Betalen met je smartphone
Je ziet het steeds meer, of misschien maak je er zelf ook al gebruik van: contactloos betalen met je smartphone of smartwatch. De meerderheid van de Nederlandse banken hebben het contactloos betalen met je smartphone al in werking gezet. Maar wat zijn de voordelen hiervan en is dit wel net zo veilig als betalen met je eigen pinpas? Daarnaast zijn er ook handige telefoon accessoires die er voor zorgen dat je de portemonnee thuis hoeft te laten als je op pad gaat. We gaan hier dieper op in met behulp van dit artikel.
Waarom contactloos betalen met je mobiel?
Door contactloos te betalen met je smartphone sta je nooit met lege handen en heb je je (digitale) bankpas altijd op zak. Op dit moment is contactloos betalen met je smartphone voor veel mensen de manier om hun boodschappen of andere producten af te rekenen. Het werkt super makkelijk en het is snel. Jammer genoeg werkt het nog niet met elke Nederlandse bank. Contactloos betalen wordt inmiddels bijna door alle betaalautomaten in Nederland ondersteund. Daarnaast hoef je niet altijd je portemonnee mee te nemen.
Hoe kan mijn mobiel contactloos betalen?
In je smartphone zit een kleine NFC chip, NFC staat voor Near Field Communication vertaald: Dit houdt in dat jouw mobiel op een korte afstand, ongeveer 10 centimeter, kan communiceren met betaalautomaten. De NFC chip verzendt de gegevens van je betaalpas via hele kleine radiogolven, op deze manier worden de gegevens van je betaalpas verbonden met de betaalautomaat. Je kan het een beetje vergelijken met WiFi of Bluetooth, alleen worden NFC verbindingen nooit gestoord omdat er een hele kleine afstand tussen zit. Apple heeft sinds de iPhone 6 al een NFC chip in de mobiel gemonteerd. Om te weten of jouw Android smartphone beschikt over een NFC chip, kun je de app ‘do i have NFC’ downloaden. Van de zo goed als nieuwe Android smartphones fabrikanten kun je verwachten dat er een NFC chip in zit.
Hoe kan je betalen met je mobiel?
Contactloos betalen werkt bij Apple net even weer wat anders dan bij Samsung en andere Android toestellen. Bij Apple maak je gebruik van Apple Pay en bij Android maak je gebruik van Google Pay.
Contactloos betalen met Apple Pay werkt als volgt. Eerst activeer je Apple Pay in de bank app en voeg je een betaalpas toe aan je wallet. Open de app 'Wallet' en vervolgens:
Face ID
- Dubbelklik de knop aan de rechterkant van je iPhone en kijk naar het scherm.
- Houd de bovenkant van je telefoon een paar centimeter van de betaalautomaat.
- Zodra je 'Gereed' ziet staan met een vinkje, is de betaling voltooid.
Touch ID
- Houd je iPhone bij de betaalautomaat met een vinger op de knop.
- Zodra je 'Gereed' ziet staan met een vinkje, is de betaling voltooid.
Apple Watch
- Dubbelklik op het knopje aan de zijkant.
- Houd je Apple Watch een paar centimeter van de betaalautomaat.
- Wacht tot je een klein tikje voelt, dan is je betaling voltooid.
Bij elke pinautomaat waar een contactloos betalen logo bij staat, is het mogelijk om te kunnen betalen met Apple Pay. Nog niet alle Nederlandse banken maken het mogelijk om met Apple Pay te kunnen betalen. Steeds meer banken zetten dit in werking.
Voor Android toestellen werkt het net weer iets anders, hier heb je Google Pay. Dit is het contactloos betalen systeem voor Android. Hiervoor moet je eerst Google Pay downloaden. Zodra je dit hebt gedaan open je de Google Pay app en tik je links boven op het menu “betaalmethoden”. Vervolgens zet je contactloze betalingen aan. Betalen gaat als volgt:
Android
- Open en ontgrendel je telefoon.
- Houd de achterkant een paar seconden dicht tegen de betaal automaat.
- Als je een blauw vinkje ziet, is de betaling voltooid.
De voor- en nadelen van contactloos betalen met je smartphone
Het voordeel van het contactloos betalen met je smartphone is dat je geen contant geld of een pinpas meer mee hoeft te nemen, en het is net zo veilig als contactloos betalen met je pinpas. De transactie gaat met je smartphone nog sneller dan met een gewone pinbetaling. Ook kunnen mensen je pincode niet zien, omdat je die niet meer nodig hebt. Mocht je je smartphone verloren hebben, is je digitale pinpas altijd veilig. Om te betalen heb je namelijk altijd een Face ID, vingerscan of toegangscode nodig. Natuurlijk zijn er ook kleine nadelen. Als je smartphone leeg raakt kun je niet meer betalen. Ook is contactloos betalen nog niet mogelijke met alle smartphones en Nederlandse banken.
Waarom is betalen met je telefoon (minstens) net zo veilig als met je pinpas?
