Hoe kies je tussen een iOS en een Android toestel
Wat is een besturingssysteem eigenlijk?
Allemaal leuk en aardig dat er verschillende besturingssystemen zijn, maar wat is een besturingssysteem precies? Dat is een goede vraag! Het besturingssysteem zorgt ervoor dat de hardware van jouw smartphone wordt aangestuurd. De hardware zorgt er weer voor dat jij kunt bellen, WhatsAppen, streamen, internetten, foto's kunt maken en apps kunt downloaden.
Het doel van een besturingssysteem is het gebruik van jouw smartphone zo gemakkelijk mogelijk te maken. Elk besturingssysteem werkt namelijk op een andere manier en heeft zo haar eigen voor- en nadelen. Maar de hoofdvraag van dit artikel is: wordt het Android of iOS? Bij GSMpunt helpen wij jou om de beste keuze te maken!
Wat is iOS?
IOS wordt wel gezien als de grondlegger van de gebruiksvriendelijke telefoons. IOS is ontwikkeld door Apple en wordt dan ook alleen gebruikt op iPhones. De telefoons van Apple zette in 2007 de smartphone wereld volledig op zijn kop. Een van de grootste redenen hiervoor is dat het systeem heel makkelijk te gebruiken is maar het daarnaast wel heel veel mogelijkheden biedt. Elke iOS Action-update voegt weer nieuwe mogelijkheden toe. Ook app ontwikkelaars blijken fan te zijn van het systeem, er zijn namelijk ruim 1,8 miljoen apps te installeren op het iOS-systeem. Deze zijn weer ‘veilig’ te downloaden in de App Store van Apple. Daarnaast kun je gemakkelijk grote hoeveelheden data zoals: contactgegevens, foto’s en e-mails veilig in de cloud opslaan en bekijken op je macbook of iPad.
De voordelen van het iOS-systeem
Zoals we al eerder aangaven is iOS erg gebruiksvriendelijk. De interface van het besturingssysteem van Apple is in één oogopslag duidelijk en de bediening spreekt ook voor zich. Bij oudere iPhones spelen de knoppen aan de onderkant van de telefoon een belangrijke rol. Nieuwere iPhones, zoals de iPhone 12 hebben die fysieke knop niet meer. Bij deze toestellen is de knop vervangen voor een groter scherm en kun je door te vegen met je vinger door iOS navigeren.
De eerste versie van iOS kwam dus uit in 2007 en tot op de dag van vandaag loopt het besturingssysteem voorop op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Apple heeft de beveiliging van haar iOS-software ook goed op orde. Dit kan al een goede reden zijn om te kiezen voor een iPhone. Ook werken iOS en iPhone goed samen. Dit is vooral te merken aan de snelheid waarop de iPhone zich laat bedienen. Apps worden onmiddellijk gestart en je kunt snel schakelen van de ene naar de andere app. Daarnaast gaat het besturingssysteem ook nog goed om met de accuduur van de telefoon. Doorgaans kun je dan ook een volledige dag doorbrengen met je telefoon. Mocht je toch te weinig batterij capaciteit hebben, dan laad je de nieuwste iPhones binnen no time op met een draadloze Magsafe oplader.
Ook interessant: Hoe werkt draadloos opladen?
Kort de voordelen onder elkaar
- De interface van iOS is erg overzichtelijk
- Alle apps starten binnen no time op
- IPhones zijn tot 5 jaar na aankoop nog voorzien van de besturingsysteem updates
- IOS beschikt over een goede beveiliging
- IOS gaat goed om met de accu
- Gemakkelijk alle bestanden in de cloud
De nadelen van het iOS-systeem
Een van de grootste nadelen is dat iOS minder personalisatie-opties biedt dan Android. Een goed voorbeeld hiervan is het startscherm. Zo is het bij Android mogelijk om die helemaal naar jouw eigen stijl in te richten en kun je bij Apple alleen wat Apps verplaatsen en uitlichten. Daarnaast draaien dus alleen iPhones op het iOS-besturingssysteem. Hierdoor is de keuze uit verschillende modellen dus wel beperkt. Het over het algemeen ook nog zeer prijzige telefoons, tenzij je voor een ouder model gaat.
