Hoe leer ik mijn kind programmeren?

|

In de tijd dat programmeren als een belangrijke extra taal wordt gezien is het misschien wel belangrijk voor kinderen om er al vroeg mee te beginnen. Apple CEO Tim Cook heeft tijdens de startup fest in Amsterdam aangegeven dat programmeren net zo belangrijk is als het leren van een tweede taal. Om deze reden is Apple vooruitstrevend bezig op het gebied van kinderen leren programmeren.

Kinderen spelenderwijs leren programmeren

Afgelopen maandag heeft Apple weer haar jaarlijkse WWDC (Worldwide Developer Conference) gehouden. Hier kwamen ze met veel nieuwe lanceringen op het gebied van software. Zo werd ook Swift Playgrounds aangekondigd. Swift playgrounds is een App die op een iPad te installeren is. Hiermee kunnen kinderen dus spelenderwijs leren programmeren.

programmeren

Swift Playgrounds

Zoals ik al eerder aanhaalde is Swift Playgrounds de nieuwe manier om kinderen te leren programmeren. Spelenderwijs leren kinderen coderen door een groot beest (Byte) door een 3D wereld te laten lopen. Dit is alleen te doen door in code te navigeren. De eerste opdrachten zijn erg simpel. Doordat er een bibliotheek met de meeste code aanwezig is kan er gewoon gekozen worden uit de opties. Zelfs voor mensen zonder verstand van code is het behoorlijk simpel te begrijpen. De code MoveForward() zorgt ervoor dat Byte 1 plekje naar voren loopt. De code collectGem() zorgt er voordat hij een kristal opraapt.

Als er wordt geklikt op Run My Code dan zal Byte op basis van de code de handelingen gaan uitvoeren. Als de code goed is dan kan hij alles in het level pakken en dan kun je door naar het volgende level. Natuurlijk zit er om de code goed te leren veel herhaling in. Het moet natuurlijk goed te doen zijn voor kinderen waarvoor dit programma uiteindelijk bedoeld is. Toch valt er ook voor ouders nog veel te leren. Wil je zelf ook weten hoe het is om je eigen code te programmeren dan is het natuurlijk er leuk om het op deze manier te proberen.

Kan ieder kind programmeren?

Net als het leren van een andere taal zal het niet voor ieder kind eenvoudig zijn om code te leren. Toch zal het spelenderwijs eenvoudiger gaan dan een saaie klassikale uitleg over code. Aangezien Swift Code op het moment van schrijven nog niet uit is moeten we het doen met de verhalen die Apple ons voorschotelt. Toch zijn de verhalen die Apple doet veelbelovend voor de nieuwe generatie programmeurs. Des te eerder je ergens mee begint des te simpeler zal het vervolg hierop zijn. Laten we dus hopen dat de nieuwe generatie programmeurs ons nog betere Apps kunnen bezorgen die misschien wel onze manier van leven gaan beïnvloeden.

Wat moet ik hebben om mijn kind te leren programmeren?

Voor het gebruik van Swift Playgrounds is een iPad nodig. Daarna kan er in de Play Store van Apple het programma Swift Playgrounds gedownload worden. In deze App zit alles om je kind zonder enige voorkennis bekend te laten worden met programmeren.

minecraft

Minecraft om te leren coderen

Naast Swift Playgrounds is er ook nog het mateloos populaire spel Minecraft dat nu kinderen helpt om te leren programmeren. Minecraft is een spel dat momenteel erg populair is onder jonge kinderen. Door dit spel te gebruiken bij het leren programmeren hoopt ook Microsoft dat steeds meer kinderen bekend worden met programmeren als een tweede taal.

Programmeren op scholen

De beste plek om te leren is natuurlijk op school, maar wat doen de scholen eigenlijk om kinderen te leren programmeren? Voor alsnog is programmeren op basisscholen nog niet een vak dat wordt toegepast. Toch denken wij dat in de toekomst steeds meer basisscholen hier wel mee bezig zullen gaan. Doordat steeds meer scholen al gebruik maken van iPads is Swift Playgrounds natuurlijk een logische vervolgstap. Op deze manier kunnen alle kinderen in de klas op hun eigen tempo programmeren leren. Het is hierbij wel van belang dat leraren dit ook adopteren en ervoor zorgen dat ze goed bekend zijn met het programma en weten hoe de code in elkaar steekt.

Codekinderen

Het project Codekinderen van Kennisnet kunnen kinderen vanaf groep 3 al leren omgaan met programmeren. Codekinderen is een gratis lespakket, deze lessen worden gratis beschikbaar gesteld via de website van Codekinderen. Kijk voor meer informatie maar even naar het onderstaande filmpje.

Ook voor leraren

Naast het pakket voor kinderen hebben ze ook een online workshop voor leraren over computational thinking / programmeren. Deze workshop kan door iedereen gratis online gevolgd worden.

Ook hebben ze onlangs een leerlijn programmeren gelanceerd welke te vinden is via de website kn.nu.

