Alles over telefoon opladers, snelladers en QI laders

|

In het hedendaagse leven is de mobiele telefoon onmisbaar. Een telefoonoplader wordt een steeds belangrijkere accessoire voor de mobiele telefoon. Eén van de meest voorkomende klachten bij smartphones is dat de telefoon snel leeg raakt. Als je bereikbaar wilt blijven is het handig om een oplader in de buurt te hebben. Een oplader voor in de auto, één voor op het werk, een oplader is nooit overbodig. De ontwikkelingen op het gebied van opladen heeft de laatste jaren een flinke boost gekregen. Zo kun je je telefoon draadloos opladen, snel opladen of magnetisch opladen.

Verschillende stroomsterktes

Je hebt verschillende stroomsterktes die een lader maximaal kan geven. Dit wordt aangeduid in Ampères (A) of milliampères (Ma). Hoe meer Ampères, hoe meer stroomsterkte de oplader kan geven. De volgende formule geeft het vermogen van een oplader weer:

Vermogen (W) = voltage (V) x stroomsterkte (A).

Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de oplader de telefoon zal opladen. Normale USB-opladers geven gemiddeld een voltage van 5 volt en 0,7 Ampère. Dit geeft een vermogen van 3.5 Watt. Op de batterij binnen in je telefoon staat weergegeven hoeveel Watt per uur de batterij kan leveren. Bijvoorbeeld de Galaxy S5 batterij. Deze kan 10,78 Watt per uur leveren. De formule van de oplaadtijd zal dan als volgt zijn:

10,78 Wh ÷ 3.5 W = 3,08. Omgerekend in tijd is dit 3 uur en 5 minuten. Dit zal niet de exacte tijd zijn omdat de telefoon weerstand biedt, omdat bijvoorbeeld je telefoon aan staat. Je zou dus kunnen stellen dat het ongeveer 3,5 uur duurt om de Galaxy S5 volledig op te laden als deze aan staat.

Snelladers

Snelladers zijn opladers die ervoor zorgen dat je telefoon binnen een uur volledig wordt opgeladen. Voor snellader worden ook wel de termen quick charger, rapid charger of fast charger gebruikt. Bij snelladers ligt het voltage of de stroomsterkte hoger dan bij normale laders, hierdoor krijgen ze meer vermogen. Neem bijvoorbeeld de snellader van LG. Deze snellader kan maximaal 9 volt en 1,8 ampère leveren, waardoor hij een vermogen kan leveren van 16 Watt. Als je telefoon geen snel laadtechnologie ondersteund, zal hij het hoge voltage of de stroomsterkte niet aan kunnen. Dan schakelt de oplader over naar het maximale voltage die de telefoon aan kan, waardoor de telefoon op de normale snelheid wordt opgeladen. Er zijn twee soorten technologieën van snel opladen, namelijk ‘Snelladen’ en ‘Dash Charge’.

Hoe werkt snelladen?

Bij de technologie ‘snelladen’ wordt er een hogere stroomsterkte door de kabel gestuurd. Normaliter neemt een telefoon 1A op. Bij snelladen neemt het toestel 2A of meer op en daardoor laadt de telefoon sneller op. Maar wanneer je toestel ongeveer op 75% opgeladen zal zijn, zal de snelheid van het opladen verminderen tot een snelheid van een normale lader. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van de batterij niet zal verminderen. De enige voorwaarde is dat je telefoon snelladen moet ondersteunen. Je kunt dit achterhalen door de handleiding van het toestel te lezen of navraag doen bij de verkoper. De meeste nieuwe Android toestellen ondersteunen deze technologie.

Hoe werkt dash charge?

OnePlus toestellen beschikken over de Dash Charge technologie. Bij Dash charge wordt er meer energie per keer verstuurd. De stroomsterkte kan dan bijvoorbeeld nog steeds 1A zijn, alleen er wordt meer stroom tegelijkertijd verstuurd. Dit komt omdat de meeste kabels van de Dash Charge breder is dan andere kabels. Deze technologie is mogelijk doordat de OnePlus toestellen een hele lage weerstand bieden.

Wat is het verschil tussen snelladen en dash charge?

Bij snelladen wordt er meer kracht (2A) naar de telefoon gestuurd. Bij Dash charge wordt er meer hoeveelheid stroom tegelijkertijd verstuurd, omdat de weerstand van het toestel minimaal is. Wanneer je een toestel wilt hebben die snel opgeladen kan worden van 0% naar 75% raden we je aan om een toestel te kiezen met die de ‘snellaad’ technologie ondersteund. Wil je liever dat het toestel in zijn geheel snel wordt opgeladen? Dan is een OnePlus toestel met Dash charge technologie een betere optie.

