USB-C de nieuwe standaard bij opladers en data

|

Al jarenlang gaan er stemmen op om een aansluiting te introduceren waarmee alle smartphones en ook apparaten als bijvoorbeeld tablets, laptops en digitale camera’s opgeladen kunnen worden. De gedachte hierachter is natuurlijk het gemak voor de consument, maar nog belangrijker is om de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen met oog op een groene toekomst. Eerder is hiermee een goede poging gedaan met microUSB, de laadaansluiting waarmee veel smartphones waren uitgerust. Echter een fabrikant als Apple gebruikte nog een eigen laadaansluiting vanwege de voordelen hiervan. Nu heeft het Europese parlement in 2014 ingestemd met een richtlijn die fabrikanten verplicht om telefoons vanaf 2017 compatibel te maken met een universele laadaansluiting. Zo gaan alle elektrische apparaten uitgerust worden met de nieuwe USB-C aansluiting die is geïntroduceerd door de USB Promotor Group. Het is nog afwachten in hoeverre elke fabrikant daadwerkelijk verplicht zal zijn om de USB-C aansluiting te gebruiken, of dat er bijvoorbeeld ook gekozen kan worden om een adapter naar USB-C mee te leveren.

Wat is USB-C?

Momenteel maken apparaten gebruik van USB types A en types B. USB type A is de bekende USB poort die terug is te vinden in computers en vaak ook in 220V adapters of auto adapters. USB type B poorten zijn ook wel bekend onder de namen miniUSB en microUSB, vaak terug te vinden in vooral smartphones , tablets en bijvoorbeeld digitale camera’s tot 2015/2016. Wat bij type B vaak het geval is dat de ene kant van de kabel gewoon type A USB is, en de andere kant USB type B. Hieronder ziet u een afbeelding met van links naar rechts de ‘normale USB’ (Type A), miniUSB (Type B) en microUSB (Type B)

Oplader aansluitingen usb

Met USB-C wordt een compleet nieuwe aansluiting op de markt gebracht. Het uiteindelijk doel is om alles uit te gaan rusten met één en dezelfde aansluiting. In het begin zullen er echter ook veel USB naar USB-C kabels op de markt gebracht worden om toch gebruik te kunnen maken van de diverse adapters. Hieronder twee afbeeldingen van de USB-C aansluiting en kabel:

USB-C de nieuwe standaard

USB-C heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere aansluitingen. Hieronder de voordelen op een rij.

Snelheid van USB-C

Het eerste voordeel van USB type C zit vooral in de snelheid. Zo kun je een smartphone of tablet een stuk sneller opladen maar daarnaast kunt u met USB-C ook bijvoorbeeld een laptop opladen. Een USB-C kabel kan 100 watt bij 20 volt doorvoeren ten opzichte van de maximaal 9 watt bij de huidige kabels. USB-C zorgt daarnaast voor een vele snellere communicatie tussen apparaten omdat de overdrachtssnelheid een stuk sneller is, gebruikmakend van USB 3.1 zouden er snelheden gehaald kunnen worden van 8Gbps.

Design van USB-C

Je herkent het vast nog wel, je probeert jouw apparaat aan te sluiten met een USB kabel en het lukt niet in één keer omdat u de kabel op de kop probeert aan te sluiten. Met USB-C is dit probleem verholpen omdat de aansluiting geen boven- of onderkant meer heeft, je hoeft dus niet meer op te letten hoe je de kabel in het apparaat stopt. Het is maar een klein detail, maar voorkomt een hoop irritatie.

“Een klein detail, maar het voorkomt een hoop irritatie”

De nieuwe standaard

Natuurlijk is het laatste voordeel ook dat USB-C echt de nieuwe standaard wordt voor veel verschillende apparaten. Zo heeft Apple al een MacBook uitgerust met USB-C en worden smartphones nu uitgerust met de USB-C aansluiting. Je hebt nu overal opladers ter beschikking en is het niet meer noodzakelijk om steeds een nieuwe oplader te kopen. Natuurlijk is er een overgangsperiode tussen de verschillende aansluitingen maar dit is natuurlijk het ideaal beeld van de toekomst.

USB-C steeds populairder

Steeds meer fabrikanten kiezen ervoor om een USB-C poort in de telefoons te verwerken in plaats van een micro-USB aansluiting. Goede voorbeelden hiervan zijn de aansluitingen van de Galaxy S8 en de Samsung Galaxy Note 8.

Verschillende USB-C opladers

Er zijn veel verschillende USB-C laders op de markt waardoor het soms lastig is om een lader uit te zoeken. Let bij het uitzoeken van een USB type C lader op dat u wel een lader aanschaft van goede kwaliteit zodat je geen gevaar loopt dat uw apparaat wordt beschadigd. Daarnaast heeft u de keuze tussen normale USB-C laders en USB-C snelladers, kun je ervoor kiezen om een USB naar USB-C kabel aan te schaffen, of kunt u ook een USB-C naar USB-C kabel kopen.

