Hoe leer ik mijn kind programmeren?

|

In de tijd dat programmeren als een belangrijke extra taal wordt gezien is het misschien wel belangrijk voor kinderen om er al vroeg mee te beginnen. Apple CEO Tim Cook heeft tijdens de startup fest in Amsterdam aangegeven dat programmeren net zo belangrijk is als het leren van een tweede taal. Om deze reden is Apple vooruitstrevend bezig op het gebied van kinderen leren programmeren.

Kinderen spelenderwijs leren programmeren

Afgelopen maandag heeft Apple weer haar jaarlijkse WWDC (Worldwide Developer Conference) gehouden. Hier kwamen ze met veel nieuwe lanceringen op het gebied van software. Zo werd ook Swift Playgrounds aangekondigd. Swift playgrounds is een App die op een iPad te installeren is. Hiermee kunnen kinderen dus spelenderwijs leren programmeren.

programmeren

Swift Playgrounds

Zoals ik al eerder aanhaalde is Swift Playgrounds de nieuwe manier om kinderen te leren programmeren. Spelenderwijs leren kinderen coderen door een groot beest (Byte) door een 3D wereld te laten lopen. Dit is alleen te doen door in code te navigeren. De eerste opdrachten zijn erg simpel. Doordat er een bibliotheek met de meeste code aanwezig is kan er gewoon gekozen worden uit de opties. Zelfs voor mensen zonder verstand van code is het behoorlijk simpel te begrijpen. De code MoveForward() zorgt ervoor dat Byte 1 plekje naar voren loopt. De code collectGem() zorgt er voordat hij een kristal opraapt.

Als er wordt geklikt op Run My Code dan zal Byte op basis van de code de handelingen gaan uitvoeren. Als de code goed is dan kan hij alles in het level pakken en dan kun je door naar het volgende level. Natuurlijk zit er om de code goed te leren veel herhaling in. Het moet natuurlijk goed te doen zijn voor kinderen waarvoor dit programma uiteindelijk bedoeld is. Toch valt er ook voor ouders nog veel te leren. Wil je zelf ook weten hoe het is om je eigen code te programmeren dan is het natuurlijk er leuk om het op deze manier te proberen.

Kan ieder kind programmeren?

Net als het leren van een andere taal zal het niet voor ieder kind eenvoudig zijn om code te leren. Toch zal het spelenderwijs eenvoudiger gaan dan een saaie klassikale uitleg over code. Aangezien Swift Code op het moment van schrijven nog niet uit is moeten we het doen met de verhalen die Apple ons voorschotelt. Toch zijn de verhalen die Apple doet veelbelovend voor de nieuwe generatie programmeurs. Des te eerder je ergens mee begint des te simpeler zal het vervolg hierop zijn. Laten we dus hopen dat de nieuwe generatie programmeurs ons nog betere Apps kunnen bezorgen die misschien wel onze manier van leven gaan beïnvloeden.

Wat moet ik hebben om mijn kind te leren programmeren?

Voor het gebruik van Swift Playgrounds is een iPad nodig. Daarna kan er in de Play Store van Apple het programma Swift Playgrounds gedownload worden. In deze App zit alles om je kind zonder enige voorkennis bekend te laten worden met programmeren.

minecraft

Minecraft om te leren coderen

Naast Swift Playgrounds is er ook nog het mateloos populaire spel Minecraft dat nu kinderen helpt om te leren programmeren. Minecraft is een spel dat momenteel erg populair is onder jonge kinderen. Door dit spel te gebruiken bij het leren programmeren hoopt ook Microsoft dat steeds meer kinderen bekend worden met programmeren als een tweede taal.

Programmeren op scholen

De beste plek om te leren is natuurlijk op school, maar wat doen de scholen eigenlijk om kinderen te leren programmeren? Voor alsnog is programmeren op basisscholen nog niet een vak dat wordt toegepast. Toch denken wij dat in de toekomst steeds meer basisscholen hier wel mee bezig zullen gaan. Doordat steeds meer scholen al gebruik maken van iPads is Swift Playgrounds natuurlijk een logische vervolgstap. Op deze manier kunnen alle kinderen in de klas op hun eigen tempo programmeren leren. Het is hierbij wel van belang dat leraren dit ook adopteren en ervoor zorgen dat ze goed bekend zijn met het programma en weten hoe de code in elkaar steekt.

Codekinderen

Het project Codekinderen van Kennisnet kunnen kinderen vanaf groep 3 al leren omgaan met programmeren. Codekinderen is een gratis lespakket, deze lessen worden gratis beschikbaar gesteld via de website van Codekinderen. Kijk voor meer informatie maar even naar het onderstaande filmpje.

Ook voor leraren

Naast het pakket voor kinderen hebben ze ook een online workshop voor leraren over computational thinking / programmeren. Deze workshop kan door iedereen gratis online gevolgd worden.

Ook hebben ze onlangs een leerlijn programmeren gelanceerd welke te vinden is via de website kn.nu.

