Geheugen vol van je smartphone? Dit zijn de beste tips!
Bijna iedereen heeft wel eens de melding 'Opslagruimte bijna vol' of ‘Er is te weinig opslagruimte vrij om .. te installeren’ op de smartphone gehad. Dit is zeker vervelend wanneer je net op het punt staat om de foto van het jaar te schieten.
Gelukkig kun je al met een aantal handige en gratis tips eenvoudig ruimte vrijmaken op je smartphone. In dit artikel nemen wij je mee in de opslagruimte en geheugen op je smartphone. Na het lezen van dit blog heb jij de telefoon opgeschoond en zijn deze vervelende meldingen verleden tijd. Kom je er zelf niet helemaal uit? Onze productexperts staan voor je klaar!
Check welk soort bestanden de meeste ruimte innemen op je smartphone
Elk toestel is persoonlijk en uniek, dus daarom is het goed om te kijken wat er allemaal op je smartphone staat. Het eerste wat je het beste kunt doen is om te inventariseren welke bestanden het meeste ruimte innemen op je smartphone. Dit kun je heel eenvoudig doen op je Android toestel of iPhone. Lees snel verder hoe je dat kunt doen.
Interne geheugen controleren op je Android toestel
- Ga naar de instellingen van je smartphone
- Scrol naar onderen en druk vervolgens op ‘Batterij en apparaat onderhoud’
- Klik vervolgens op ‘Opslag’.
- Hier kun je precies zien hoeveel % van je opslag is verbruikt. Daarnaast kan je zien welk soort bestanden het meeste ruimte innemen. Vaak zijn afbeeldingen, video’s, apps en systeem de bestanden die het meeste ruimte innemen.
Interne geheugen checken van je iPhone
- Ga naar de instellingen van je iPhone
- Druk vervolgens door naar ‘Algemeen’
- Klik vervolgens op ‘IPhone opslag’
- Het kan even duren voordat je iPhone je opslag heeft berekend. In dit overzicht kun je zien hoeveel GB van het maximale is bereikt. Daarnaast kun je zien welke soort bestanden het meeste ruimte innemen op je iPhone.
Geheugensteuntje, waar staat GB en MB ook alweer voor?
Hoe zat het ook alweer, de MB’s en de GB’s. Meestal beschikt je smartphone over 16GB, 32GB, 64GB, 128GB, 256GB of 512GB aan opslagruimte. 1GB staat bij smartphone geheugen normaliter voor 1000MB. De nieuwste telefoons beschikken over steeds betere camera’s. Deze mooiere foto’s zorgen ook dat ze steeds meer ruimte innemen op je smartphone. Een afbeelding kan daarom wel 3MB ruimte bevatten. Als je 4000 afbeeldingen op je smartphone hebt, dan kan dat al zorgen voor 12GB aan foto’s!
Zie je ook KB op je smartphone staan? Dat is nog kleiner dan MB! 1000KB staat namelijk voor 1MB. MB's en KB's worden vaak afgerond op duizend, maar exact is het net iets meer zoals je kunt zien in de onderstaande afbeelding.
Verwijder alle bestanden die je niet meer gebruikt
Fijn! Je weet nu hoe de verdeling is in de opslagruimte van je smartphone. Kijk goed naar de soorten bestanden die het meeste opslagruimte innemen. Als ik persoonlijk kijk naar mijn eigen smartphone, dan zie ik dat de meeste ruimte opgaat naar ‘Apps’. Tijd om de moeite waard om hier dieper in te duiken.
Games en andere applicaties opruimen
Onder ‘opslag’ klik ik door naar de apps. Vervolgens sorteer ik de lijst op basis van grootte. Het valt me op dat er bepaalde (grote) apps in staan die ik nooit gebruik. Deze verwijder ik daarom ook van mijn smartphone. Voornamelijk games nemen veel ruimte in op je smartphone.
Afbeelding en video’s
Op de tweede plek staat video’s. Dit is raar, want ik kijk nauwelijks eigen gemaakte video’s. Heel veel video’s zijn afkomstig van WhatsApp. Ook wel logisch, want hoe vaak worden er geen grappige video’s in de groepsapp gestuurd. Al deze video’s komen automatisch op je smartphone omdat je deze hebt gedownload. Ik kijk allereerst naar de grootste video’s. Als ik ze niet meer belangrijk vind, dan verwijder ik ze van mijn smartphone. Ditzelfde geldt voor alle foto’s die op mijn smartphone staan.
Aanbevelingen van de telefoon
Als je onder ‘opslag’ iets naar onderen scrolt, dan geeft je Android smartphone ook tips aan om je telefoon op te schonen. Denk aan apps die je nooit gebruikt, hoeveel bestanden er in de cache staan, dubbele bestanden (bijvoorbeeld 2x gedownload) en grote bestanden. Hierdoor kun je in korte tijd je telefoon opschonen.
Gegevens van applicaties
Een app bestaat uit twee opslagdelen. Eén deel daarvan is het aantal GB van de applicatie zelf. Daarnaast staan er ook allerlei bestanden/data op de applicatie zodat je de applicatie goed werkt. Denk bijvoorbeeld aan een serie die je in de Netflix app hebt gedownload en WhatsApp berichten.