Snelladen technologie

Veelgestelde vragen over snelladers

Kan ik mijn telefoon die een snellaadfunctie ondersteund ook opladen met een normale lader?
Ja dit is mogelijk. De telefoon wordt dan niet snel opgeladen, maar op een normale snelheid.

Kan ik met een snellader ook een telefoon opladen die de snellaad functie niet ondersteund?
Ja dit kan, alleen de telefoon wordt niet sneller opgeladen. De telefoon wordt dan op de normale snelheid opgeladen.

Kan ik een snellader van een ander merk gebruiken voor mijn telefoon?

Ja dit is mogelijk. Het is wel noodzakelijk dat de aansluiting hetzelfde is. Daarnaast kun je geen oplader met de functie ‘snel laden’ gebruiken op een toestel die de ‘Dash Charge’ technologie ondersteund, en omgekeerd ook niet. Het beste is om de oplader te gebruiken die meegeleverd wordt bij het toestel.

Autoladers

Wanneer je veel op de weg bent kan een autolader handig zijn. Je kunt de autolader eenvoudig in de 12V-ingang (sigarettenaansteker) pluggen. Er zijn opladers met verschillende stroomsterktes. Wij adviseren een autolader te kiezen die 2A levert, omdat jouw toestel dan redelijk snel wordt opgeladen. Afhankelijk van de auto is een 12V stekker met 10-15A gezekerd. Als je voor een autolader kiest die 3A ondersteund, bedenk dan wel dat je toestel dat ook moet kunnen trekken uit de autolader. Als je telefoon 1A ondersteund, zal hij ook maar 1A kunnen trekken uit jouw 3A autolader. Ondersteund jouw toestel 3A, dan zal hij het maximale uit jouw 3A autolader trekken.

Autolader met een houder

Als je jouw telefoon veel gebruikt als een navigatie, kun je overwegen om een autohouder en een autolader als combinatie te gebruiken. Zo weet je zeker dat je altijd genoeg stroom hebt totdat je op de eindbestemming aan komt. Zorg er wel voor dat de kabel lang genoeg is. iOttie heeft onlangs een nieuw product gelanceerd, de iOttie iTap Wireless Qi Fast Charging Magnetische auto houder. Dit is een telefoonhouder die automatisch je toestel draadloos oplaadt tijdens het rijden.

iottie draadloze oplaad houder

Draadloze opladers

Vind je alle kabels en laadsnoeren vervelend? Dan is het draadloos opladen een ideale oplossing. Meer dan 150 miljoen draadloze opladers worden dagelijks gebruikt, en dat aantal groeit snel. Je legt je telefoon op een plaat en je telefoon wordt automatisch opgeladen. Je kunt je toestel dan kabelvrij opladen. De oplaadpad moet zelf nog wel aangesloten worden op netstroom. Een nadeel aan draadloos opladen is dat je niet meer mobiel bent, omdat het toestel op de oplaadpad moet liggen. Daarnaast komt het voor dat dikkere hoesjes het draadloos opladen belemmeren, omdat de stroom niet door het hoesje komt.

Qi Charging

Vaak als je op draadloos opladen zoekt kom je de term ‘Qi technologie’ tegen. Deze technologie is ontwikkeld door een samenwerking van grote merken. Grote merken zoals Toshiba, HTC, LG, Philips en Qualcomm. Deze samenwerking komt samen bij het zogenaamde Wireless Power Consortium. Het Wireless Power Consortium stelt eisen op waar een draadloos oplaadt product aan moet voldoen. Wanneer het product aan de voorwaarden voldoet, wordt het product Qi gecertificeerd en weet je als consument zeker dat het aan de eisen voldoet.

Veel gestelde vragen over draadloze opladers.

Kan ik mijn toestel draadloos opladen?
Er zijn al diverse toestellen die je draadloos kan opladen. Het toestel moet beschikken over een Qi-ontvanger, dan kan je telefoon draadloos worden opgeladen. Om erachter te komen of je telefoon beschikt over een Qi-ontvanger kun je dit simpelweg googelen of de handleiding van het toestel te lezen.

Kan ik mijn toestel draadloos snel opladen?
Wanneer je toestel over een Qi-ontvanger en over de technologie ‘Fast charging’ beschikt, kan je toestel draadloos snel opgeladen worden. De Samsung Galaxy S6 tot en met S8 Plus kunnen snel draadloos worden opgeladen.

