Alles over telefoon opladers, snelladers en QI laders
Een oplader is een essentieel accessoire voor elke smartphonegebruiker. Het is niet alleen een kwestie van opladen, maar ook van efficiëntie, veiligheid en compatibiliteit. Met de opkomst van snelladers, draadloze opladers, en nieuwe standaarden zoals USB-C, is het belangrijker dan ooit om te begrijpen welke lader geschikt is voor jouw telefoon.
- Hoeveel volt, ampère en watt heb je nodig voor je telefoonoplader?
- Snelladers: Hoe werken ze en wat zijn de voordelen?
- Autoladers: Opladen onderweg
- Draadloze Opladers: Gemak zonder kabels
- Verschillende aansluitingen van telefoon opladers
- Veiligheid van opladers
- Assortiment Telefoonopladers
- Veelgestelde vragen (FAQ) over opladers
Hoeveel volt, ampère en watt heb je nodig voor je telefoonoplader?
Bij het opladen van je telefoon zijn volt, ampère en watt de sleutelbegrippen. Hier is wat je moet weten:
- Volt (V): De spanning die de oplader levert. Voor telefoons is dit meestal 5V, met snelladers tot 20V.
- Ampère (A): De stroomsterkte. Hoe hoger het aantal ampères, hoe meer stroom de oplader doorlaat.
- Watt (W): Het totale vermogen, berekend als W = V x A.
Bijvoorbeeld: een oplader van 9V en 2A levert 18W vermogen. Dit betekent dat het opladen sneller gaat dan bij een standaard oplader van 5W. Voor snelladen raden we een oplader van minimaal 18W aan.
Meer weten? Lees ons artikel: "Hoe kan ik mijn smartphone sneller opladen"
Snelladers: Hoe werken ze en wat zijn de voordelen?
Snelladers werken door hogere spanning (volt) en/of stroomsterkte (ampère) te gebruiken om je batterij sneller op te laden. Technologieën zoals Quick Charge, Dash Charge en Warp Charge zorgen ervoor dat je telefoon binnen 30 minuten tot 50-70% opgeladen kan worden.
Populaire Snellaad Technologieën
- Quick Charge (bijv. Qualcomm): Geschikt voor veel Android-toestellen. Vereist compatibele hardware.
- Dash/Warp Charge: Geoptimaliseerd voor OnePlus-toestellen, biedt constante prestaties zelfs tijdens het gebruik.
- USB Power Delivery (USB-PD): Een universele standaard die door merken als Apple en Google wordt gebruikt.
Autoladers: Opladen onderweg
Een autolader is onmisbaar voor wie vaak onderweg is. Je kunt deze eenvoudig aansluiten op de 12V-aansluiting (Sigaretten aansteker) van je auto.
Waar moet je op letten?
- Stroomsterkte (A): Kies een lader met minimaal 2A.
- Poorten: Voor meerdere apparaten zijn laders met dubbele USB-poorten ideaal.
Meer weten? Bekijk: "Telefoon of tablet opladen in de auto".
Andere manieren om je telefoon op te laden in de auto
Naast dat je een autolader kunt gebruiken om te telefoon onderweg op te laden, zijn er tegenwoordig meer mogelijkheden om je smartphone te laden. Hieronder vind je deze opties:
- Telefoonhouders met draadloos opladen: Tegenwoordig gebruiken veel mensen een autohouder met draadloos opladen, door gebruik te maken van deze houder hoef jij jouw smartphone niet te koppelen aan een oplaadkabel.
- Een oplaadkabel: Veel auto's komen tegenwoordig met een USB-A of USB-C poort in het dashboard, in dit geval ben jij dus geen autolader nodig, maar kun jij jouw oplaadkabel simpelweg aansluiten.
Draadloze Opladers: Gemak zonder kabels
Met een draadloze oplader hoef je alleen je telefoon op een oplaadpad te leggen. Qi-technologie is de standaard voor draadloos opladen en wordt ondersteund door de meeste moderne telefoons, waaronder Samsung en iPhones.
