USB-C de nieuwe standaard bij opladers en data

|

Al jarenlang gaan er stemmen op om een aansluiting te introduceren waarmee alle smartphones en ook apparaten als bijvoorbeeld tablets, laptops en digitale camera’s opgeladen kunnen worden. De gedachte hierachter is natuurlijk het gemak voor de consument, maar nog belangrijker is om de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen met oog op een groene toekomst. Eerder is hiermee een goede poging gedaan met microUSB, de laadaansluiting waarmee veel smartphones waren uitgerust. Echter een fabrikant als Apple gebruikte nog een eigen laadaansluiting vanwege de voordelen hiervan. Nu heeft het Europese parlement in 2014 ingestemd met een richtlijn die fabrikanten verplicht om telefoons vanaf 2017 compatibel te maken met een universele laadaansluiting. Zo gaan alle elektrische apparaten uitgerust worden met de nieuwe USB-C aansluiting die is geïntroduceerd door de USB Promotor Group. Het is nog afwachten in hoeverre elke fabrikant daadwerkelijk verplicht zal zijn om de USB-C aansluiting te gebruiken, of dat er bijvoorbeeld ook gekozen kan worden om een adapter naar USB-C mee te leveren.

Wat is USB-C?

Momenteel maken apparaten gebruik van USB types A en types B. USB type A is de bekende USB poort die terug is te vinden in computers en vaak ook in 220V adapters of auto adapters. USB type B poorten zijn ook wel bekend onder de namen miniUSB en microUSB, vaak terug te vinden in vooral smartphones , tablets en bijvoorbeeld digitale camera’s tot 2015/2016. Wat bij type B vaak het geval is dat de ene kant van de kabel gewoon type A USB is, en de andere kant USB type B. Hieronder ziet u een afbeelding met van links naar rechts de ‘normale USB’ (Type A), miniUSB (Type B) en microUSB (Type B)

Oplader aansluitingen usb

Met USB-C wordt een compleet nieuwe aansluiting op de markt gebracht. Het uiteindelijk doel is om alles uit te gaan rusten met één en dezelfde aansluiting. In het begin zullen er echter ook veel USB naar USB-C kabels op de markt gebracht worden om toch gebruik te kunnen maken van de diverse adapters. Hieronder twee afbeeldingen van de USB-C aansluiting en kabel:

USB-C de nieuwe standaard

USB-C heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere aansluitingen. Hieronder de voordelen op een rij.

Snelheid van USB-C

Het eerste voordeel van USB type C zit vooral in de snelheid. Zo kun je een smartphone of tablet een stuk sneller opladen maar daarnaast kunt u met USB-C ook bijvoorbeeld een laptop opladen. Een USB-C kabel kan 100 watt bij 20 volt doorvoeren ten opzichte van de maximaal 9 watt bij de huidige kabels. USB-C zorgt daarnaast voor een vele snellere communicatie tussen apparaten omdat de overdrachtssnelheid een stuk sneller is, gebruikmakend van USB 3.1 zouden er snelheden gehaald kunnen worden van 8Gbps.

Design van USB-C

Je herkent het vast nog wel, je probeert jouw apparaat aan te sluiten met een USB kabel en het lukt niet in één keer omdat u de kabel op de kop probeert aan te sluiten. Met USB-C is dit probleem verholpen omdat de aansluiting geen boven- of onderkant meer heeft, je hoeft dus niet meer op te letten hoe je de kabel in het apparaat stopt. Het is maar een klein detail, maar voorkomt een hoop irritatie.

“Een klein detail, maar het voorkomt een hoop irritatie”

De nieuwe standaard

Natuurlijk is het laatste voordeel ook dat USB-C echt de nieuwe standaard wordt voor veel verschillende apparaten. Zo heeft Apple al een MacBook uitgerust met USB-C en worden smartphones nu uitgerust met de USB-C aansluiting. Je hebt nu overal opladers ter beschikking en is het niet meer noodzakelijk om steeds een nieuwe oplader te kopen. Natuurlijk is er een overgangsperiode tussen de verschillende aansluitingen maar dit is natuurlijk het ideaal beeld van de toekomst.

USB-C steeds populairder

Steeds meer fabrikanten kiezen ervoor om een USB-C poort in de telefoons te verwerken in plaats van een micro-USB aansluiting. Goede voorbeelden hiervan zijn de aansluitingen van de Galaxy S8 en de Samsung Galaxy Note 8.

Verschillende USB-C opladers

Er zijn veel verschillende USB-C laders op de markt waardoor het soms lastig is om een lader uit te zoeken. Let bij het uitzoeken van een USB type C lader op dat u wel een lader aanschaft van goede kwaliteit zodat je geen gevaar loopt dat uw apparaat wordt beschadigd. Daarnaast heeft u de keuze tussen normale USB-C laders en USB-C snelladers, kun je ervoor kiezen om een USB naar USB-C kabel aan te schaffen, of kunt u ook een USB-C naar USB-C kabel kopen.