Moet mijn draadloze oplader van hetzelfde merk zijn als mijn telefoonmerk?

Nee, dit is niet nodig. De QI-technologie is een universele techniek. Een draadloze oplader van Samsung werkt ook bijvoorbeeld met een LG-toestel en visa versa.

Is draadloos opladen schadelijk voor mijn gezondheid?

Als jouw toestel Qi-gecertificeerd is weet je zeker dat het aan de eisen voldoet en dus niet schadelijk is voor je gezondheid. Als het product niet Qi-gecertificeerd is loop je het risico dat de laadpad te warm kan worden en zodoende jouw telefoontoestel kan smelten.

draadloos opladen

Verschillende aansluitingen van telefoon opladers

In de loop van de jaren zijn er steeds meer aansluitingen bij gekomen. Opladers worden ontworpen voor één specifieke aansluiting. Een wetsvoorstel van het Europees Parlement moet er in het jaar 2017 voor zorgen dat alle mobiele telefoons compatibel zijn met één universele lader. Hieronder worden de verschillende aansluitingen weergegeven.

Micro-usb telefoonopladers

De bekendste aansluiting is de micro-usb aansluiting. De micro-usb poort zit vrijwel bijna op alle Android toestellen. Dit zijn toestellen van onder andere; Samsung, LG, HTC en Huawei. De Micro-usb past op één manier in het toestel. Soms wordt er een versie weergegeven bij opladers. Het verschil tussen de versies zit hem in de codering, de beveiliging en de snelheid. In de onderstaande tabel zie je de verschillende versies van micro-usb.

Versie Naam Jaar van uitkomst
USB 1.0 LowSpeed 1996
USB 1.1 FullSpeed 1998
USB 2.0 HighSpeed 2000
USB 3.0 SuperSpeed 2008
USB 3.1 SuperSpeed+ 2013

USB-C Telefoonopladers

De opvolger van de micro-usb is de USB-C aansluiting. Deze aansluiting zit op de nieuwere Android toestellen van onder andere Samsung, HTC, LG, OnePlus en Sony. Het voordeel van de USB-C aansluiting is dat de kabel er op twee manieren in het toestel past. Daarnaast beschikt vrijwel iedere usb-c oplader over de snellaad functie.

Lightning telefoonopladers

De Lightning poort dat ontwikkeld is door Apple, is de opvolger van de 30-pin dock connector. De 30-pin dock connector werd gebruikt op de oudere toestellen van Apple (iPhone 4/4s/3G). De lightning aansluiting is toegepast op de nieuwere toestellen van Apple (iPhone 5/6/7). We zijn benieuwd of Apple zich met de komst van de iPhone 8 eindelijk zal houden aan de Europese richtlijnen en gebruik gaat maken van een USB-C aansluiting. De Lightning connector van Apple past ook op twee manieren in het toestel.

Verloopstekkers van Samsung

Doordat vrijwel alle nieuwere toestellen die op Android draaien overstappen van micro-usb naar usb-c aansluiting, passen de micro-usb opladers en kabels niet meer op de nieuwere toestellen. Hiervoor hebben producenten een geniale uitvinding bedacht. Een verloopstekker van USB-C naar Micro-usb. Door de verloopstekker kun je de ‘oude’ micro-usb opladers en kabels blijven gebruiken.

Verloopstekker van micro usb naar usb-c

Veiligheid van opladers

Steeds vaker hoor je dat opladers problemen veroorzaken. Voor elektronische producten is een CE-markering verplicht. Met de CE-Markering maakt de producent duidelijk dat het product aan de Europese Wetgeving voldoet. Als je twijfelt of het product een CE-markering heeft is het handig om de verkopende partij te vragen of het product gecertificeerd is. Als de verkoper de oplader geïmporteerd heeft van buiten de EU moet de verkoper nagaan of de fabrikant alle stappen heeft gezet voor een CE-Markering. Onlangs heeft de NVWA een lijst gepubliceerd met opladers die wel en opladers die niet veilig zijn. Het is goed om deze lijst te bekijken voordat je overgaat tot de aanschaf van een oplader.