Voordelen van draadloos opladen
- Geen gedoe met kabels.
- Minder slijtage van de laadpoort.
- Geschikt voor meerdere apparaten, zoals telefoons en draadloze oordopjes.
Zijn er nadelen?
Draadloos opladen is meestal trager dan een kabeloplader, vooral als je geen snellaadfunctie gebruikt. Ook kan een dik hoesje het laadproces beïnvloeden. Check ons artikel: "Werkt draadloos opladen met een hoesje".
MagSafe en QI2
Naast de gebruikelijke draadloze opladers, zijn er speciale manieren om je telefoon draadloos te laden. Deze manieren zijn als volgt:
MagSafe
MagSafe is een techniek van Apple waarmee je accessoires magnetisch aan je iPhone 12 of nieuwer koppelt. Hierdoor blijven je hoesje en je draadloze oplader goed zitten. MagSafe draadloze opladers laden je iPhone bovendien extra snel op.
QI2
Qi2 is de nieuwste draadloze oplaadtechnologie, die werd onthuld tijdens CES 2023. DankzijhetMagnetic Power Profile, dat geïnspireerd is op Apple's MagSafe technologie, maakt Qi2 gebruik van magnetische uitlijning om apparaten efficiënteren nauwkeuriger op te laden.
Verschillende aansluitingen van telefoon opladers
In de loop van de jaren zijn er steeds meer aansluitingen bij gekomen. Opladers worden ontworpen voor één specifieke aansluiting. Een wetsvoorstel van het Europees Parlement moet er in het jaar 2017 voor zorgen dat alle mobiele telefoons compatibel zijn met één universele lader. Hieronder worden de verschillende aansluitingen weergegeven.
Micro-usb telefoonopladers
De bekendste aansluiting is de micro-usb aansluiting. De Micro-USB poort zit vrijwel bijna op alle Android toestellen. Dit zijn toestellen van onder andere; Samsung, LG, HTC en Huawei. De Micro-usb past op één manier in het toestel. Soms wordt er een versie weergegeven bij opladers. Het verschil tussen de versies zit hem in de codering, de beveiliging en de snelheid. In de onderstaande tabel zie je de verschillende versies van Micro-USB kabels.
Versie | Naam | Jaar van uitkomst |
---|---|---|
USB 1.0 | LowSpeed | 1996 |
USB 1.1 | FullSpeed | 1998 |
USB 2.0 | HighSpeed | 2000 |
USB 3.0 | SuperSpeed | 2008 |
USB 3.1 | SuperSpeed+ | 2013 |
USB-C Telefoonopladers
De opvolger van de Micro-USB is de USB-C aansluiting. USB-C is een veelzijdige, omkeerbare connector die zowel data als stroom via één enkele kabel kan overdragen. In tegenstelling tot de traditionele micro-USB-poorten maakt het ontwerp van USB-C kabels het mogelijk om de kabel in beide richtingen aan te sluiten, zodat je nooit meer hoeft te twijfelen over de juiste kant.
Lightning telefoonopladers
De Lightning poort dat ontwikkeld is door Apple, is de opvolger van de 30-pin dock connector. De 30-pin dock connector werd gebruikt op de oudere toestellen van Apple (iPhone 4/4s/3G). De lightning aansluiting is toegepast op de nieuwere toestellen van Apple (iPhone 5/6/7). De Lightning kabels van Apple passen ook op twee manieren in het toestel.
Veiligheid van opladers
Steeds vaker hoor je dat opladers problemen veroorzaken. Voor elektronische producten is een CE-markering verplicht. Met de CE-Markering maakt de producent duidelijk dat het product aan de Europese Wetgeving voldoet. Als je twijfelt of het product een CE-markering heeft is het handig om de verkopende partij te vragen of het product gecertificeerd is. Als de verkoper de oplader geïmporteerd heeft van buiten de EU moet de verkoper nagaan of de fabrikant alle stappen heeft gezet voor een CE-Markering. Onlangs heeft de NVWA een lijst gepubliceerd met opladers die wel en opladers die niet veilig zijn. Het is goed om deze lijst te bekijken voordat je overgaat tot de aanschaf van een oplader.