Zo zijn de nieuwste en goedkoopste iPhone modellen te koop vanaf 809 euro. Ben je nou niet bereid om dit uit te geven aan een telefoon (wat begrijpelijk is), dan kun je ook voor een goedkoper model gaan zoals de iPhone SE. Daarnaast is een refurbished iPhone ook een prima keuze. Het iOS-systeem wordt namelijk minder snel traag dan een Android-systeem. Daarom kun je dus prima een eerder gebruikte iPhone aanschaffen.
Kort de nadelen onder elkaar
- IPhones zijn alleen beschikbaar met iOS-software
- Het zijn over het algemeen dure telefoons
- De accessoires van iPhones zijn vaak ook wat prijziger
- Er zijn minder personalisatie mogelijkheden dan bij Android-toestellen
En dan nu Android
Nu is Android aan de beurt. Android heeft aanzienlijk meer gebruikers dan iOS. Dit komt omdat meer telefoonfabrikanten gebruik maken van de Google software. Hierdoor zijn er dus ook goedkopere telefoons op de markt die toch voorzien zijn van dit prettige besturingssysteem.
Android geeft telefoonfabrikanten wel de ruimte om zelf te spelen met de software. Zo werkt Android op een Samsung toestel heel anders dan op een toestel van Oneplus. Doordat het besturingssysteem van Android telefoons anders werkt, is ook de bediening anders. Daarnaast zijn ook niet alle Android-updates van Google rechtstreeks van toepassing op alle telefoons, omdat elke fabrikant hun telefoons voorziet van een eigen sausje. Het is aan de telefoonfabrikant zelf of ze de update van Google doorvoeren of niet.
Met het Android besturingssysteem kun je, net als bij iOS, apps downloaden via de eigen app store: Google Play Store. Het is 's werelds grootste app store met bijna 2,5 miljoen apps.
Google houdt apps tegenwoordig zeer zorgvuldig in de gaten. Google heeft hiervoor verschillende programma's en checkers om de apps te controleren op bugs, virussen en malware. Vroeger was Google hier minder streng op, waardoor er kwaliteitsverschil tussen de App Store (iOS) en de Google Play Store (Android) ontstond. Maar door het doorvoeren van deze programma’s en checkers is Android nu bijna net zo veilig als iOS.
Android heeft een iets groter aanbod aan apps dan iOS, maar het verschil is niet zo groot meer. Veel apps die oorspronkelijk op iOS of Android verschenen, zijn ook te vinden op andere besturingssystemen. Bovendien staat Android zijn apparaten toe om foto's, e-mails en documenten te delen met Google Drive. Dit wordt gedaan door hetzelfde Google-account te gebruiken als op andere apparaten.
De voordelen van het Android-besturingssysteem
Android heeft ook zijn voordelen. Zo kun je met Android dus wel je smartphone dusdanig aanpassen naar je persoonlijke voorkeuren. Zo kun je naast apps ook widgets op het startscherm plaatsen (net als bij iOS). Widgets zijn mini-apps die je in één oogopslag kunt zien, bijvoorbeeld je agenda. Daarnaast is het op Android-toestellen ook mogelijk om veelgebruikte websites vast te zetten op je homepage.
Android is op dit moment het meest gebruikte besturingssysteem, wat het voor ontwikkelaars aantrekkelijk maakt om er applicaties voor te maken. Mede hierdoor heeft Android het grootste aanbod aan applicaties.
Een groot verschil in vergelijking met iOS zijn het aantal toestellen. Er zijn namelijk toestellen te vinden in veel verschillende prijsklassen. Zo is het goedkoopste toestel dat op Android draait zo’n 50 euro.
Doordat er veel verschillende telefoons beschikbaar zijn kun je ook goede keuzes maken. Wil ik een Android-telefoon met een groot scherm of ga ik voor een goede camera. Hierdoor is er altijd wel een Android-telefoon te vinden die bij jouw wensen aansluit.
Kort de voordelen van een Android-toestel onder elkaar
- Android heeft het grootste aanbod aan apps
- Je kunt jouw telefoon aanpassen naar jouw persoonlijke voorkeuren
- Android is het meest gebruikte besturingssysteem
- De meeste Android-telefoons zijn een stuk goedkoper
- Er is een breder aanbod aan telefoons
De nadelen van het Android-besturingssysteem
Niet alleen iOS heeft wat nadelen, ook Android kent er een aantal. Want, zoals wij al eerder hebben aangegeven, installeren fabrikanten vaak hun eigen interface op de door hen uitgebrachte Android-telefoons. Ze willen namelijk dat de telefoons een unieke uitstraling hebben. Het nadeel hiervan is dat de telefoons over het algemeen wat langzamer zijn, omdat de interface van de fabrikant meer hardware vereist dan de originele interface die aangeleverd wordt door Google. De hardware en software zijn dus minder goed op elkaar afgestemd als bij de iPhones van Apple.
