Mijn telefoon is in het water gevallen, wat nu?
Waterschade in je telefoon is één van je grootste nachtmerries. We krijgen dan een hartaanval, want je bent bang dat alle bestanden kwijt verloren zijn en je niet meer bereikbaar bent. Je telefoon in het water laten vallen kan op vele manieren gebeuren, bijvoorbeeld wanneer je naar het toilet gaat of wanneer je bezig bent met de afwas. Maar wees gerust, in onderstaand artikel vind je alle tips om waterschade te voorkomen.
Deze dingen moet je absoluut niet doen
Als je telefoon in het water gevallen is, wil je natuurlijk zo snel proberen de schade te herstellen. Het is wel belangrijk om te weten wat je absoluut niet moet doen. Hieronder vind je de don`ts.
- Zet je toestel niet aan
- Niet drogen met warme middelen
- Schud niet met je toestel
- Laad het toestel niet op
Zet je toestel niet aan
Wanneer je je toestel aan doet om te kijken of je toestel nog werkt, is het mogelijk nog blijvend zijn waardoor je telefoon niet meer te redden is.
Probeer je toestel niet drogen met warme middelen
Veel mensen proberen, wanneer hun toestel in het water gevallen is, om deze droog te maken door deze bijvoorbeeld te föhnen of deze in de zon te leggen. Doe dit niet! Het water wat in het toestel zit gaat zich dan uitzetten en daardoor op meer plekken terecht komen wat extra schade aan kan richtten.
Schud niet met je toestel
Dat het water op extra plekken terecht komt, kan ook komen wanneer je met je toestel gaat schudden. Velen denken dat wanneer je met je toestel schudt, het water eruit valt. Maar dit werkt dus eerder averechts.
Doe je toestel niet aan de oplader
Doe je toestel nadat het in het water heeft gelegen niet aan de oplader. Ook niet wanneer je deze van de buitenkant hebt droog gemaakt. De kans is groot je telefoon van de binnenkant nog wel nat is. Als je je toestel dan aan de lader doet, is er kans dat je kortsluiting krijgt.
Deze dingen moet je juist wel doen
Nu het bekend is wat je juist niet moet doen en dus geen extra schade brengt aan je toestel, kun je de stappen uitvoeren om ervoor te zorgen dat het water uit je telefoon gaat. Belangrijk is dat je niet te gehaast te werk gaat. In de onderstaand alinea vind je de do`s.
- Zet je toestel direct uit
- Haal het toestel uit elkaar
- Leg je toestel in rijst
- Laat je toestel liggen
- Test het toestel
Zet je toestel direct uit
Wanneer je toestel in het water terecht is gekomen, wil je natuurlijk meteen weten of je toestel het nog doet. Hoe groot de verleiding ook is, we raden aan om je toestel direct uit te zetten. Wanneer je je toestel aan laat, is de kans op extra schade groter.
Haal het toestel uit elkaar
Om ervoor te zorgen dat het water minder schade aanricht aan je toestel, is het belangrijk om je toestel zoveel mogelijk uit elkaar te halen. Denk hierbij aan je simkaart, je SD-kaart en wanneer mogelijk je batterij. Droog deze onderdelen allemaal af met een droog papier om zo eventuele schade aan deze onderdelen te voorkomen.
Leg je toestel in rijst
Als je alle onderdelen uit de telefoon hebt gehaald, kun je jouw toestel in een bak met (ongekookte) rijst leggen. De rijst trekt langzaam het vocht uit het toestel waardoor je toestel kans maakt om te overleven.
Laat je toestel liggen
Hoe verleidelijk het ook is om te kijken of de rijst geholpen heeft, is het niet handig om je toestel uit het rijst te halen om te controleren. Laat je toestel minimaal 24 uur liggen. Het beste is om je telefoon twee volle dagen (48 uur) in het rijst te laten liggen. Pas dan heeft de rijst het maximale werk gedaan. In de tussentijd is het slim om een toestel te lenen, zodat je wel bereikbaar blijft. Ook voorkom je nieuwsgierigheid van eventuele appjes of belletjes en is het makkelijker het toestel te laten liggen.
