Zorg ervoor dat je de juiste e-book app en de e-books op je tablet of smartphone hebt gezet wanneer je op vliegreis gaat.
Tenslotte zijn spelletjes ook goed voor de verveling. Zorg ervoor dat je deze spelletjes ook offline (zonder internet of wi-if) kan spelen. Bij bepaalde apps is het noodzakelijk dat je internet hebt. Dus het zou zonde zijn als je in het vliegtuig er achter komt dat je de game niet kan spelen. In de App Store en Google Play staan meer dan genoeg leuke apps waarmee jij de tijd kan doden of lekker kan ontspannen!
Handige telefoonaccessoires die je niet mag vergeten tijdens je vliegreis
Bepaalde telefoonaccessoires zorgen er voor dat je optimaal kunt genieten van je toestel tijdens de reis. We hebben ze hieronder voor je uitgelicht.
Powerbank
Alle belangrijke vakantie en vliegbestanden staan op je smartphone. Daarnaast wil je altijd bereikbaar blijven voor je medereizigers. Het is daarom van belang dat je telefoon nooit zonder stroom komt te zitten. Zorg ervoor dat je powerbank is opgeladen. Je kunt hem dan altijd gebruiken wanneer het van toepassing is. Je leest hier alles over de beste powerbanks van dit moment.
Oplader
Neem je oplader mee in de handbagage. Op sommige vliegvelden zijn er stopcontacten aanwezig. Met behulp van de oplader kun jij je smartphone of powerbank opladen. Je hebt hierdoor altijd een volle accu en kan daardoor zolang mogelijk genieten van je device!
Oordopjes
Een vliegdag bestaat voornamelijk uit zitten en wachten. Het is daarom belangrijk dat je zoveel mogelijk bij je hebt tegen de verveling. Met behulp van oordopjes kun je genieten van je favoriete muziek.
Samsung Smart Tags
Je wilt natuurlijk niks kwijt raken wanneer je gaat vliegen. Met behulp van een Smart Tag heb je altijd zicht op de belangrijkste spullen. Met behulp van Bluetooth kun je precies zien waar de spullen zich bevinden. Het is altijd spannend wanneer je koffer nog steeds niet op de band ligt. Met dit product weet je zeker of je koffer mee is gekomen naar je vakantiebestemming. Lees hier alles over de Samsung Smart Tags.
Geheugenkaart of USB - C Stick
Tijdens een vliegvakantie maak je veel gebruik van je smartphone. Je hebt offline bestanden gedownload en maakt veel verschillende foto's. Helaas kost dit ook veel opslaggeheugen. Zorg ervoor dat je op vakantie niet de melding: "Opslaggeheugen vol" krijgt. Check voordat je weggaat nog even hoeveel geheugen je over hebt. Zit je krap in het geheugen? Dan kan je eventueel een USB - C stick of een geheugenkaart aanschaffen.
Telefoon statief of Selfie Stick
We maken steeds meer foto's met onze smartphones. Een scheef gemaakte foto is één van de meest gemaakte fout. Met behulp van een telefoonstatief of Selfie stick kun je vele mooiere foto's maken. Vooral op vakantie maken we veel foto's met onze smartphone. Lees in ons blog hoe je het beste een foto kunt maken met je smartphone.
Moet ik mijn vliegticket uitprinten?
Dit is afhankelijk van de vliegvelden waar je gebruik van maakt. Bij de meeste vliegvelden is het niet verplicht om je vliegticket uit te printen. Bij enkele vluchthavens wil het incheck personeel nog wel de geprinte ticket zien. Bij het inchecken krijg je een boardingpass, deze kun je tegenwoordig in je smartphone opslaan waardoor je de tickets niet kan kwijt raken.
Zitten er barsten in je scherm? Dan kan het zijn dat de scanner de vliegticket niet pakt. Zorg er daarnaast voor dat je de helderheid van het scherm hoog hebt staan zodat de code makkelijk te scannen is.
Je smartphone gebruiken tijdens de vliegreis
Mobiele telefoons en elektronische apparaten zoals smartwatches, koptelefoons, powerbanks enzovoorts mogen tijdens de vlucht aan blijven tenzij de luchtvaartmaatschappij heeft onderzocht welke of de elektronische apparaten de systemen niet storen. Elektronische apparaten met een vliegtuigstand moeten wel op vliegtuigstand staan, bijna alle moderne apparaten met een beeldscherm hebben een vliegtuigmodus functie!
