Ontsnap aan de digitale wereld, verminder schermtijd tijdens je vakantie
In een wereld die steeds meer gedreven wordt door technologie, kun je wel eens de behoefte aan een digitale detox ervaren. Maar wat is een digitale detox precies? Simpel gezegd is het een bewuste pauze van digitale apparaten zoals smartphones, tablets en computers. Deze zomer biedt de perfecte gelegenheid om te ontsnappen aan de constante stroom van meldingen en berichten, en in plaats daarvan te genieten van een vakantie vol rust en ontspanning.
In dit artikel wil ik graag enkele tips delen die je kunnen helpen je schermtijd op je telefoon, tablet en computer te verminderen. Dit kan ook zeker zonder dat je helemaal onbereikbaar bent! Daarnaast is tegenwoordig je smartphone ook je digitale camera en wil je hem daarom wel bij je hebben tijdens je vakantieavonturen.
Voordelen van een digitale detox en minder schermtijd
Het nemen van een digitale pauze kan talloze voordelen opleveren. Mentale en emotionele voordelen zijn onder andere een vermindering van stress en angst, verbeterde focus en een betere nachtrust. Fysiek gezien helpt het om oogvermoeidheid en hoofdpijn te verminderen en stimuleert het meer fysieke activiteit. Wie wil dit niet in zijn zomervakantie!?
De zomer is een ideale tijd voor een digitale detox. Vakantieperiodes bieden natuurlijke pauzes van werk en verplichtingen, waardoor je zonder veel problemen gerust even zonder je smartphone kunt.
Tips voor een effectieve digitale detox tijdens je vakantie
Voorbereiding
- Stel automatische afwezigheidsberichten in op je e-mail.
- Informeer vrienden en familie over je detox plannen zodat ze weten dat je minder bereikbaar bent.
- Maak gebruik van de schermtijd en focus instellingen (zie de handleiding voor iOS gebruikers).
Praktische tips tijdens de vakantie
- Houd specifieke tijden en zones apparaatvrij, zoals tijdens maaltijden of in de slaapkamer. Op iOS kunnen focus modussen hierbij helpen.
- Neem fysieke boeken en tijdschriften mee op vakantie.
Handige praktische softwareinstellingen voor iOS gebruikers
TL;DR: Gebruik de Schermtijd-instellingen op je iPhone om je dagelijks gebruik te monitoren en te beperken. Stel tijdslimieten in voor apps, beperk meldingen, en gebruik Apparaatvrije tijd en Focus-modussen om afleidingen te minimaliseren.
Maak je gebruik van een iPhone, dan zijn er een aantal handige en praktische tips om snel op weg te gaan met je digitale detoxen en het verminderen van je schermtijd.
Als je naar de instellingen van je iPhone gaat, kun je vervolgens “Schermtijd” selecteren. Niet schrikken, maar hier zie je hoeveel je jouw iPhone gemiddeld per dag gebruikt... Altijd meer dan je van bewust bent.
Maar het mooiste is dat je vanuit dit overzicht ook direct actie kunt ondernemen! Als je verder navigeert naar “Bekijk alle app- en websiteactiviteit”, kun je precies zien welke apps je het meest gebruikt hebt. Vervolgens kun je hier doorklikken op de gewenste app en een tijdslimiet toevoegen. Als je ziet dat je bijvoorbeeld iedere dag meer dan een uur op Facebook zit, kun je bijvoorbeeld een tijdslimiet toevoegen van 10 minuten. Want laten we eerlijk zijn. Na 10 minuten heb je de belangrijkste posts van vrienden en familie wel gelezen en zijn we vaak doelloos aan het scrollen. Als je de ingestelde limiet bereikt hebt, dan blokkeert de app.
In de Schermtijd instellingen van je iPhone kun je ook zien hoeveel meldingen je dagelijks krijgt en welke apps de meeste meldingen geven. Vanuit dit overzicht kun je ook makkelijk aanpassen welke apps je meldingen mogen geven en op welke manier ze dit mogen doen. Zo kun je drastisch het aantal meldingen omlaag schroeven. En meldingen zijn vaak een belangrijke reden waarom je weer je telefoon pakt.
In de Schermtijd instellingen vind je ook “Apparaatvrije tijd”. Tijdens apparaatvrije tijd zijn alleen telefoonoproepen en door jou gekozen apps beschikbaar. Erg handig om bijvoorbeeld in te plannen dan deze tijd een uur voor je standaard bedtijd in gaat.
Focus-modussen op iOS helpen je om afleidingen te minimaliseren en je te concentreren op wat echt belangrijk is. Met modussen zoals 'Niet Storen', 'Slaap', 'Persoonlijk', 'Werk', en 'Rijden' kun je meldingen filteren en je aandacht richten waar dat nodig is. 'Niet Storen' dempt alle meldingen behalve die je toestaat, ideaal voor vergaderingen of ongestoorde werkuren. 'Slaap' bevordert een betere nachtrust door meldingen te beperken tijdens je slaaptijd, terwijl 'Persoonlijk' en 'Werk' je helpen de balans te bewaren tussen ontspanning en professionele taken. De 'Rijden'-modus zorgt voor veiligheid door afleidingen tijdens het rijden te elimineren.
Daarnaast kun je aangepaste Focus-modussen creëren voor specifieke activiteiten zoals fitness, lezen, of studeren, zodat je meldingen kunt personaliseren op basis van je behoeften. Het instellen van deze modussen is eenvoudig: ga naar 'Focus' in de Instellingen-app, kies of maak een modus, pas meldingsinstellingen aan, en stel een schema in voor automatische activering. Door Focus-modussen te gebruiken, beheers je je tijd en aandacht beter, wat bijdraagt aan een effectievere en meer gebalanceerde digitale detox-ervaring.
Uitdagingen overwinnen tijdens een digitale detox
Het overwinnen van FOMO (Fear Of Missing Out) is een veelvoorkomende uitdaging. Het gevoel dat je net dat Whatsapp berichtje zou missen in die groepsapp kan een knagend gevoel geven. Zoek daarom naar alternatieve manieren om verbonden te blijven met vrienden en familie, zoals het versturen van ansichtkaarten of het plannen van persoonlijke ontmoetingen na of tijdens je vakantie. Het is ook zeker aan te raden om niet al je zomeravonturen direct te delen op social media. Daarmee voorkom je de verslaving van het checken van reacties of likes.
Verder is het ook prima om je een keer te vervelen. Tegenwoordig is het bijna een reflex om bij het minste of geringste gevoel van verveling je smartphone te pakken. Dan begin je onbewust weer te scrollen door Insta tijdlijnen of YouTube shorts video’s en krijgt je brein nog steeds geen rust. Het instellen van tijdlimieten voor het gebruik van specifieke apps kunnen je hierbij echt helpen.
Wat ga jij deze zomer doen?
Een digitale detox of het verminderen van schermtijd kan een verfrissende en herstellende ervaring zijn, vooral tijdens de zomer. Het helpt je om een gezondere, meer gebalanceerde levensstijl te ontwikkelen en volledig te genieten van je vakantietijd. Dus waarom niet proberen om deze zomer een stap terug te nemen van de digitale wereld en de voordelen zelf te ervaren?