Geef ons jouw mening

Verder lezen

Cadeautip voor Vaderdag: OtterBox hoesjes met 20% korting

Eind deze week is het al weer zo ver; Vaderdag 2016! Het vinden van een origineel, leuk en enigszins betaalbaar cadeau is een hele klus. Maar dit jaar kun je jouw vader verassen met een stoer OtterBox hoesje, waarbij wij 20% korting geven!

Wat houdt het oersterke D3O materiaal bij de Gear4 hoesjes in?

Je wilt natuurlijk bij het aanschaffen van een hoesje ervoor zorgen dat jouw toestel of tablet goed wordt beschermd. De kwaliteit van beschermen is bij elk hoesje verschillend, daarom kan het lastig kiezen zijn. Het merk Gear4 heeft een ruim assortiment met D3O hoesjes. Nu komt D3O materiaal niet bij iedereen bekend voor, daarom hebben wij het materiaal even uitgelicht.

Nieuw: Xiaomi Mi Band 2

Het is voor iedereen steeds belangrijker om gezond te leven. Hierbij past natuurlijk een gezonde levensstijl waarbij je veel beweging krijgt, maar hoe weet je nu wat genoeg beweging is? Dit kun je bijhouden met een activity tracker. Xiaomi heeft in het verleden reeds 2 van deze handige activity trackers gemaakt. Deze hadden helaas alleen de mogelijkheid met een telefoon uitgelezen te worden. De banden gaven zelf geen enkele melding behalve een aantal trillingen.

Alles wat je moet weten over de nieuwe Sony Xperia E5

Een complete verrassing was de presentatie van de Sony Xperia E5 niet helemaal, gezien specificaties van het toestel al enkele dagen voor de officiële presentatie gelekt waren. De specificaties van de Sony F3311 die gespot waren op GFXBench afgelopen maand, toonde al een MediaTek’s MT6735 chipset, 4.6-inch 720p scherm en 1.5GB RAM. Lees hier alles over deze nieuwe telefoon!

Waar blijft de originele Motorola Moto G4 case?

Aanstaande vrijdag is het dan eindelijk zo ver. Op dat moment verwachten we dat de eerste Motorola Moto G4 (Plus) toestellen uitgeleverd gaan worden in Nederland. Het is natuurlijk belangrijk voor een dergelijk toestel om deze direct te kunnen beschermen met een mooi hoesje. Om deze reden hebben wij al een groot assortiment hoesjes samengesteld. Toch wacht iedereen met dergelijke telefoon altijd op het originele hoesje van Motorola.

Nieuwste artikelen

Alles over de nieuwe iPhone 11 Pro

Op 10 September 2019 heeft Apple de nieuwe iPhones gepresenteerd. Een paar dagen later, 13 september, zijn ze te bestellen en vanaf 20 september zijn ze daadwerkelijk beschikbaar. Qua design verschilt deze nieuwe iPhone niet veel van zijn voorganger, maar toch zijn er daadwerkelijk noemenswaardige verschillen tussen de iPhone 11 en de vorige iPhone. In dit artikel kun je de relevantste specs vinden van de opvolger van de iPhone XS, de iPhone 11 Pro.

Lees alles over nieuwe Samsung Galaxy Note 10 (Plus)

Gisteren heeft Samsung de nieuwe Galaxy Note 10-serie gepresenteerd in New York. Voor het eerst brengt Samsung een Note-serie in twee modellen uit. De Note 10 wordt net als zijn voorgangers een grote smartphone, met daarbij een extra grote Note 10 Plus variant. Bekijk hieronder een samenvatting van de Note 10 lancering.

Spullen die niet mogen ontbreken tijdens jouw schooljaar

Op school maak je veel gebruik van je telefoon, en vaak komt er ook een tablet aan te pas. Tijdens het schooljaar ben je vaak onderweg. Of je nu van huis naar school gaat of net andersom, bepaalde spullen zijn altijd welkom. Natuurlijk heb je de standaard schoolspullen nodig voor in je etui, zoals een pen, liniaal, potloden of een rekenmachine. Omdat je telefoon eigenlijk altijd wordt meegenomen naar school, zijn er genoeg accessoires die nuttig kunnen zijn op school of onderweg naar school. Om je schooljaar een stuk leuker te maken hebben wij een aantal producten op een rijtje gezet waarmee jij er weer volop tegenaan kunt.

Uitgelekt: Beelden van de Samsung Galaxy Note 10 en de Galaxy Note 10 Pro

Binnenkort worden de Galaxy Note 10 en de Note 10 Pro op de markt gebracht door Samsung. Ben je benieuwd hoe de camera en de telefoon eruit komt te zien? Hier vind je de eerste beelden al!

De nieuwe Otter + Pop met een ingebouwde PopSocket

Sinds de komst van de PopSocket is er steeds meer vraag naar hoesjes met een ingebouwde PopSocket. OtterBox heeft dit als eerste op de markt gebracht met de Otter + Pop. Momenteel is de Otter + Pop verkrijgbaar voor meerdere toestellen. Met de nieuwe Otter + Pop verklein je de kans het toestel te laten vallen zonder dat het toestel te dik wordt voor jouw broekzak.

Cookies: Informatie Copyright © 2019 - GSMpunt B.V. E-mail:
Beoordelingen van GSMpunt.nl 9,5 uit 10 op basis van 1.030 beoordelingen