USB-C de nieuwe standaard bij opladers en data

|

Al jarenlang gaan er stemmen op om een aansluiting te introduceren waarmee alle smartphones en ook apparaten als bijvoorbeeld tablets, laptops en digitale camera’s opgeladen kunnen worden. De gedachte hierachter is natuurlijk het gemak voor de consument, maar nog belangrijker is om de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen met oog op een groene toekomst. Eerder is hiermee een goede poging gedaan met microUSB, de laadaansluiting waarmee veel smartphones waren uitgerust. Echter een fabrikant als Apple gebruikte nog een eigen laadaansluiting vanwege de voordelen hiervan. Nu heeft het Europese parlement in 2014 ingestemd met een richtlijn die fabrikanten verplicht om telefoons vanaf 2017 compatibel te maken met een universele laadaansluiting. Zo gaan alle elektrische apparaten uitgerust worden met de nieuwe USB-C aansluiting die is geïntroduceerd door de USB Promotor Group. Het is nog afwachten in hoeverre elke fabrikant daadwerkelijk verplicht zal zijn om de USB-C aansluiting te gebruiken, of dat er bijvoorbeeld ook gekozen kan worden om een adapter naar USB-C mee te leveren.

Wat is USB-C?

Momenteel maken apparaten gebruik van USB types A en types B. USB type A is de bekende USB poort die terug is te vinden in computers en vaak ook in 220V adapters of auto adapters. USB type B poorten zijn ook wel bekend onder de namen miniUSB en microUSB, vaak terug te vinden in vooral smartphones , tablets en bijvoorbeeld digitale camera’s tot 2015/2016. Wat bij type B vaak het geval is dat de ene kant van de kabel gewoon type A USB is, en de andere kant USB type B. Hieronder ziet u een afbeelding met van links naar rechts de ‘normale USB’ (Type A), miniUSB (Type B) en microUSB (Type B)

Oplader aansluitingen usb

Met USB-C wordt een compleet nieuwe aansluiting op de markt gebracht. Het uiteindelijk doel is om alles uit te gaan rusten met één en dezelfde aansluiting. In het begin zullen er echter ook veel USB naar USB-C kabels op de markt gebracht worden om toch gebruik te kunnen maken van de diverse adapters. Hieronder twee afbeeldingen van de USB-C aansluiting en kabel:

USB-C de nieuwe standaard

USB-C heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere aansluitingen. Hieronder de voordelen op een rij.

Snelheid van USB-C

Het eerste voordeel van USB type C zit vooral in de snelheid. Zo kun je een smartphone of tablet een stuk sneller opladen maar daarnaast kunt u met USB-C ook bijvoorbeeld een laptop opladen. Een USB-C kabel kan 100 watt bij 20 volt doorvoeren ten opzichte van de maximaal 9 watt bij de huidige kabels. USB-C zorgt daarnaast voor een vele snellere communicatie tussen apparaten omdat de overdrachtssnelheid een stuk sneller is, gebruikmakend van USB 3.1 zouden er snelheden gehaald kunnen worden van 8Gbps.

Design van USB-C

Je herkent het vast nog wel, je probeert jouw apparaat aan te sluiten met een USB kabel en het lukt niet in één keer omdat u de kabel op de kop probeert aan te sluiten. Met USB-C is dit probleem verholpen omdat de aansluiting geen boven- of onderkant meer heeft, je hoeft dus niet meer op te letten hoe je de kabel in het apparaat stopt. Het is maar een klein detail, maar voorkomt een hoop irritatie.

“Een klein detail, maar het voorkomt een hoop irritatie”

De nieuwe standaard

Natuurlijk is het laatste voordeel ook dat USB-C echt de nieuwe standaard wordt voor veel verschillende apparaten. Zo heeft Apple al een MacBook uitgerust met USB-C en worden smartphones nu uitgerust met de USB-C aansluiting. Je hebt nu overal opladers ter beschikking en is het niet meer noodzakelijk om steeds een nieuwe oplader te kopen. Natuurlijk is er een overgangsperiode tussen de verschillende aansluitingen maar dit is natuurlijk het ideaal beeld van de toekomst.

USB-C steeds populairder

Steeds meer fabrikanten kiezen ervoor om een USB-C poort in de telefoons te verwerken in plaats van een micro-USB aansluiting. Goede voorbeelden hiervan zijn de aansluitingen van de Galaxy S8 en de Samsung Galaxy Note 8.

Verschillende USB-C opladers

Er zijn veel verschillende USB-C laders op de markt waardoor het soms lastig is om een lader uit te zoeken. Let bij het uitzoeken van een USB type C lader op dat u wel een lader aanschaft van goede kwaliteit zodat je geen gevaar loopt dat uw apparaat wordt beschadigd. Daarnaast heeft u de keuze tussen normale USB-C laders en USB-C snelladers, kun je ervoor kiezen om een USB naar USB-C kabel aan te schaffen, of kunt u ook een USB-C naar USB-C kabel kopen.

