Wat is dual-sim en hoe werkt het? Wij vertellen je alles over deze handige techniek
Wil jij je werk en privé goed gescheiden houden? Dan is een dual-sim smartphone ideaal. Denk aan de situaties zoals je een vrije dag hebt en weer door werk wordt gebeld. Hoe irritant is dat!
Dual-sim smartphones worden steeds populairder. Maar wat maakt dual-sim nou zo handig? In dit blog gaan we dieper in op wat nou precies dual-sim is en wat je er allemaal mee kan. Daarnaast geven we je een stappenplan hoe jij de juiste dual-sim kan gebruiken, welke smartphones dual-sim hebben en hoe dual-sim werkt met WhatsApp.
Overzicht
- Wat is dual-sim?
- Wanneer gebruik je dual-sim?
- Hoe werkt dual-sim?
- Hoe plaats je een dual-sim?
- Welke smartphones ondersteunen dual-sim?
- Voordelen van dual-sim
- Nadelen van dual-sim
Wat is dual-sim?
Een smartphone of telefoon die twee verschillende simkaarten tegelijk kan bevatten, wordt een dual-sim-apparaat genoemd. Dual-sim is een functie van sommige smartphones waarmee ze tegelijkertijd twee verschillende simkaarten kunnen vasthouden en gebruiken.
Een dual-sim telefoon kan met name handig zijn voor gebruikers die twee verschillende telefoonnummers willen gebruiken terwijl ze slechts vanaf één smartphone werken, of voor gebruikers met internetgegevens die los staan van hun mobiele provider. Hoewel niet alle Dual-SIM-apparaten op dezelfde manier werken, is het uitgangspunt hetzelfde; twee simkaartplekken in één apparaat.
Wanneer gebruik je dual-sim?
Dual-sim is in allerlei situaties handig. De bekendste situatie is om privé en zakelijk te scheiden. Daarnaast is dual-sim ideaal voor het buitenland. Naast je eigen simkaart, kan je ook een lokale simkaart gebruiken om zo kosten te besparen.
Hoe werkt dual-sim?
Elke simkaart heeft zijn eigen telefoonnummer. Elk kan een afzonderlijk abonnement of pakket hebben dat is gekoppeld aan een mobiel netwerk. Je kunt beide telefoonnummers gebruiken die aan de simkaarten zijn gekoppeld. Het maakt hierbij niet uit welke provider je gebruikt, als de provider maar actief is op je bestemming.
In uw telefooninstellingen kun je schakelen tussen SIM-profielen en een SIM in- of uitschakelen. Hierbij heb je de mogelijkheid om je voorkeur simkaart in te stellen voor verschillende opties. Zoals met welke simkaart u belt, of dat u instelt dat de smartphone eerst vraagt met welk nummer je wilt bellen. Hierbij zijn de twee simkaarten dus makkelijk te onderscheiden.
Toch hebben de dual-sim smartphones veel opties, deze zijn afhankelijk van uw smartphone fabrikant. Bij elke fabrikant is dit dus anders, hieronder is precies daarom een uitleg voor de bekendste smartphone fabrikanten:
Samsung Dual Messenger
Instellingen > Geavanceerde functies > Dual Messenger
Xiaomi Dual Apps
Instellingen > Dual Apps
Oppo Clone Apps
Huawei
Settings > Clone Apps
Settings > App Twin
Naast deze verschillende instellingen zijn er ook verschillende vormen van dual-sim. De eerste vorm is Dual-sim Dual Stand-by (DSDS). Als uw telefoon DSDS ondersteunt, kun je elke simkaart toewijzen aan spraak, gegevens en/of sms-berichten. Je kunt echter alleen één simkaart tegelijk gebruiken. Als je bijvoorbeeld op de ene simkaart gebeld wordt, kun je niet tegelijkertijd op de andere simkaart worden gebeld.
De tweede vorm is Dual-sim Full Active (DSFA). Als je telefoon DSFA ondersteunt, kun je beide simkaarten tegelijk gebruiken. Bij deze functie is het dus mogelijk om op beide simkaarten gebeld te worden. Verder is er nog de optie om contacten een voorkeurs simkaart te geven. (Ga naar contacten > Ga naar het contact > Wijzig > Voorkeurslijn > Keuze telefoonnummers > Gereed). Dit is ideaal voor het scheiden van zakelijk en privé.
Hoe werkt dual-sim met WhatsApp?
Veel Android smartphones bieden tegenwoordig dual-sim aan, maar hoe werkt dual-sim met WhatsApp? Hieronder is een stappenplan weergegeven om je zo goed mogelijk te ondersteunen:
Open de optie voor dubbele apps in je smartphone, dit is in het kopje Hoe werkt dual-sim? weergegeven.