Geef ons jouw mening

Verder lezen

Cadeautip voor Vaderdag: OtterBox hoesjes met 20% korting

Eind deze week is het al weer zo ver; Vaderdag 2016! Het vinden van een origineel, leuk en enigszins betaalbaar cadeau is een hele klus. Maar dit jaar kun je jouw vader verassen met een stoer OtterBox hoesje, waarbij wij 20% korting geven!

Wat houdt het oersterke D3O materiaal bij de Gear4 hoesjes in?

Je wilt natuurlijk bij het aanschaffen van een hoesje ervoor zorgen dat jouw toestel of tablet goed wordt beschermd. De kwaliteit van beschermen is bij elk hoesje verschillend, daarom kan het lastig kiezen zijn. Het merk Gear4 heeft een ruim assortiment met D3O hoesjes. Nu komt D3O materiaal niet bij iedereen bekend voor, daarom hebben wij het materiaal even uitgelicht.

Nieuw: Xiaomi Mi Band 2

Het is voor iedereen steeds belangrijker om gezond te leven. Hierbij past natuurlijk een gezonde levensstijl waarbij je veel beweging krijgt, maar hoe weet je nu wat genoeg beweging is? Dit kun je bijhouden met een activity tracker. Xiaomi heeft in het verleden reeds 2 van deze handige activity trackers gemaakt. Deze hadden helaas alleen de mogelijkheid met een telefoon uitgelezen te worden. De banden gaven zelf geen enkele melding behalve een aantal trillingen.

Alles wat je moet weten over de nieuwe Sony Xperia E5

Een complete verrassing was de presentatie van de Sony Xperia E5 niet helemaal, gezien specificaties van het toestel al enkele dagen voor de officiële presentatie gelekt waren. De specificaties van de Sony F3311 die gespot waren op GFXBench afgelopen maand, toonde al een MediaTek’s MT6735 chipset, 4.6-inch 720p scherm en 1.5GB RAM. Lees hier alles over deze nieuwe telefoon!

Waar blijft de originele Motorola Moto G4 case?

Aanstaande vrijdag is het dan eindelijk zo ver. Op dat moment verwachten we dat de eerste Motorola Moto G4 (Plus) toestellen uitgeleverd gaan worden in Nederland. Het is natuurlijk belangrijk voor een dergelijk toestel om deze direct te kunnen beschermen met een mooi hoesje. Om deze reden hebben wij al een groot assortiment hoesjes samengesteld. Toch wacht iedereen met dergelijke telefoon altijd op het originele hoesje van Motorola.

Nieuwste artikelen

Hoe waterdicht is je telefoon met IP68?

Tegenwoordig zijn de meest populaire smartphones voorzien van de IP67 of IP68 certificering. Dit geeft aan dat je telefoon stof- en waterdicht is. Maar wat kun je nu allemaal wel en niet doen, zonder dat je telefoon waterschade oploopt? Lees alles over IP68 in dit blog.

De beste OnePlus 6 hoesjes

Er zijn veel verschillende hoesjes voor de OnePlus 6. De smartphone zelf heeft een erg zakelijke uitstraling, dus de meeste hoesjes hebben ook zo’n zelfde uitstraling. Als je kijkt naar de OnePlus 6 hoesjes die GSMpunt aanbiedt, zie je veel zwarte en donkere hoesjes. Toch zijn alle hoesjes anders. Hieronder staan een aantal van de beste OnePlus 6 hoesjes die wij aanbieden.

Informatie over PanzerGlass: Is dit een goede screenprotector voor je smartphone?

Het grootste deel van de screenprotectors die door PanzerGlass worden aangeboden, is gemaakt van glas. Dit komt omdat een tempered glass screenprotector de beste bescherming biedt. Er zijn veel soorten screenprotectors, van veel verschillende merken. In dit artikel gaan we kijken wat PanzerGlass zo uniek maakt. Hoe onderscheidt PanzerGlass zich, en waarom kiezen zo veel mensen specifiek voor dit merk?

De beste hoesjes voor de Huawei P20

In April presenteerde Huawei de nieuwe lijn smartphones, de Huawei P20, P20 Lite en P20 Pro. Verwacht wordt dat deze nieuwe toestellen enorm populair worden en door heel veel mensen gebruikt gaan worden. In dit artikel gaan we je helpen met het kiezen van het beste hoesje voor de Huawei P20.

De verschillen tussen de Motorola Moto G6, G6 Plus en G6 Play

Afgelopen maand heeft Motorola de opvolger van de Moto G5 aangekondigd, namelijk de Motorola Moto G6, G6 Play en G6 Plus. Wanneer je op zoek bent naar een budgetsmartphone, kom je toch al snel uit op een Motorola Moto G6. In de prijsklasse van €200 tot €300 heeft Motorola met de Moto G-lijn een gevestigde naam opgebouwd. De specifieke verschillen tussen de G6-serie vind je in het onderstaande overzicht.

Cookies: Informatie Copyright © 2018 - GSMpunt B.V. E-mail:
Beoordelingen van GSMpunt.nl 9,5 uit 10 op basis van 1.030 beoordelingen