Imitatie opladers

Er zijn veel imitatie producten in omloop op de markt van telefoonopladers. Koop je bijvoorbeeld een ‘Originele’ oplader via eBay van €5,00? Dan is dit vaak te mooi om waar te zijn. De meeste imitatie producten zijn niet veilig en kunnen ontploffen en brand veroorzaken. Als je twijfelt aan een product of het origineel is kun je de volgende punten checken:

  • Ga bij jezelf na of de prijs van het product klopt. Veel websites bieden originele opladers aan tegen extreem lage prijzen. Ga uit van je eigen gezonde verstand voordat je over gaat tot de aanschaf van een oplader.
  • Lijkt het logo wat op de oplader staat op het originele logo.
  • Wordt je oplader of de telefoon erg warm tijdens het opladen? Dit komt niet vaak voor bij originele producten.
  • Duurt het een eeuwigheid voordat je toestel is opgeladen, dan kun je gaan twijfelen of het product origineel is.
  • Bij Apple kun je precies nagaan of een oplader origineel is of niet. Aan de onderkant van de originele Apple opladers moet er een certificeringslabel aanwezig zijn.
certificeringslabel oplader apple

De beste twee telefoon opladers in elke categorie

Hieronder hebben wij de beste telefoonopladers van elke categorie op een rijtje gezet. De beste telefoonopladers zijn geselecteerd op verkoopcijfers, retourpercentage en eigen ervaringen.

De beste Micro-USB snelladers

#1 Samsung EP-TA20EWE Adaptive Fast Charging Lader

Deze originele micro-usb oplader van Samsung laadt snel en efficiënt jouw toestel op. Met zijn 2 Ampère is dit een krachtige telefoonoplader. Door het compacte design is de oplader gemakkelijk overal mee naar toe te nemen. De kabbellengte is 1 meter. Als jouw telefoon de snellaad functie niet ondersteund, wordt je toestel op de normale snelheid opgeladen.

Samsung ep ta20ewe adaptive fast charging lader

#2 Sony EP881 Originele Thuislader MicroUSB Quick Charger White

De Sony EP881 is de originele lader die bij veel telefoons wordt geleverd. Deze oplader ondersteunt snel laden en kan daardoor uw toestel razendsnel opladen.

Sony ep881 originele thuislader micro usb quick charger

De beste USB-C snelladers

#1 Samsung USB-C Fast Charging oplader wit

Deze USB-C snellader van Samsung zal je telefoon razendsnel opladen. Het product wordt standaard meegeleverd met de nieuwste toestellen van Samsung, maar als je oplader kwijt of defect is, of je bent op zoek naar een extra oplader, dan is dit de juiste keuze.

Originele samsung fast charging usb-c oplader

#2 Originele LG MCS-H05 Type C Snellader

Deze USB-C snellader van LG wordt standaard meegeleverd bij de nieuwste toestellen van LG. Deze telefoon ondersteund de ‘snelladen’ technologie en laadt je telefoon binnen no-time op. De kabel wat wordt meegeleverd is 0.9m. Als je op zoek bent naar een snellader met een goede prijs-kwaliteitverhouding is dit de oplader die je moet hebben.

LG mcs h05 usb c snellader

De beste autoladers

1# iOttie RapidVOLT Max Dubbele USB Autolader

De iOttie RapidVOLT autolader kan meerdere toestellen op een maximale snelheid opladen. Met 5A verdeelt hij de kracht op de aangesloten apparaten. Daarnaast beschikt de autolader over een groene ledlamp. Deze lamp geeft aan dat je telefoon wordt opgeladen. Helaas worden er bij deze oplader geen extra kabels geleverd.

iottie rapid volt max dubbele autolader

2# Samsung Fast Charging Autolader Dual USB

Deze autolader is geproduceerd door Samsung. Je kunt de autolader eenvoudig in de sigarettenaansteker pluggen. De autolader heeft twee universele poorten. Hierdoor is de oplader niet alleen bruikbaar voor Samsung toestellen maar ook voor bijvoorbeeld Apple of OnePlus. Daarnaast ondersteunt de autolader de Fast Charging techniek voor toestellen die dat ondersteunen. Bij deze oplader wordt er één micro-usb kabel geleverd.

Samsung fast charging autolader dual usb

De beste draadloze opladers

1# Samsung draadloze Qi Lader Pad

Deze compacte Qi lader van Samsung is bedoeld voor het draadloos opladen van jouw toestel. Wanneer je klaar bent met alle draden en kabels is dit product de ideale oplossing. De draadloze oplader van Samsung kun je overal neerzetten, bijvoorbeeld op je bureau, in de woonkamer of op je slaapkamer. Je legt je toestel eenvoudig boven op de charging pad en je telefoon wordt draadloos opgeladen.