Neem een kijkje in ons assortiment USB-C opladers of ons algemene assortiment opladers. Meer informatie over opladers kun je vinden binnen onze webwinkel.

Geef ons jouw mening

Verder lezen

De beste iPhone 6S hoesjes

Het vinden van het perfecte hoesje voor de iPhone 6 of nieuwere iPhone 6S is soms een heel karwij. Het probleem is dat er zo veel verschillende modellen hoesjes leverbaar zijn, dat de keuze eindeloos lijkt. Wij helpen je bij het vinden van het iPhone 6 of iPhone 6S hoesje dat bij jou past en hebben hieronder ons advies en een top 10 aan hoesjes. Zo wordt het vinden van een top hoesje net wat makkelijker

Microsoft Lumia 650 komt eerder dan verwacht

Er gingen al tijden geruchten rond over de komst van een nieuw midrange toestel van. Nu blijkt dat de nieuwe Lumia 650 er snel aan gaat komen en de verwachte introductiedatum 1 februari is. Na aankondiging zou het toestel snel leverbaar moeten zijn binnen Europa. De verwachting is dat dit nog dezelfde maand plaats zal vinden. Lees er hier meer over.

Review: Otterbox Symmetry voor iPhone 6 en 6S

Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet is Otterbox een van de beste hoesjes fabrikanten als het gaat om ruggedized bescherming voor smartphones. Met de Commuter, Symmetry en Defender series hebben ze voor iedereen die een ruggedize hoesje zoekt wel een passende oplossing. Lees hier alles over de Symmetry case die wij hebben getest!

Redenen om een hoesje of screenprotector te gebruiken

Naar schatting 23.5 miljard gespendeerd in enkel de VS aan telefoon reparaties in het afgelopen jaar. Van krassen tot barsten in het scherm, vragen veel mensen, waarom is het zo lastig om onze telefoons heel te houden?

Waterschade bij je telefoon? Dit moet je doen!

Vochtschade is de ergste nachtmerrie voor iedere smartphone gebruiker. Wat moet je nou doen als je telefoon in het water is gevallen? En misschien nog wel belangrijker, wat moet je vooral niet doen als je smartphone vochtschade heeft opgelopen. Hier vind je de do’s en don’ts op het gebied van waterschaden aan je telefoon.

Nieuwste artikelen

De beste Samsung Galaxy S10 Plus hoesjes op een rijtje

De Samsung Galaxy S10 Plus is op 20 februari 2019 gelanceerd en heeft veel nieuwe features. Deze nieuwe features zijn onder andere de driedubbele camera achterop, een vingerafdrukscanner onder het 6.1 inch scherm en snellere hardware. Je wilt je gloednieuwe S10+ met deze top features natuurlijk beschermen met een hoesje. In dit artikel maken we je wegwijs in de wereld van de S10 Plus hoesjes.

Samsung gaat binnenkort een opvouwbare smartphone aanbieden

Ook de toekomstige telefoons van Samsung zijn waarschijnlijk te ontvouwen. In November kwam Samsung al met een prototype van een opvouwbare smartphone, en uit een tweetje van Samsung blijkt dat er op 20 februari meer informatie komt over die opvouwbare smartphones.

Alle geruchten over de nieuwe Samsung Galaxy S10

Sinds de release van de eerste Samsung Galaxy S in 2010 wordt al weer het tiende nieuwe vlaggenschip van Samsung gereleased. De Galaxy S10 wordt op 20 februari 2019 gereleased en er lekken steeds meer details uit. Zo heeft de S10 enkele verrassende nieuwe features. Afgelopen jaren lanceerde Samsung vaak twee nieuwe toestellen. Bij de S10 verwachten we drie nieuwe exemplaren, namelijk de S10, S10E en S10 Plus. Hier wordt de S10E gezien als budget variant en de S10 Plus als premium exemplaar.

Werkt draadloos opladen met een hoesje?

Misschien is het eerst handig om te weten hoe draadloos laden precies werkt. Bij het draadloos laden wordt elektrische energie overgebracht via inductiespoelen. In draadloze opladers zit een inductiespoel die als zender fungeert. In je smartphone zit een inductiespoel die als ontvanger fungeert. Wanneer deze twee spoelen dicht bij elkaar komen ontstaat er een elektromagnetisch veld. Dit stroomcircuit wordt ook wel inductie genoemd.

GSMpunt komt met een handige pagina voor iPhone gebruikers

Als je op zoek bent naar een iPhone hoesje, dan kun je jouw favoriete hoesje nu nog gemakkelijker vinden bij GSMpunt. We hebben namelijk een speciale pagina gelanceerd met daarop alleen maar iPhone hoesjes, zodat het voor jou als iPhone gebruiker heel eenvoudig is om een iPhone hoesje naar jouw smaak te vinden.

Cookies: Informatie Copyright © 2019 - GSMpunt B.V. E-mail:
Beoordelingen van GSMpunt.nl 9,5 uit 10 op basis van 1.030 beoordelingen