Zoals eerder vermeld, heb je een Face ID, vingerscan of toegangscode nodig voordat je contactloos wil betalen. Ben je jouw mobiel dus kwijtgeraakt of is je mobiel gestolen, kan er niet zomaar betaald worden met jouw telefoon. Bij bedragen vanaf € 50,00 moet je altijd je pincode invullen, net zoals bij je pinpas. Contactloos betalen met je mobiel is dus nog veiliger dan met je pinpas zelf, als je die kwijtraakt of als die wordt gestolen, kunnen mensen altijd contactloos betalen tot een bedrag van € 50,00
Reizen in het openbaar vervoer met je mobiel
Tegenwoordig is het ook mogelijk om in en uit te checken met je mobiel in het openbaar vervoer. Je kan gebruikmaken van deze app door je aan te melden bij Chipmobiel. Hiermee kan de digitale OV chipkaart op je smartphone worden geïnstalleerd. Je kunt in- en uitchecken met de app door je mobiel voor de in- en uitcheck poortjes te houden. Het heeft dus precies dezelfde werking als de ov chipkaart. Nu je de OV chipkaart niet meer mee hoeft, heeft de app nog meerdere voordelen. Je kan je saldo altijd terug zien in de app en je kan instellen dat je herinneringen krijgt om uit te checken. Ook kan je zien waar je allemaal bent geweest.
Wat als mijn smartphone of mijn bank geen contactloos betalen ondersteunt?
Als je smartphone of bank geen contactloos betalen via je telefoon ondersteunt., zijn er altijd nog andere oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat jij altijd met de achterkant van je mobiel kunt betalen. Dit zijn universele kaarthouders die je achterop je mobiel kunt plakken, of soms zelfs te bevestigen met een magneet. Bij Apple is het ook mogelijk met de MagSafe technologie. Hier hebben wij GSMpunt veel verschillende accessoires voor. Je ziet ook vaak dat mensen hun betaalpas achter hun hoesje van de telefoon hebben, dit raden wij af! Steeds meer telefoons hebben een glazen achterkant, door je betaalpas achter je hoesje te doen krijg je veel kleine krasjes op je mobiel.
Pasjeshouders
Deze pasjeshouders kunnen ervoor zorgen dat jij alsnog draadloos kunt betalen door je smartphone te gebruiken. Een pluspunt is dat je ook altijd je identiteitskaart of rijbewijs er bij achter kunt doen, ideaal voor het uitgaan of een dagje weg! Zo heb je helemaal geen portemonnee meer nodig. Omdat je je pinpas achter je mobiel hebt zitten, kun je betalen door de achterkant van je mobiel dicht tegen de betaalautomaat aan te houden. Mocht het zo zijn dat je meerdere pasjes mee hebt, zorg er dan wel voor dat je pinpas aan de buitenkant zit, anders kan de automaat geen contact maken met je pinpas. Je hebt al een pasjeshouder voor slechts 9,95!
MagSafe
Zorg er bij een MagSafe pasjeshouder voor dat je er geen hoesje omheen hebt, of een hoesje om je mobiel heen hebt die MagSafe ondersteunt. Er zijn meerdere MagSafe pasjeshouders die je kan gebruiken als pasjeshouder. deze kun je bevestigen door hem aan de achterkant van je mobiel te doen. Door de MagSafe magneet blijft de pasjeshouder automatisch zitten.
Flipcase als portemonnee
Een flipcase is, zoals de naam het al zegt, een bescherming met een flip er in. Flip cases bestaan altijd uit twee delen. Het binnenste gedeelte, ook wel het frame, zorgt ervoor dat je smartphone perfect in het hoesje blijft zitten. Bij een val of stoot zal je smartphone dus ook perfect in het hoesje blijven. De buitenste laag zorgt ervoor dat jouw smartphone 360 graden wordt beschermd. Je kunt de klep aan de voorzijde verticaal openen. Enkele flip cases hebben ook een ‘standaard’ functie. Ook zijn er een paar flip cases waar je pasjes in kwijt kunt. Daarom gebruiken veel mensen hun flipcase ook wel als portemonnee. je kan met een flipcase niet contactloos betalen.
Bookcase als portemonnee
Een bookcase heeft hetzelfde principe als een flipcase. Het verschil is dat de bookcase horizontaal geopend moet worden. Het voordeel van de bookcase is ook dat er bijna altijd pasjes en briefgeld in kan worden opgeborgen. Ook zijn de meeste bookcases bruikbaar als standaard voor je smartphone. De meeste bookcases zijn ook verkrijgbaar met printjes op de buitenste zijde. Zo kun je met een book case je smartphone personaliseren. Veel mensen gebruiken hun bookcase als vervanging van hun portemonnee. Ook de bookcase is 360 graden beschermd. Ook met de bookcase kun je niet contactloos betalen.
Backcover met pasjeshouder.
De backcovers zijn de meest gebruikte hoesjes van allemaal. Een backcover is meestal gemaakt van kunststof of TPU. Normaal gesproken zijn backcovers maar een paar millimeter dik, maar met een pasjes houder is dit wel iets dikker, ook kunnen hier minder hoesjes in dan in een flipcase of bookcase. Bij een backcover raden we wel aan een screenprotector te nemen. Door de pasjeshouder kun je er wel je betaalpas in meenemen waardoor je je pinpas altijd op zak hebt.