Neem een kijkje in ons assortiment USB-C opladers of ons algemene assortiment opladers. Meer informatie over opladers kun je vinden binnen onze webwinkel.

Geef ons jouw mening

Verder lezen

De beste iPhone 6S hoesjes

Het vinden van het perfecte hoesje voor de iPhone 6 of nieuwere iPhone 6S is soms een heel karwij. Het probleem is dat er zo veel verschillende modellen hoesjes leverbaar zijn, dat de keuze eindeloos lijkt. Wij helpen je bij het vinden van het iPhone 6 of iPhone 6S hoesje dat bij jou past en hebben hieronder ons advies en een top 10 aan hoesjes. Zo wordt het vinden van een top hoesje net wat makkelijker

Microsoft Lumia 650 komt eerder dan verwacht

Er gingen al tijden geruchten rond over de komst van een nieuw midrange toestel van. Nu blijkt dat de nieuwe Lumia 650 er snel aan gaat komen en de verwachte introductiedatum 1 februari is. Na aankondiging zou het toestel snel leverbaar moeten zijn binnen Europa. De verwachting is dat dit nog dezelfde maand plaats zal vinden. Lees er hier meer over.

Review: Otterbox Symmetry voor iPhone 6 en 6S

Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet is Otterbox een van de beste hoesjes fabrikanten als het gaat om ruggedized bescherming voor smartphones. Met de Commuter, Symmetry en Defender series hebben ze voor iedereen die een ruggedize hoesje zoekt wel een passende oplossing. Lees hier alles over de Symmetry case die wij hebben getest!

Redenen om een hoesje of screenprotector te gebruiken

Naar schatting 23.5 miljard gespendeerd in enkel de VS aan telefoon reparaties in het afgelopen jaar. Van krassen tot barsten in het scherm, vragen veel mensen, waarom is het zo lastig om onze telefoons heel te houden?

Waterschade bij je telefoon? Dit moet je doen!

Vochtschade is de ergste nachtmerrie voor iedere smartphone gebruiker. Wat moet je nou doen als je telefoon in het water is gevallen? En misschien nog wel belangrijker, wat moet je vooral niet doen als je smartphone vochtschade heeft opgelopen. Hier vind je de do’s en don’ts op het gebied van waterschaden aan je telefoon.

Nieuwste artikelen

Samsung komt met de opvolgers van de Galaxy S10 en de Galaxy Note 10

In januari en februari komen er veel nieuwe toestellen. Met name Samsung is erg actief als het gaat om het lanceren van nieuwe speeltjes. Na de Galaxy A51 en A71 komen ze eind januari ook nog eens met de Samsung Galaxy Note 10 Lite en de Galaxy S10 Lite. Dit zijn de goedkopere varianten van respectievelijk de Note 10 en de S10.

Alles over de nieuwe iPhone 11 Pro

Op 10 September 2019 heeft Apple de nieuwe iPhones gepresenteerd. Een paar dagen later, 13 september, zijn ze te bestellen en vanaf 20 september zijn ze daadwerkelijk beschikbaar. Qua design verschilt deze nieuwe iPhone niet veel van zijn voorganger, maar toch zijn er daadwerkelijk noemenswaardige verschillen tussen de iPhone 11 en de vorige iPhone. In dit artikel kun je de relevantste specs vinden van de opvolger van de iPhone XS, de iPhone 11 Pro.

Lees alles over nieuwe Samsung Galaxy Note 10 (Plus)

Gisteren heeft Samsung de nieuwe Galaxy Note 10-serie gepresenteerd in New York. Voor het eerst brengt Samsung een Note-serie in twee modellen uit. De Note 10 wordt net als zijn voorgangers een grote smartphone, met daarbij een extra grote Note 10 Plus variant. Bekijk hieronder een samenvatting van de Note 10 lancering.

Spullen die niet mogen ontbreken tijdens jouw schooljaar

Op school maak je veel gebruik van je telefoon, en vaak komt er ook een tablet aan te pas. Tijdens het schooljaar ben je vaak onderweg. Of je nu van huis naar school gaat of net andersom, bepaalde spullen zijn altijd welkom. Natuurlijk heb je de standaard schoolspullen nodig voor in je etui, zoals een pen, liniaal, potloden of een rekenmachine. Omdat je telefoon eigenlijk altijd wordt meegenomen naar school, zijn er genoeg accessoires die nuttig kunnen zijn op school of onderweg naar school. Om je schooljaar een stuk leuker te maken hebben wij een aantal producten op een rijtje gezet waarmee jij er weer volop tegenaan kunt.

Uitgelekt: Beelden van de Samsung Galaxy Note 10 en de Galaxy Note 10 Pro

Binnenkort worden de Galaxy Note 10 en de Note 10 Pro op de markt gebracht door Samsung. Ben je benieuwd hoe de camera en de telefoon eruit komt te zien? Hier vind je de eerste beelden al!

Cookies: Informatie Copyright © 2020 - GSMpunt B.V. E-mail:
Beoordelingen van GSMpunt.nl 9,5 uit 10 op basis van 1.030 beoordelingen