Informatie over de vliegtuigmodus
Je Mobiele telefoon mag dus aanblijven tijdens de vlucht met vliegtuig stand. Vliegtuig stand is een modus op je telefoon die er voor zorgt dat bepaalde functies worden onderbroken en zal je altijd aan moeten hebben in het vliegtuig. Wij mensen gaan er tegenwoordig eigenlijk van te voren al vanuit dat je je mobiele telefoon op vliegtuigstand moet zetten vanwege storingen en stralingen, maar dit blijkt echter niet de reden te zijn verteld een piloot op een forum.
Het aanzetten van mobiele apparaten heeft niets te maken met straling, maar met het storen van het boordsysteem. Als mobiele apparaten niet worden uitgeschakeld hoort de piloot een ruis op zijn radio, dit vormt in principe geen bedreiging voor de veiligheid, maar het is voor de piloot wel erg vervelend, toch waarschuwt de piloot: ‘stel je voor dat ik last heb van een ruis tijdens informatie op een cruciaal moment van het controlecentrum kan dit wel vervolgen hebben’. De piloot gaat er wel van uit dat passagiers hun mobiele telefoon altijd netjes op vliegtuigstand zetten.
Wanneer moet je vliegtuigstand in het vliegtuig aanzetten?
Sinds 2014 is het in de EU niet meer verboden om elektronische apparaten te gebruiken in het vliegtuig. Om storingen en ruizen te voorkomen is het wel de bedoeling om de apparaten op vliegtuigstand te zetten, dit moet sowieso tijdens het opstijgen en landen. Luchtvaartmaatschappijen bepalen nu zelf hoe ze hier mee omgaan, wel hebben alle Europese luchtvaartmaatschappijen zo’n beetje hetzelfde beleid. Alle verbindingen (GSM, Bluetooth, WIFI) moeten uit omdat meerdere telefoons bij elkaar daar eventueel gevaarlijke storingen/ruizen kunnen veroorzaken. Het beleid ziet er ongeveer zo uit:
- Elektronische apparaten mogen aanblijven als ze in vliegtuigmodus staan.
- Laptops moeten worden opgeborgen tijdens het taxiën, opstijgen en landen.
Je smartphone in vliegtuigmodus zetten doe je zo
Hieronder leggen we exact uit hoe je de smartphone in vliegtuigstand kan zetten. We hebben onderscheid gemaakt tussen iOS en Android devices.
Apple
Open het bedieningspaneel op je iPhone of iPad en tik vervolgens op de knop ‘vliegtuigstand’. Op een Apple Watch houd je de vinger ingedrukt op de onderkant van het scherm tot dat je het bedieningspaneel ziet, je kan ook via instellingen alle Apple apparaten op vliegtuigstand zetten. Je kan de iPhone en Apple Watch ook instellen door de instellingen van je iPhone over te nemen op je Apple Watch. Hiervoor ga je naar de Watch App op uw iPhone, ga vervolgens naar algemeen en tik op vliegtuigmodus.
Android
Houd de aan/uitknop 3 seconden ingedrukt en tik vervolgens op vliegtuigstand. Er verschijnt dan een icoontje bovenin je smartphone, de vliegtuigstand is nu ingeschakeld. Ook kun je vliegtuigmodus inschakelen via de instellingen en dan vervolgens bij vliegtuigmodus.
Is er Wi-Fi aanwezig in het vliegtuig?
Toegang tot internet, streamen en je sociale media checken in het vliegtuig is nog niet altijd vanzelfsprekend. Maar toch hebben steeds meer Airlines wifi aan boord! Hier moet je wel voor betalen. Dit kost zo ongeveer tussen de €10,- euro tot en met €50,- euro per vlucht en is afhankelijk van de vluchtduur en het gewenste aantal MB’s.
WIFI in het vliegtuig word ingezet door middel van 4G, dit is de vierde generatie van mobiele telecommunicatie. De vliegtuigen vangen 4G signaal op en zetten dit om tot een WIFI netwerk. Hier kun je als passagier gebruik van maken door middel van een inlog code op het aangegeven WIFI netwerk. Inmiddels word er hard gewerkt aan 5G WIFI netwerk in het vliegtuig om de mobiele telecommunicatie nog sneller en soepeler te laten verlopen.
Je zult vaker vliegtuigen tegen komen zonder wi-ifi dan met. Voornamelijk lowcost maatschappijen zoals Transavia en Ryanair hebben nog niet de beschikking tot Wi-Fi.
Mag je gebruik maken van Bluetooth in het vliegtuig?