Door de extra laag (interface) van de fabrikant heeft de batterij van de telefoon het ook zwaarder te verduren waardoor Android-toestellen doorgaans wat sneller leeg gaan. Voor Android ben je er ook van afhankelijk of er een update komt van de telefoonfabrikant. Als je dit wilt voorkomen, zorg er dan voor dat jouw Android-toestel voorzien is van Android One of dat je een Google Pixel (helaas officieel niet in Nederland) aanschaft. Hierdoor weet je zeker dat je telefoon binnen twee jaar voorzien is van de nieuwste Android-versies. Daarnaast zijn deze Android-versies nauwelijks aangepast en zijn ze dus super snel en zuinig.
Kort de nadelen onder elkaar
- Android-telefoons zijn iets minder snel
- Je bent afhankelijk van de fabrikant voor een besturingsupdate
- Android-telefoons zijn minder zuinig
- De software en hardware van Android-telefoons zijn minder goed op elkaar afgestemd, waardoor de telefoon harder moet werken
- Op Android-toestellen kun je ook apps downloaden van andere bronnen, dit verhoogt het kans op virussen en/of hackers
Accessoires voor iOS en Android-telefoons
Bij een nieuwe smartphone hoort natuurlijk ook accessoires. Tegenwoordig zijn er veel verschillende websites in de lucht die voor elke telefoon jou kunnen voorzien van accessoires. Nu hebben we al eerder aangegeven dat iPhones over het algemeen duurder zijn dan Android-toestellen, dit zie je ook terug in de telefoon accessoires.
Apple wil graag goed verdienen aan accessoires en dat is dus ook terug te zien in de prijs. De meeste accessoires van Apple zelf is vrij prijzig, als je op zoek gaat naar een vervangend product kan dit ook hoog uitvallen of het kan zijn dat de accessoires niet werken. Bij Android-toestellen ligt dit anders. Omdat er veel verschillende fabrikanten zijn die dit systeem gebruiken, zijn er ook veel verschillende telefoons en telefoonaccessoires op de markt. Door de grote hoeveelheid kan de prijs van accessoires vaak al iets omlaag. Daarnaast ondersteund Android ook de meeste B-accessoires en is een goedkopere vervanger dan ook sneller gevonden.
Welk besturingssysteem wordt het meest gebruikt?
Omdat er vrij veel telefoonfabrikanten gebruik maken van de Android-software, heeft Android ook veruit de meeste gebruikers. Wereldwijd draait 72% op Android-software en 27% op iOS van Apple. In Nederland is dit verschil iets minder groot, namelijk: 61% voor Android en 38% iOS.
De grootste verschillen tussen Android en iOS
Nu je hebt gelezen wat de verschillen zijn en wat een besturingssysteem überhaupt inhoudt, kunnen we nog één keer de balans opmaken.
Android | iOS | |
---|---|---|
Telefoons | Draait op verschillende Android-toestellen | Draait alleen op iPhones |
Design | Het meeste is aan te passen in jouw voorkeur | Vrij weinig keuzemogelijkheden |
Prijs | Relatief goedkoop | Redelijk prijzig |
Gebruiksvriendelijkheid | Door de vele mogelijkheden wat minder snel | Snel en overzichtelijk |
Privacy | Is op basis van gedrag en persoonlijk advies | Alle data is versleuteld |
Updates & veiligheid | Zijn afhankelijk van de telefoonfabrikant | Zeer veilig en minimaal 5 jaar de beschikking over updates |
Applicaties | In de Google Play Store zijn door de automatische controle veel meer apps te vinden | Alleen Apple controleert de apps, waardoor er minder apps aanwezig zijn |
Lees hier hoe je gemakkelijk kunt overstappen van Android naar iOS.
Onze Conclusie
We hopen dat je wat wijzer bent geworden door dit artikel. Zorg ervoor dat je echt alle voor en nadelen goed hebt afgewogen, zodat je geen spijt gaat krijgen van je aankoop!