Wat te doen als je telefoon verloren of gestolen is op vakantie?
Op vakantie zonder telefoon is tegenwoordig bijna onmogelijk. Je gebruikt hem om vluchten, hotels en excursies te boeken en soms ook om contact op te nemen met de reisleiders van de organisaties waar je mee op vakantie bent. Daarnaast staat er erg veel persoonlijke informatie op dat meestal erg vertrouwelijk is. Maar wat moet je doen als je telefoon gestolen is of zelf kwijt bent geraakt? Wij geven jou de beste tips!
Goede voorbereiding is het halve werk
Het klinkt natuurlijk erg cliché maar het is wel zo. Daarom hier alvast wat tips voordat je op vakantie gaat.
Beveilig je smartphone goed
Tegenwoordig beschikken de meeste telefoons over Apple zogenaamde Face ID. Naast Apple maakt ook Google’s Android gebruik van deze gezichtsherkenningstechnologie, die in de meeste situaties veilig genoeg is. Toch is het verstandig om als backup een pincode of wachtwoord in te stellen. Zo kan de ‘eerlijke vinder’ niet direct bij al jouw persoonlijke gegevens komen. Naast het extra beveiligen doe je er ook goed aan om alvast het IMEI-nummer van je telefoon ergens op te schrijven. Deze ben je namelijk nodig als je aangifte wilt doen van je gestolen telefoon.
Je telefoon terugvinden, blokkeren of wissen
Tegenwoordig beschikken de meeste moderne telefoons over functies waarmee je de telefoon kunt lokaliseren en eventueel dus terug kunt vinden. Mocht je er op die manier toch achter komen dat je telefoon ergens ver weg van jouw locatie rondslingert, kun je zelfs bepaalde dingen blokkeren of wissen. Om dit voor elkaar te krijgen moet je in de meeste gevallen wel beschikken over een goede internetverbinding en een computer / laptop. Het traceren van je telefoon verschilt wel per toestel en software:
Mocht het toch zo zijn dat de telefoon op dezelfde plek is als jij en hij ergens in je hotelkamer of Airbnb rondslingeren, bekijk dan onze tips om je telefoon thuis terug te vinden.
Blokkeer je simkaart om hoge kosten te voorkomen
Je blokkeert je simkaart om te voorkomen dat de ‘eerlijke vinder’ niet op jouw kosten kan bellen, sms'en en internetten. Hiervoor moet je contact opnemen met jouw provider, dit kun je natuurlijk doen met de telefoon van je partner of een vaste telefoon van je verblijfadres.
Met deze telefoonnummers blokkeer je jouw simkaart in het buitenland:
- KPN: +316 1200 1200
- Vodafone: +316 5450 0100
- Telfort: +3118 8765 0200
- Odido: 0800 0092
Aangifte doen en naar de verzekering
Als je zeker bent dat je telefoon echt gestolen is, is het verstandig om zo snel mogelijk naar de politie te stappen. Mocht er dan toch een telefoon gevonden worden, dan weet de politie dat jij de rechtmatige eigenaar bent. Daarnaast is het ook van belang voor de verzekeraar. In de meeste gevallen vraagt de verzekeraar namelijk om een aangiftebewijs om je aanvraag in behandeling te nemen. Let wel op dat je in de meeste landen het IMEI-nummer van je smartphone nodig hebt. Maar als het goed is heb je deze al opgeschreven voordat je de deur uit ging.
Dien een claim in bij je verzekeraar
Nu je alle bovenstaande stappen doorlopen hebt is het tijd om de schade aan te geven bij de verzekeraar. Hiervoor kun je telefonisch contact opnemen, maar bij de meeste verzekeraars kun je gewoon het schadeformulier op de website downloaden. Kies je toch voor de eerste optie, dan worden alle papieren fysiek naar jouw adres in Nederland gestuurd.
Zoals ik al eerder genoemd heb, is het van belang dat je zo veel mogelijk bewijs meestuurt naar de verzekeraar. Zo kun je naast het bewijs van aangifte ook screenshots meesturen. Daarnaast is het van belang dat je de situatie zo transparant en goed mogelijk uitlegt. De meeste verzekeraars zijn namelijk extra streng als het om smartphones gaat aangezien hier vaak fraude mee gepleegd wordt.
Nu je toch bezig bent met de verzekering is het ook goed om eens kritisch naar je huidige reisverzekering te kijken. Veel Nederlanders zijn namelijk dubbel verzekerd zonder dat ze het zelf weten. De vuistregel geldt namelijk, kan de diefstal van je telefoon verhaald worden op een andere verzekering, dan gaat die verzekering voor op de reisverzekering.