In het vliegtuig mag je bij de meeste vliegmaatschappijen gebruik maken van Bluetooth, bluetooth is een draadloze technologie die via radiostralen werkt net zoals wifi alleen is de afstand erg kort. Aan boord van het vliegtuig is het meestal niet erg om je noice canceling koptelefoon of oordopjes zoals AirPods te gebruiken Hierdoor hoor je geen gezoem van het vliegtuig maar alleen je favoriete muziek. Wil je zeker weten of je bluetooth mag gebruik in het vliegtuig? Zoek dan in Google op de vluchtmaatschappij in combinatie met het woord 'bluetooth' of vraag het aan de crew. Voor de zekerheid kun je altijd bedrade oordopjes meenemen. Het toestaan van bluetooth in een vliegtuig verschilt echt per vliegmaatschappij!
Kan ik bellen in het vliegtuig?
Je kunt in het vliegtuig via niet via het normale netwerk bellen naar het vaste land. Echter komen er steeds meer vliegtuigen met wi-fi aan boord. Dit zal het eventueel in de toekomst mogelijk maken om te bellen tijdens een vlucht.
Laptop in het vliegtuig
Ook is het toegestaan om je laptop mee te nemen in het vliegtuig. Een tip is om je laptop ook mee te nemen bij je handbagage, zo raakt die minder snel beschadigd. De laptop in je ruimbagage stoppen is ook geen goed idee voor als je bagage verloren gaat, het kan dan soms dagen duren voordat jij je koffer met je laptop daarin terug hebt.
Je laptop in het vliegtuig gebruiken is toegestaan, op de voorwaarde dat je je laptop in vliegtuigstand zet. Vind je het fijn om tijdens de vlucht gebruik te maken van je laptop? Reserveer dan een plekje bij het raam. Degene die bij het raam zit kan ook de verduistering bedienen. Felle lichtinval kan het gebruik van je laptop verstoren, maar ben jij degene die bij het raam zit kan de verduistering omhoog en omlaag trekken.
Telefoon of andere devices opladen in het vliegtuig
Je kunt op verschillende wijzen je smartphone opladen tijdens een vliegreis. We hebben de situaties hieronder voor je uitgelicht.
Powerbank in het vliegtuig
Een powerbank meenemen op reis is ideaal, hiermee laadt je één of meerdere apparaten op zonder gebruik te maken van een stopcontact en blijft je telefoon of andere apparaten altijd opgeladen. Wel zijn er een aantal regels voor een powerbank in het vliegtuig. Een algemene regel over de powerbank is dat die altijd bij het handbagage moet. Je mag maximaal 2 power banks mee mag nemen, de power Banks samen mogen niet meer dan 27000 mAh zijn.
Stopcontact in het vliegtuig of vliegveld
De vraag wordt vaak gesteld of je de telefoon kunt opladen in het vliegtuig. Dit hangt af van het type vliegtuig. Het is handig om dit van te voren te checken bij de vliegmaatschappij. Bepaalde vliegtuigen hebben een USB poort, maar nog geen USB - C. Daarnaast is het ook handig om een wereldstekker mee te nemen op reis.
Daarnaast kun je bepaalde vliegvelden gebruik maken van gratis stopcontacten. Je kunt dit ook het beste even checken bij de luchthavens waar je gebruik van gaat maken. Daarnaast zie je bijvoorbeeld op Schiphol dat bepaalde restaurants ook voorzien zijn van stopcontacten.
Is een powerbank gevaarlijk in het vliegtuig?
het gebruiken van een powerbank of oplader voor je telefoon is tegenwoordig heel erg gewoon. Er zijn zelfs al luchtvaartmaatschappijen waar je gebruik kan maken van je oplader in het vliegtuig. Bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen Corendon, Transavia en TUI mag je gewoon je eigen oplader voor je telefoon gebruiken in het vliegtuig.
Alleen bij KLM willen ze dit niet hebben. Een batterijdeskundige van TU Delft verteld dat een powerbank best gevaarlijk is, in batterijen zit lithium wat zeer brandbaar metaal is. Batterijen zijn in principe altijd gevaarlijk omdat er energie in zit, als er kortsluiting plaats vind wil de energie in één keer naar buiten toe, de kans is natuurlijk heel erg klein en komt alleen voor als je de powerbank hard laat vallen. Maar maak je niet druk, goede powerbanks zijn CE gecertifceerd!
Ga genieten van je vakantie
We wensen je heel veel plezier op vakantie. Maak voldoende foto's zodat je terug kan kijken op deze mooie periode. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Laat het ons dan gerust weten. We staan elke werkdag van 9:00 tot 18:00 klaar voor al je vragen.