Deze gegevens kun je met één knop alle gegevens van de specifieke app verwijderen. Als je op deze knop drukt, dan blijft de app zelf wel op je smartphone staan, maar de gegevens die er in staan niet. Let er wel op dat je goed oplet wanneer je op deze knop drukt, want je verwijdert letterlijk alle gegevens. Persoonlijk raden we aan om in de app zelf de gegevens te verwijderen die je niet meer gebruikt.
Offline Netflix Series bekijken
Deze verbruikingsapplicaties nemen persoonlijk veel geheugen in op mijn smartphone. Persoonlijk heb ik zelf veel series gedownload in de Netflix app zodat ik ze op een later moment, wanneer ik geen wi-fi heb (zoals in het vliegtuig), ze kan bekijken. Echter vergeet ik ze altijd te verwijderen wanneer ik ze heb bekeken. Niet slim natuurlijk, want nu blijven ze onnodig op mijn smartphone staan. Verwijder daarom ook de ‘gegevens ruimte’ van applicaties.
Geheugen van Spotify
Ditzelfde geldt voor het opslaggeheugen van Spotify. Ik heb veel playlists gedownload in de Spotify app zodat ik de liedjes kan luisteren wanneer ik aan het hardlopen ben. Echter heb ik bepaalde playlists gedownload die ik helemaal niet meer gebruik. Ik heb ‘offline gedownload’ uit gezet bij deze afspeellijsten en dit heeft me al behoorlijk wat ruimte bespaart.
Je telefoon uitbreiden met geheugen!
Er zijn meerdere manieren om je telefoon uit te breiden met geheugen. De laatste jaren zijn de ontwikkelingen van geheugen razendsnel gegaan. De diverse opties hebben we je voor je op een rijtje gezet.
Geheugenkaarten
Beschikt je telefoon over een microSD kaart slot? Dan heb je geluk. Met behulp van een geheugenkaart creëer je extra ruimte op je smartphone. De geheugenkaarten zijn beschikbaar in de varianten van 16GB, 32GB, 64GB, 128GB, 256GB en 512GB. Door de ontwikkelingen zijn de geheugenkaarten in prijs drastisch naar beneden gegaan. Dus het is echt eens de moeite waard om eens tussen de geheugenkaarten te kijken. Zo shop je al een 128GB geheugenkaart voor maar €24,95!
USB – C Stick
Steeds meer nieuwere telefoons beschikken niet meer over een MicroSD kaart slot. Daardoor ben je sneller genoodzaakt om een smartphone aan te schaffen met meer interne geheugen of een cloud-oplossing. Toch kun je met een USB – C stick nog steeds je geheugen uitbreiden van je smartphone die geen SD kaart slot hebben. Je plugt deze stick eenvoudig in de USB – C oplaadpoort. Grootste voordeel is dat je de stick ook in andere apparaten kunt pluggen. Je leest hier alles over de beste USB – C stick van dit moment.
Cloud oplossingen
iCloud, OneDrive, Dropbox en MicroSoft OneDrive zijn allemaal cloud oplossingen voor het uitbreiden van je geheugen. Via de zogenaamde cloud kun je jouw bestanden op een externe server opslaan, zodat je zelf meer ruimte overhoudt op je telefoon. Voordeel van de cloud is dat je ook op andere apparaten bij je bestanden kunt. Het online opslaan van bestanden noemen we ook wel opslaan in de cloud. Hier zit wel vaak een abonnement aan gebonden. Voor twee euro in de maand (€24,00 in het jaar) heb je beschikking tot 100GB opslaggeheugen. Tot en met 5GB is gratis.
Bestanden overzetten naar andere devices
Waarschijnlijk heb je diverse elektrische apparaten in huis. Denk aan je smartphone, tablet, computer, laptop, televisie en spelcomputer. Vrijwel ieder apparaat beschikt over opslagruimte.
Heb je bepaalde documenten op je smartphone staan die je niet veel gebruikt, maar zonde vind om weg te gooien? Overweeg dan om deze bestanden over te zetten naar een device die je minder gebruikt. Het is bijvoorbeeld heel eenvoudig om foto’s over te zetten naar je laptop of computer.
Voorkomen is beter dan genezen!
Heb je vaker problemen met het geheugen van je smartphone? Denk hier dan aan wanneer je een nieuwe smartphone gaat aanschaffen. Investeer dan op dat moment in een telefoon die iets meer geheugen heeft. Persoonlijk raden we een smartphone aan met minimaal 128GB. Dan heb je nog iets speling en hoef jij je niet zo snel zorgen maken over het geheugen.
Succes met het opschonen van je smartphone
Succes met het opschonen van je smartphone. Het is ook goed om eens de buitenkant van je GSM onder handen te nemen. In dit blog leggen we je uit hoe je het beste je telefoon van de buitenkant en binnenkant schoonmaakt. Heb je de telefoon van binnen en buiten opgeschoond, het geheugen uitgebreid met één van onze manieren? Geef je telefoon dan een nieuwe look met een telefoonhoesje!