Test het toestel
Wanneer je smartphone twee dagen in het rijst heeft gelegen, is het tijd om te testen of de bovenstaande stappen gewerkt hebben. Stop de batterij terug in je telefoon en doe je toestel aan. Wanneer het toestel niet aan gaat, probeer deze dan eerst op te laden.
Mijn toestel doet het nog, wat nu?
Het moment is daar, je probeert je telefoon weer aan te doen. Je drukt op de aan/uit knop en het scherm springt aan en alle angst is weg, of toch niet? Het kan namelijk zo zijn dat je telefoon niet meer zo goed werkt als voorheen. Houdt dit de komende weken goed in de gaten. Mocht je geen problemen ervaren, dan kan je je telefoon weer gebruiken als vanouds en ben je er met geluk vanaf gekomen. Wanneer je merkt dat je toestel toch wat problemen heeft sinds deze in het water heeft gelegen, ga dan langs een telefoonwinkel. Wellicht dat zij nog iets voor je kunnen betekenen.
Mijn toestel gaat niet meer aan, wat nu?
Het moment waar je al bang voor was is werkelijkheid geworden. Je toestel gaat niet meer aan. Dit kan aan meerdere factoren liggen. Het kan namelijk zijn dat alleen één onderdeel beschadigd is. We raden aan om langs de telefoonwinkel te gaan. Vaak hebben zij nog materialen om je toestel eventueel nog te redden. Wanneer zij niks maar voor je kunnen betekenen houdt het helaas op en moet je afscheid nemen van je geliefde toestel en moet je opzoek naar een nieuwe.
Voorkomen doe je zo
De kans dat je telefoon nat wordt is simpelweg niet te voorkomen. Wel kun je voorkomen dat je telefoon kapot gaat aan waterschade. Met de volgende tips is de kans op een kapotte telefoon veel kleiner.
IP-68 certificering
Tegenwoordig zie je het steeds vaker voorbij komen, een telefoon met een IP-68 certificering. Maar wat houdt dat nou precies in? Dat hebben we precies uitgelegd in dit blog. Wanneer je veel buiten aan het werk bent, bijvoorbeeld op de bouw, raden we aan een telefoon te kopen met een IP-68 certificering. Hierdoor voorkom je dat je elk jaar weer een nieuw toestel moet aanschaffen. Maar hoe controleer je nou of je toestel waterdicht is? Om te kijken of je telefoon waterdicht is, kun je simpel zoeken op Google met de zoekterm ‘is mijn … waterdicht’.
Waterdichte hoes
Met de technologie van nu zijn er dus steeds meer telefoons waterdicht waardoor de kans op waterschade steeds kleiner wordt. Toch blijft de kans altijd aanwezig, om de kans nog kleiner te maken kun je altijd kijken naar een waterdichte hoes. In ons assortiment zijn ook steeds meer telefoonhoesjes te vinden die waterdicht zijn. Benieuwd of we voor jouw toestel ook waterdichte hoezen hebben? Neem dan een kijkje in onze webshop.
Wanneer je telefoon in het water valt weet je nu dus precies welke stappen je juist wel en niet moet verrichtten om waterschade te voorkomen. Ook is het als het goed is bekend wat je moet doen wanneer je toestel weer aan gaat of wanneer je telefoon het helaas heeft begeven. Toch zijn er nog wat opties die je kunt proberen wanneer je de bovenstaande stappen allemaal hebt uitgevoerd. Neem contact op met de telefoon fabrikant, zij kunnen misschien jouw toestel nog repareren. Ten slotte kun je nog contact opnemen met je verzekering, wellicht dat zij nog iets aan je toestel kunnen vergoeden.