Neem een kijkje in ons assortiment USB-C opladers of ons algemene assortiment opladers. Meer informatie over opladers kun je vinden binnen onze webwinkel.

Geef ons jouw mening

Verder lezen

De beste iPhone 6S hoesjes

Het vinden van het perfecte hoesje voor de iPhone 6 of nieuwere iPhone 6S is soms een heel karwij. Het probleem is dat er zo veel verschillende modellen hoesjes leverbaar zijn, dat de keuze eindeloos lijkt. Wij helpen je bij het vinden van het iPhone 6 of iPhone 6S hoesje dat bij jou past en hebben hieronder ons advies en een top 10 aan hoesjes. Zo wordt het vinden van een top hoesje net wat makkelijker

Microsoft Lumia 650 komt eerder dan verwacht

Er gingen al tijden geruchten rond over de komst van een nieuw midrange toestel van. Nu blijkt dat de nieuwe Lumia 650 er snel aan gaat komen en de verwachte introductiedatum 1 februari is. Na aankondiging zou het toestel snel leverbaar moeten zijn binnen Europa. De verwachting is dat dit nog dezelfde maand plaats zal vinden. Lees er hier meer over.

Review: Otterbox Symmetry voor iPhone 6 en 6S

Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet is Otterbox een van de beste hoesjes fabrikanten als het gaat om ruggedized bescherming voor smartphones. Met de Commuter, Symmetry en Defender series hebben ze voor iedereen die een ruggedize hoesje zoekt wel een passende oplossing. Lees hier alles over de Symmetry case die wij hebben getest!

Redenen om een hoesje of screenprotector te gebruiken

Naar schatting 23.5 miljard gespendeerd in enkel de VS aan telefoon reparaties in het afgelopen jaar. Van krassen tot barsten in het scherm, vragen veel mensen, waarom is het zo lastig om onze telefoons heel te houden?

Waterschade bij je telefoon? Dit moet je doen!

Vochtschade is de ergste nachtmerrie voor iedere smartphone gebruiker. Wat moet je nou doen als je telefoon in het water is gevallen? En misschien nog wel belangrijker, wat moet je vooral niet doen als je smartphone vochtschade heeft opgelopen. Hier vind je de do’s en don’ts op het gebied van waterschaden aan je telefoon.

Nieuwste artikelen

Hoe waterdicht is je telefoon met IP68?

Tegenwoordig zijn de meest populaire smartphones voorzien van de IP67 of IP68 certificering. Dit geeft aan dat je telefoon stof- en waterdicht is. Maar wat kun je nu allemaal wel en niet doen, zonder dat je telefoon waterschade oploopt? Lees alles over IP68 in dit blog.

De beste OnePlus 6 hoesjes

Er zijn veel verschillende hoesjes voor de OnePlus 6. De smartphone zelf heeft een erg zakelijke uitstraling, dus de meeste hoesjes hebben ook zo’n zelfde uitstraling. Als je kijkt naar de OnePlus 6 hoesjes die GSMpunt aanbiedt, zie je veel zwarte en donkere hoesjes. Toch zijn alle hoesjes anders. Hieronder staan een aantal van de beste OnePlus 6 hoesjes die wij aanbieden.

Informatie over PanzerGlass: Is dit een goede screenprotector voor je smartphone?

Het grootste deel van de screenprotectors die door PanzerGlass worden aangeboden, is gemaakt van glas. Dit komt omdat een tempered glass screenprotector de beste bescherming biedt. Er zijn veel soorten screenprotectors, van veel verschillende merken. In dit artikel gaan we kijken wat PanzerGlass zo uniek maakt. Hoe onderscheidt PanzerGlass zich, en waarom kiezen zo veel mensen specifiek voor dit merk?

De beste hoesjes voor de Huawei P20

In April presenteerde Huawei de nieuwe lijn smartphones, de Huawei P20, P20 Lite en P20 Pro. Verwacht wordt dat deze nieuwe toestellen enorm populair worden en door heel veel mensen gebruikt gaan worden. In dit artikel gaan we je helpen met het kiezen van het beste hoesje voor de Huawei P20.

De verschillen tussen de Motorola Moto G6, G6 Plus en G6 Play

Afgelopen maand heeft Motorola de opvolger van de Moto G5 aangekondigd, namelijk de Motorola Moto G6, G6 Play en G6 Plus. Wanneer je op zoek bent naar een budgetsmartphone, kom je toch al snel uit op een Motorola Moto G6. In de prijsklasse van €200 tot €300 heeft Motorola met de Moto G-lijn een gevestigde naam opgebouwd. De specifieke verschillen tussen de G6-serie vind je in het onderstaande overzicht.

Cookies: Informatie Copyright © 2018 - GSMpunt B.V. E-mail:
Beoordelingen van GSMpunt.nl 9,5 uit 10 op basis van 1.030 beoordelingen