Selecteer apps die je wilt dupliceren.
Wacht tot het proces is voltooid.
Ga naar het startscherm en tik op het tweede WhatsApp-logo dat je in je app-opstartprogramma ziet.
Volg de configuratiestappen op WhatsApp en ga aan de slag.
Hoe plaats je een dual-sim?
Een dual-sim kan op verschillende manieren geplaatst worden in een smartphone. Veel smartphones maken gebruik van de onderstaande manier, daarnaast zijn er ook smartphones met al twee vakjes in de simkaartopening. Hierbij is het alleen nodig om de simkaarten in de vakjes leggen. De dual-sim werkt als er rechts bovenin twee icoontjes worden getoond met het signaal van uw provider.
Welke smartphones ondersteunen dual-sim?
Niet elke telefoon ondersteunt dual-sim, daarom hebben wij een rijtje gemaakt met de beste dual-sim smartphones:
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A52
Samsung Galaxy Note 20
Xiaomi Poco X3
OnePlus 9
Huawei P30 Lite
Motorola Moto G
Samsung Galaxy A51
Misschien valt het op dat er geen iPhones tussen staan, dit komt omdat de iPhones en overige toestellen sinds kort e-sim ondersteunen. E-sim is een digitale simkaart, hiermee ondersteunt je smartphone naast je fysieke simkaart ook een digitale simkaart, om zo de dual-sim functie te gebruiken.
Let op! De dual-sim werkt alleen als jouw mobiele provider ook bereik heeft in het land waar je je bevindt.
Voordelen van dual-sim
Een smartphone met dual-sim komt met veel voordelen. Hierbij is het handig om de 5 belangrijkste voordelen op een rijtje te zetten:
Uitgebreid netwerk: de diensten van twee verschillende netwerken zorgen voor optimaal reisgemak. Je krijgt de flexibiliteit van twee providers;
Gemakkelijk mee te nemen: je hoeft slechts één smartphone mee te nemen; maar je kan gebruik maken van twee simkaarten, zo sla je dus twee vliegen in één klap;
Meerdere serviceproviders: gesprekskosten zijn terugkerende kosten voor iedereen en verschillen per provider. Het opstapelen van deze kosten kan een aanzienlijk effect hebben op uw budget. Door meerdere providers te gebruiken verminder je deze kansen;
Geen blokkering: aangezien de smartphone met dubbele simkaart niet is vergrendeld op een bepaald netwerk, hoef je jouw simkaart niet te wijzigen terwijl je naar andere landen reist. Je kunt je gratis aanmelden bij elke netwerkprovider van uw keuze. Sommige serviceproviders bieden gratis internationaal netwerk aan waarmee tot 85% van de roamingkosten kan worden bespaard.
Onderscheiden van werk en privé: je kunt jouw werk en privéleven scheiden op welke manier dan ook, hierbij kunt u instellen wat jouw werknummer is en wat je privé nummer is. Wanneer er een inkomend gesprek binnenkomt, krijg je een melding of het voor werk of privé is. Zo ben je altijd voorbereid voor dat je de oproep beantwoordt
Nadelen van dual-sim
Toch is niet alles aan dual-sim positief, dit komt omdat er ook een aantal beperkingen komen bij het gebruik van dual-sim. Er zijn ook een aantal nadelen:
Je kunt niet altijd beide simkaarten tegelijkertijd gebruiken: dit is een beperking dat van elke smartphone afhankelijk is, maar bij veel van hen is het niet mogelijk om beide simkaarten tegelijkertijd te gebruiken (DSDS), wat zeker een nadeel is voor de mensen die beide nummers actief nodig hebben. Vaak moet je de ene simkaart een tijdje hebben geactiveerd en vervolgens een andere activeren als u het andere nummer wilt gebruiken.
De gegevens van de twee simkaarten werken niet tegelijkertijd: dit is een ander aspect waarmee je rekening moet houden bij een Dual SIM-telefoon, je kunt de mobiele gegevens van de twee simkaarten niet tegelijkertijd gebruiken. Je moet altijd kiezen welke kaart je wilt gebruiken.
Verwarring in gebruik: als je twee nummers hebt, kan het voorkomen dat je in de war raakt door één nummer te gebruiken en iemand te bellen die je niet zou moeten bellen met het nummer of dat u oproepen ontvangt waarvan je niet zo goed weet of het afkomstig is van het privé- of werknummer.
Gebruik SIM of microSD: bij veel Android-telefoons binnen deze Dual SIM-categorie wordt de dual-sim gleuf wordt gedeeld met die van de microSD. Dit betekent dat je moet kiezen of je de tweede simkaart gebruikt of de microSD. Dus als je twee simkaarten op je telefoon gaat gebruiken, heb je geen mogelijkheid om de opslag uit te breiden.