Samsung draadloze qi lader pad

Assortiment Telefoonopladers

Elke telefoonoplader is beschikbaar in het assortiment van GSMpunt. Verschillende laders zoals thuisladers, autoladers en draadloze opladers. Voor vrijwel iedere telefoonaansluiting hebben we een geschikte lader, zoals de USB-C, micro-usb en de iPhone aansluitingen. Wil je graag een oude USB lader gebruiken voor de nieuwe USB-C aansluiting? Kijk dan eens naar de verloopstekkers op de website. 

Geef ons jouw mening

Verder lezen

Zo koppel je de Adonit Stylus pennen via Bluetooth | Handleiding

Door de superhandige Bluetooth stylus pennen van Adonit kun je schrijven en tekenen op een tablet zoals je zelf wilt. Wanneer de stylus pennen met Bluetooth gekoppeld zijn Heb je het voordeel van extra functionaliteiten. Dit verschilt per stylus pen, maar denk bij de Adonit Pixel bijvoorbeeld aan de shortkeys die bij schetsen ideaal zijn.

De beste OnePlus 5 hoesjes die beschikbaar zijn

Wanneer je de gloednieuwe OnePlus 5 al binnen hebt, ben je natuurlijk op zoek naar een bijpassend hoesje. Het bestverkopende toestel van OnePlus tot nu toe lijkt niet bepaald op zijn voorganger. Zo heeft het design een metamorfose ondergaan ten opzichte van het vorige model. Het toestel is daarnaast qua specificaties erop vooruitgegaan. Hieronder vind je vrijwel alle broodnodige informatie over de OnePlus 5 hoesjes.

Het beste iPhone 8 hoesje dat verkrijgbaar is

Wat is nu het beste iPhone 8 hoesje dat verkrijgbaar is? Wij hebben alle iPhone 8 hoesjes voor jou getest! Lees het hele verhaal hier.

Essential Phone van Android ontwikkelaar Andy Rubin

De maker van Android; Andy Rubin, heeft deze week zijn nieuwe ambitieuze project gepresenteerd: De Essential Phone. Voor 699 dollar koop je een Android telefoon welke kwalitatief mee moet doen met de Galaxy S8 en Apple iPhone 8. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de nieuwe Essential Phone!

Winkelen bij GSMpunt is nu nog makkelijker!

Vanaf vandaag is het browsen op GSMpunt.nl nog makkelijker dan voorheen. Onze complete website is overhoop getrokken en elke pagina is verbeterd! Zo is onze website nog makkelijker via de telefoon te gebruiken en nog sneller en overzichtelijker.

Nieuwste artikelen

Komt Apple met een over-ear koptelefoon?

Geruime tijd zijn er geruchten dat Apple met een over-ear koptelefoon komt. Naar verluidt wordt dit de Apple AirPods Studio. Dit zal niet zomaar een koptelefoon worden, maar de slimste ooit.

Welke iPad heb ik?

Sinds 2010 is Apple bezig met produceren van iPads, je kunt je wel voorstellen dat er onderhand heel veel verschillende soorten en maten op de markt zijn. Veel van de iPads lijken op elkaar maar zijn stiekem toch heel erg verschillend.

De beste Samsung Galaxy S20 hoesjes uitgelicht

De Samsung Galaxy S20 is toestel met veel nieuwe verbeteringen en tools. Het toestel heeft bijvoorbeeld een betere camera, een groter scherm en een grotere accu. Dit wil je natuurlijk allemaal goed beschermen met een goed hoesje. Hieronder vind je de beste hoesjes voor de Samsung Galaxy S20.

Hoe werken draadloze oordopjes en welke zijn goed voor jou?

Draadloze oordopjes, ze zijn speciaal ontworpen om jou helemaal zonder kabels de ultieme draadloze ervaring met volledige bewegingsvrijheid te geven! Maar hoe werken draadloze oordopjes nou eigenlijk en welke draadloze oordopjes zijn nou goed? Hier lees je er alles over!

Handige tips bij het gebruik van je iPhone!

Een knap staaltje technologie, die iPhone. Het is dan ook geen wonder dat wij niet meer zonder kunnen. Wij blijven ons verbazen over die iPhone. Het zijn zakcomputers die nog meer kunnen dan menig ander apparaat. Apple-systeem iOS zit vol met ‘verborgen’ handigheden. Wij geven wat tips en trucs die je waarschijnlijk nog niet weet voor iOS.

Cookies: Informatie Copyright © 2020 - GSMpunt B.V. E-mail:
Beoordelingen van GSMpunt.nl 9,5 uit 10 op basis van 1.030 beoordelingen