Kan een telefoon oplader in brand vliegen?
We laden onze telefoon vrijwel iedere dag op. Thuis doe je dit vaak met een draadloze oplader of een thuislader. Maar hoe groot is het brandgevaar bij telefoonopladers? Kun je de oplader in het stopcontact laten zitten wanneer je uit huis gaat? We begrijpen dat je hier bezorgd over bent. We gaan in dit artikel je alles uitleggen hoe brandgevaarlijk een oplader is, hoe je brand zoveel mogelijk voorkomt en wat de juiste manier is om een telefoon op te laden!
Hoe brandgevaarlijk is een telefoon oplader?
Over het algemeen zijn telefoon opladers veilig en is het risico op vlammen zo klein dat het geen reden tot bezorgdheid zou moeten zijn. Echter, elk elektronisch apparaat in je huis kan vlamvatten, ook telefoonopladers. Het is daarom van belang dat je goed om gaat met je oplader. Want er zijn zeker verhalen waar een huis in vlammen op ging door een telefoonoplader of kabel. In 2019 kwamen er 125 brand meldingen binnen door draadloze elektronische apparaten, in 2020 was dat al 190.
Tips om het risico op brandgevaar met je oplader te beperken
We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om de kans op brand in je huis door een telefoonoplader te verkleinen. Deze tips kun je ook in je achterhoofd houden bij het opladen van andere elektronische apparaten.
1. Gebruik de oplader die meegeleverd werd in de doos van het toestel
Een veilige oplader is één van de belangrijkste tips die we je mee willen geven. We raden aan om de oplader te gebruiken die mee wordt geleverd in de doos. Heb je bijvoorbeeld een Samsung toestel? Gebruik dan ook een oplader van Samsung. Het merk heeft deze combinatie (oplader + telefoon) jarenlang uitvoerig getest. Hierdoor beperk je het risico. Natuurlijk kunnen opladers van andere opladers ook prima fungeren, maar het beste is om de oplader te gebruiken van hetzelfde merk van je toestel.
Onthoud ook dat opladers een bepaalde levensduur hebben. Gebruik je al vijf jaar dezelfde oplader? Dan is het zeker de moeite waard om een nieuwe aan te schaffen. Bij GSMpunt bieden we alleen originele opladers aan en weten we zeker dat de opladers aan de eisen voldoen.
2. Koop originele producten
Op bepaalde websites en platformen kun je (originele) opladers of kabels kopen voor een habbekrats. Vaak is dit te mooi om waar te zijn. Een goede oplader is getest, beschikt over brandwerende materialen, een CE-certificering en beschikt over een verpakking. Al deze elementen kosten gewoon geld. Er zijn veel namaak opladers in de omloop. Heb je een originele oplader heel goedkoop kunnen kopen? Kijk dan even goed of de inkt op de oplader ‘scherp’ is en vergelijk dit met een originele oplader (afbeelding kan je vinden op het internet). Namaak opladers zijn minder veilig en kunnen sneller vlam vatten.
3. Controleer de adapter en de kabel
Zoals we hierboven ook al hebben beschreven, opladers hebben ook een bepaalde levensduur. Controleer of de adapter en de kabel niet beschadigd/gerafeld is en of je blootliggende draden ziet. Naast het controleren van de adapter en de kabel, is het ook van belang dat je het stopcontact of de stekkerdoos controleert. Voornamelijk stekkerdozen kunnen ook beschadigen oplopen na loop van tijd.
4. Controleer je smartphone
Controleer daarnaast ook even je smartphone op beschadigingen. Elke afwijking zorgt voor meer risico op brandgevaar. Controleer de oplaadpoort of je geen beschadigingen ziet. Maak je telefoon en oplaadpoort ook regelmatig schoon. Overigens zag je bij oudere telefoons dat na loop van tijd de batterij ging uitzetten. Je zag dan een bolling aan de achterkant van je smartphone. Dit betekent dat je telefoon aan vervanging toe is!
5. Voorkom oververhitting
Zorg ervoor dat je telefoon koel blijft. We hebben onlangs een blogartikel geschreven wat je moet doen als je telefoon warm wordt. Als je telefoon een heet ijzer wordt heb je eerder kans op brand.
6. Niet op je bed opladen
Opvolgend aan de vorige tip, we raden aan om je telefoon niet op bed op te laden. Er ontstaat warmte wanneer je de telefoon oplaadt. Als je de telefoon op bed hebt liggen, dan kan die warmte niet makkelijk weg. Als je telefoon dan erg warm wordt dan kan het deken vlamvatten. Voornamelijk de brandweer van Engeland waarschuwt hiervoor. Ze hebben al meerdere keren gezien dat een deken vlamvatte door een telefoonoplader.
Daarnaast raden ze om je telefoon uit te zetten in de nacht. Hierdoor ontstaat er minder warmte waardoor je minder risico loopt. Laadt je telefoon op een vlakke ondergrond zoals je nachtkastje. Het beste is om je telefoon op te laden overdag wanneer je er zicht op hebt!
7. Het beste is om je oplader uit het stopcontact te halen wanneer je weggaat
Een telefoonoplader consumeert energie, ook wanneer je de telefoon niet oplaadt. Het is daarom altijd goed om je telefoonoplader uit het stopcontact te halen wanneer je niet thuis bent. Hierdoor weet je zeker dat je telefoonoplader geen vlam kan vatten. Haal daarnaast de telefoonoplader uit je telefoon wanneer je telefoon volledig is opgeladen!
Minder kans op brandgevaar
Wees altijd op je hoede met elektronische apparaten. Ageren in plaats van reageren. Onthoud de tips en neem actie. Is jouw huis brandveilig? Is je huis bijvoorbeeld voorzien van rookmelders? Dit zijn allemaal relevante vragen om jezelf eens te stellen. Zorg dat je een goede en veilige oplader hebt. We hopen dat we met dit artikel je bewust hebben gemaakt van brandgevaar in combinatie met je smartphone.