Imitatie opladers
Er zijn veel imitatie producten in omloop op de markt van telefoonopladers. Koop je bijvoorbeeld een 'Originele' oplader via eBay van €5,00? Dan is dit vaak te mooi om waar te zijn. De meeste imitatie producten zijn niet veilig en kunnen ontploffen en brand veroorzaken. Als je twijfelt aan een product of het origineel is kun je de volgende punten checken:
- Ga bij jezelf na of de prijs van het product klopt. Veel websites bieden originele opladers aan tegen extreem lage prijzen. Ga uit van je eigen gezonde verstand voordat je overgaat tot de aanschaf van een oplader.
- Lijkt het logo wat op de oplader staat op het originele logo.
- Wordt je oplader of de telefoon erg warm tijdens het opladen? Dit komt niet vaak voor bij originele producten.
- Duurt het een eeuwigheid voordat je toestel is opgeladen, dan kun je gaan twijfelen of het product origineel is.
- Bij Apple kun je precies nagaan of een oplader origineel is of niet. Aan de onderkant van de originele Apple opladers moet er een certificeringslabel aanwezig zijn.
Assortiment Telefoonopladers
Elke telefoonoplader is beschikbaar in het assortiment van GSMpunt. Verschillende laders zoals thuisladers, autoladers en draadloze opladers. Voor vrijwel iedere telefoonaansluiting hebben we een geschikte lader, zoals de USB-C, micro-usb en de iPhone aansluitingen. Wil je graag een oude USB lader gebruiken voor de nieuwe USB-C aansluiting? Kijk dan eens naar de adapters op de website.
Veelgestelde vragen (FAQ) over opladers
1. Wat is het verschil tussen volt (V), ampère (A) en watt (W) bij een telefoonoplader?
- Volt (V): De spanning die de oplader levert.
- Ampère (A): De stroomsterkte die de oplader kan doorlaten.
- Watt (W): Het totale vermogen, berekend door V x A.
Een oplader van 5V en 2A levert bijvoorbeeld 10W vermogen. Hoe hoger het wattage, hoe sneller de oplader een compatibele telefoon kan opladen.
2. Hoeveel volt heeft een telefoon oplader nodig?
De standaardspanning voor telefoonopladers is 5V. Voor snelladers kan dit oplopen tot 9V, 12V of zelfs 20V, afhankelijk van de gebruikte snellaadtechnologie en het toestel.
3. Hoeveel watt heb ik nodig voor een snellader?
Een snellader begint meestal bij 18W. Sommige toestellen ondersteunen hogere wattages, zoals 25W, 30W of zelfs 45W. Controleer altijd de maximale wattage die jouw telefoon ondersteunt.
4. Kan ik een snellader gebruiken voor een oudere telefoon?
Ja, dat kan. Een snellader past zich automatisch aan het vermogen aan dat je telefoon aankan. Oudere toestellen laden op normale snelheid op.
5. Is draadloos opladen langzamer dan opladen met een kabel?
Ja, draadloos opladen is over het algemeen trager dan snelladen via een kabel. Bijvoorbeeld, draadloos opladen werkt vaak met 5W-15W, terwijl een snellader 25W of meer kan leveren.
Meer informatie: "Hoe werkt draadloos opladen".
6. Wat moet ik doen als mijn telefoonoplader niet goed blijft zitten?
Controleer of de poort van je telefoon schoon is. Vuil en stof kunnen voorkomen dat de kabel goed aansluit. Gebruik indien nodig een tandenstoker of perslucht om de poort schoon te maken.
Meer tips: "Telefoon oplader blijft niet goed zitten".
7. Welke oplader moet ik kopen als mijn telefoon geen draadloos opladen ondersteunt?
Als je toestel standaard geen draadloos opladen ondersteunt, kun je een draadloze receiver gebruiken, zoals de Nillkin Type-C Wireless Charging Receiver.
Lees ook: "Ondersteunt je telefoon geen draadloos opladen dit is de oplossing".